Το φθινόπωρο του 1995, με πρωτοβουλία της Γιάννας Αγγελοπούλου και της σχολής John F. Kennedy School of Government οργανώθηκε στο Χάρβαρντ ένα Συνέδριο στο οποίο….
συζητήθηκε – με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, πολιτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων – το φαινόμενο εκείνο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται “Το Ελληνικό Παράδοξο”.
Οι εργασίες του Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο το 1997, από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Σήμερα, σχεδόν δυο δεκαετίες αργότερα το βιβλίο ξανακυκλοφορεί με τον τίτλο, “Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο”.
Πολλά πράγματα έχουν ασφαλώς αλλάξει. Και στην Ελλάδα και στο διεθνή περίγυρο: η πορεία της παγκοσμιοποίησης, οι μεταβολές στην Ευρωπαϊκή οικοδόμηση, η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. αλλά και η πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη, η εμπειρία του ανοίγματος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η βαθύτερη οικονομική κρίση που την είδαμε να μεταλλάσσεται σε πολιτική, κοινωνική και αξιακή. Πολλά άλλαξαν αλλά και συνεχίζουν να αλλάζουν.
Και όμως, στο βάθος, το “Ελληνικό Παράδοξο” παραμένει. Με την εμπειρία όλων των χρόνων που πέρασαν, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία προλογίζει την επανέκδοση του βιβλίου, μας καλεί να ξαναδούμε τον προβληματισμό αυτό, με το “Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο”.
Όμως, τι είναι αυτό το “Ελληνικό Παράδοξο”; Είναι “το χάσμα ανάμεσα στην απεριόριστη υπόσχεση της Ελλάδας και στην κατά καιρούς απογοητευτική της επίδοση”, είναι και εκείνο που τόσες φορές έχουμε ζήσει στην πράξη: ότι “ενώ οι Έλληνες ως άτομα ανοιγόμαστε και ανοίγουμε διαρκώς νέους ορίζοντες στον κόσμο, ενώ διαπρέπουμε στην οικονομία, στην επιστήμη, στις τέχνες και στην δημόσια ζωή, την ίδια στιγμή η Ελλάδα μένει πίσω”.
Αυτή την πραγματικότητα – και τις δυνατότητες να την ξεπεράσουμε – εξετάζει το “Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο”, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία. Και πάλι από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Use Facebook to Comment on this Post