To ξενύχτι, είτε λόγω… ξεφαντώματος, είτε λόγω σκληρής δουλειάς έχει επιπτώσεις στην ικανότητά μας να λειτουργούμε, σύμφωνα με τον Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Το να μείνουμε ξύπνιοι επί 24 ώρες προκαλεί τα ίδια επίπεδα μειωμένων γνωσιακών ικανοτήτων με το να είχαμε 0,1 βαθμούς αλκοόλ στο αίμα μας, κάτι το οποίο θα αφαιρούσε την άδεια οδήγησης σε πολλές χώρες. Οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην προσοχή, στην κρίση και στην επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών πλήττονται ιδιαίτερα.
Οι στατιστικές των τροχαίων ατυχημάτων το επιβεβαιώνουν: τα ατυχήματα φθάνουν στο μέγιστο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η ώθηση που μας δίνουν οι κιρκαδικοί ρυθμοί για εγρήγορση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και η ώθηση για ύπνο είναι πιο ισχυρή.
Οι επιπτώσεις στις γνωσιακές ικανότητες εξαρτώνται σε έναν βαθμό από την ηλικία: τεστ στο εργαστήριο δείχνουν ότι οι χρόνοι αντίδρασης των νεαρών ατόμων χειροτερεύουν περισσότερο από ό,τι των πιο ηλικιωμένων όταν έχουν μείνει άγρυπνοι όλη τη νύχτα.
Use Facebook to Comment on this Post