Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας
Στην έκθεση, που αφορά την περίοδο 16 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία των δημοτικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξήχθη στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο εκτιμώντας ότι θα συμβάλουν στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μπαν Κι-Μουν εκτιμά ότι η κατάσταση ασφάλειας ήταν ήρεμη, με περιστασιακά εθνοτικά επεισόδια και ότι οι δύο πλευρές, η Σερβία και το Κόσοβο, επέδειξαν αυξημένη προσήλωση στην αποτροπή εντάσεων στην περιοχή ώστε να καταστεί δυνατός ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι συνεχίζεται η υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και ότι αν και η ηγεσία της Σερβίας δεσμεύθηκε για τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στις δημοτικές εκλογές και τους παρέχει στήριξη, υπάρχει ισχυρή εκστρατεία στο βορρά κατά της συμμετοχής στις εκλογές.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επιδοκιμάζει το Βελιγράδι και την Πρίστινα για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή τους στο διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ και σημειώνει ότι οι ηγέτες τους απάντησαν «με όραμα και επιμονή» σε πολυάριθμες προκλήσεις που εμφανίστηκαν σε αυτή τη διαδικασία.
Επιπλέον ευχαριστεί την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον και χαρακτηρίζει το ρόλο της στις διαπραγματεύσεις σημαντικό.
«Η πρόοδος προς την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιδιώξεις της Σερβίας και του Κοσόβου προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Και οι δύο πλευρές έκαναν εντυπωσιακά βήματα για να προσεγγίσουν το στόχο και η περαιτέρω πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων, υπό τα κριτήρια της ΕΕ θα είναι ύψιστης σημασίας», συμπεραίνει.
Οι προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές έφεραν πλήθος πολιτικών και διαδικαστικών προκλήσεων, από την εγγραφή των ψηφοφόρων εκτός Κοσόβου, τη μορφή των ψηφοδελτίων έως την εκπροσώπηση των Σέρβων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζοντας ότι όλα τα ζητήματα επιλύθηκαν μέσω συνεχούς διαλόγου των δύο πλευρών.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη δολοφονία μέλους της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex), στις 19 Σεπτεμβρίου, τονίζεται ότι η Eulex στις έρευνες έχει τη βοήθεια της αστυνομίας του Κοσόβου και του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα, όπως και ότι η κυβέρνηση της Σερβίας προσφέρθηκε να βοηθήσει.
Στο τμήμα της έκθεσης που αφορά ζητήματα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, επίσης τονίζεται ότι, παρά τα προβλήματα, έχει επιτευχθεί πρόοδος και ότι στις 25 Ιουλίου πέντε Σέρβοι και ένας Αλβανός του Κοσόβου διορίστηκαν στην περιφερειακή διοίκηση για το βόρειο Κόσοβο.
«Η μεταφορά δικαστικού προσωπικού και η μελλοντική δομή του δικαστηρίου στο βορρά είναι ακόμη στη φάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με αργούς ρυθμούς, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας την 1η Σεπτεμβρίου παρέτεινε προηγούμενη απόφαση αναστολής των δραστηριοτήτων του στο βόρειο Κόσοβο εν αναμονή συμφωνίας για τα εκκρεμή ζητήματα», σημειώνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), από τις 16 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου καταγράφηκαν στο Κόσοβο 76 επεισόδια που αφορούσαν μειονοτικές κοινότητες, ενώ τους προηγούμενους τρεις μήνες είχαν σημειωθεί 90 τέτοια επεισόδια.
Όσον αφορά τους αγνοούμενους, ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρει ότι από την άφιξη της Eulex πριν από πέντε χρόνια διεξήχθησαν 407 επιχειρήσεις και ότι παραδόθηκαν σε οικογένειες 355 σοροί θυμάτων. Ωστόσο, 1720 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι των συγκρούσεων της περιόδου 1998-1999.
Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), στην έκθεση αναφέρεται ότι τους τελευταίους τρεις μήνες 569 Σέρβοι εκτοπισμένοι εκδήλωσαν επιθυμία να επιστρέψουν στο Κόσοβο, όπως επίσης 112 μέλη των κοινοτήτων Ρομά, Ασκάλι και Αιγυπτίων που ζουν τώρα στο Μαυροβούνιο και 45 μέλη των ίδιων κοινοτήτων που ζουν στην ΠΓΔΜ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι το γραφείο της UNMIK στη Μιτρόβιτσα εξακολουθεί να λειτουργεί και να στηρίζει τη θεσμική και πολιτική ανάπτυξη της περιοχής προσπαθώντας να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ εταιριών δημόσιας σημασίας από τις δύο πλευρές του ποταμού Ίμπαρ.
«Επιπροσθέτως ο ειδικός απεσταλμένος μου, Φαρίντ Ζαρίφ έχει τακτικές συναντήσεις με τους αρμόδιους εκπροσώπους όλων των πλευρών με στόχο τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου», επισημαίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.