Ο Καναδάς δεν θα επιτρέπει στα εστιατόρια να προσλαμβάνουν νέους αλλοδαπούς προσωρινούς εργαζόμενους μέχρις ότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ολοκληρώσει την αναθεώρηση του προγράμματος που έχει δημιουργηθεί, βάσει του οποίου οι εργοδότες μπορούν να
προσλαμβάνουν αλλοδαπούς για την πλήρωση κενών θέσεων όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Καναδοί με επαρκή προσόντα.
Η απαγόρευση, που αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης, ελήφθη από την κυβέρνηση αφού ξεκίνησε μια έρευνα για πιθανές καταχρήσεις του προγράμματος αυτού, που είναι γνωστό ως Temporary Foreign Worker Program.
Ο Τζέισον Κένεϊ, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι αξιωματούχοι έθεσαν μορατόριουμ στην επεξεργασία νέων αιτήσεων από επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης.
Ο Κένεϊ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα αυτό, τις οποίες δεν διευκρίνισε, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργοδότες θα προσλαμβάνουν και θα εκπαιδεύουν Καναδούς για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
«Η κυβέρνησή μας έχει υπάρξει ξεκάθαρη», αναφέρει ο καναδός υπουργός Εργασίας σε ανακοίνωσή του. «Οι Καναδοί πρέπει να έχουν την πρώτη ευκαιρία στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας».
Το μορατόριουμ δεν ισχύει για τον αγροτικό τομέα, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού», ενώ πρόσθεσε ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι «εξ ορισμού» βραχυπρόθεσμες.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση του Καναδά μετέδωσε αυτό τον μήνα ότι ο ιδιοκτήτης κάποιων καταστημάτων της αλυσίδας γρήγορου φαγητού McDonald’s στη Βικτόρια, στη Βρετανική Κολούμπια, προσλάμβανε ξένους εργαζόμενους για τρία εστιατόρια, ενώ την ίδια ώρα απέρριπτε Καναδούς με επαρκή προσόντα και μείωνε το ωράριο εργασίας του ντόπιου προσωπικού.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ανάλογες καταγγελίες για άλλα εστιατόρια McDonald’s στον δυτικό Καναδά.
Η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις σχέσεις της με τον ιδιοκτήτη των καταστημάτων στη Βικτόρια, όμως υπερασπίστηκε της ευρύτερης χρήσης του προγράμματος.
Η McDonald’s επεσήμανε ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα καταστήματά της αποτελούν περίπου το 4% των συνολικά 85.000 εργαζόμενών της στον Καναδά.
Εκτός από τη McDonald’s και άλλες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη χρήση του αμφιλεγόμενου αυτού προγράμματος, μεταξύ αυτών και η Royal bank of Canada.