Σημαντικές πολιτικές συνέπειες στη Λατινική Αμερική και κυρίως στην Κούβα, αλλά περιορισμένη επίδραση στην οικονομία και τη διεθνή αγορά πετρελαίου αναμένεται να έχει ο θάνατος του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές ο θάνατος του Τσάβες και η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας, το χειρότερο που μπορεί να προκαλέσουν είναι κάποιες πρόσκαιρες και βραχείας διάρκειας αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, με δεδομένο το γεγονός ότι η Βενεζουέλα είναι η πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Πριν από κάποια χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στο Καράκας θα μπορούσαν να επιφέρουν σοκ στην πετρελαϊκή αγορά, ωστόσο η στρατηγική που ακολούθησε ο Ούγκο Τσάβες περιόρισαν τον ρόλο της χώρας στη διεθνή ενεργειακή σκηνή.
Η αλλαγή στο στάτους της κρατικής εταιρείας PDVSA και ο ντε φάκτο αποκλεισμός των μεγάλων διεθνών επενδύσεων από τη χώρα μετέβαλαν άρδην τα δεδομένα και πλέον η παραγωγή και οι εξαγωγές της Βενεζουέλας βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τη δυναμική της.
Οι ειδικοί της πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν, δε, πως ακόμη κι αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής θα χρειαστεί μακρύ διάστημα για να ανακτήσει η Βενεζουέλα την παλαιά της εμβέλεια στη διεθνή αγορά. Οι «Financial Times» έγραψαν χαρακτηριστικά πως οι περισσότεροι από τους Βενεζολάνους που έχουν τις ικανότητες να στηρίξουν την PDSVA αλλά και τη χώρα τους, ζουν τώρα άνετα στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη.
Θα πρέπει να πειστούν με ατράνταχτα επιχειρήματα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι επενδυτές της πετρελαϊκής βιομηχανίας μπορεί να κατακλύσουν το αεροδρόμιο του Καράκας με τα ιδιωτικά τους τζετ, αλλά ουδείς γνωρίζει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα. Και αυτό θα χρειαστεί χρόνο.
Την ίδια ώρα η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως έσοδα και θα ελπίζει στη διατήρηση των τιμών ενέργειας στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα. Η Βενεζουέλα, όμως, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώνει τις τιμές του πετρελαίου. Θα πρέπει να δεχθεί όποια τιμή ορίζει η αγορά για το πετρέλαιο και αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από τη Σαουδική Αραβία και την ικανότητά της να διατηρήσει την πειθαρχία στον ΟΠΕΚ.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα γεγονότα στη Βενεζουέλα μπορεί να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Οποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει τα ηνία, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή και να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Οι πόροι της χώρας είναι τεράστιοι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το Καράκας θα αναζητήσει νέες οικονομικές διεξόδους, απομακρυνόμενο από την πολιτική του Τσάβες.
Ενα πιθανό σενάριο θεωρείται εκείνο της αναζήτησης μεγαλύτερων επενδύσεων, μίας επαγγελματικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας και ενός νέου ανοίγματος στη διεθνή αγορά. Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως οποιαδήποτε ουσιαστική αύξηση στην παραγωγή και στις εξαγωγές θα αυξήσει τις πιέσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η ιρακινή παραγωγή μαύρου χρυσού. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης δεν αρκεί για να απορροφήσει όλη την παραγωγή που είναι διαθέσιμη.
Οπως πάντα, έτσι και τώρα, οι αναλυτές θεωρούν ότι τους κανόνες του παιχνιδιού θα τους καθορίσει η Σαουδική Αραβία. Τους τελευταίους μήνες, το Ριάντ δείχνει να επιδιώκει αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου στα 110 δολ./βαρέλι, ίσως λόγω των αυξημένων αναγκών του για έσοδα. Δεδομένου όμως ότι η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται σε άλλες χώρες, γίνεται δυσκολότερο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Την τελευταία δεκαετία ο Ούγκο Τσάβες κράτησε την παραγωγή της Βενεζουέλας και τις εξαγωγές σε χαμηλά επίπεδα και τις τιμές σε υψηλά. Με τον θάνατό του δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι αυτή η πολιτική θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ελίας Χούα.
Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας κ. Νίκολα Μαντούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 ημέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κ. Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τον λαό της χώρας σε «ενότητα» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στην οικογένεια του προέδρου Τσάβες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
«Σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή, πρέπει να δείξουμε τη βαθιά αγάπη μας και τον σεβασμό μας στη Βενεζουέλα μας»» έγραψε στο Twitter ο κ. Καπρίλες, στέλνοντας «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οπαδούς του Ούγκο Τσάβες».
Ο 40χρονος κ. Καπρίλες, κυβερνήτης της πλούσιας επαρχίας Μιράντα στα βόρεια της Βενεζουέλας, ηττήθηκε από τον Τσάβες στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Αναμένεται να είναι και πάλι ο φυσικός ηγέτης και βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν εντός 30 ημερών.
Πηγή: kerdos.gr
Use Facebook to Comment on this Post