xOrisOria News

Βλαστός – Παλαιοκώστας: Προτίμησαν την ίδια εταιρεία ενοικιάσεως ελικοπτέρων!

Υποδειγματική χαρακτηρίζουν οι αρχές την αντίδραση των φρουρών των φυλακών Τρικάλων κατά την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του βαρυποινίτη, Παναγιώτη Βλαστού.

Όπως έγινε γνωστό το σχέδιο ήταν γνωστό και αρχές ήθελαν πάση θυσία να αποτρέψουν μία απόδραση που θα έπληττε την εικόνα της χώρας.

Το σχέδιο του Βλαστού ήταν «καρμπόν» με αυτό της απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 22 Φεβρουαρίου του 2009. Ωστόσο παρά την επιτυχημένη μέχρις ενός σημείου εκτέλεσή του δεν πήγε καλά για τους κακοποιούς.

Ήταν λίγο μετά τις 16:50 όταν και ξαφνικά πάνω από τρις φυλακές Κορυδαλλού εμφανίστηκε ένα ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Αυτοί ήταν ο χειριστής, ο μηχανικός και οι συνεργοί του Βλαστού, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και είχαν βαρύτατο οπλισμό. Το ελικόπτερο κατευθύνθηκε πάνω από την Α’ Πτέρυγα.

Ο γάντζος πέφτει, σηκώνει το ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα για λόγους ασφαλείας και κατόπιν σειρά έχει η ανεμόσκαλα όπου πέφτει προκειμένου να την πιάσει ο βαρυποινίτης. Ο Παναγιώτης Βλαστός προσπάθησε δύο φορές να πιάσει την ανεμόσκαλα αλλά δίχως επιτυχία.

Οι πυροβολισμοί έπεφταν βροχή και από τις δύο πλευρές, με τις πληροφορίες να έκαναν λόγο για συνολικά 500 κάλυκες που βρέθηκαν στον χώρο. Τελικά ο Βλαστός δεν κατάφερε να πιαστεί από την ανεμόσκαλα και έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στα χέρια και τα πόδια.

Ο βαρύς οπλισμός

Οι συνεργάτες του βαρυποινίτη ήταν εφοδιασμένοι με καλάσνικοφ, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Μετά τις έρευνες των αρχών οι οποίες συνεχίστηκαν για πολλές ώρες, βρέθηκε πως στον σάκο που είχαν μαζί τους οι δράστες υπήρχε ένα όπλο και ένα μαξιλάρι γεμάτο σφαίρες.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει η Αστυνομία μετά το περιστατικό είχε να κάνει με τον ρόλο του χειριστή και του μηχανικού του ελικοπτέρου. Οι ίδιοι δήλωσαν όμηροι.

Το σχέδιο ήταν γνωστό

Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος το υπουργείο Δικαιοσύνης γνώριζε για τις προθέσεις του βαρυποινίτη με αποτέλεσμα να παρακολουθεί τις συνομιλίες του εδώ και έναν χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Βλαστός προκειμένου να αποφύγει υποψίες χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες κατά την επικοινωνία του με τους συνεργούς του εκτός των φυλακών. Ωστόσο οι περισσότερες από τις φράσεις είχαν αποκωδικοποιηθεί.

Την ίδια εταιρεία είχαν χρησιμοποιήσει και στην απόδραση Παλαιοκώστα

Τραγική ειρωνεία στο περιστατικό είναι πως η εταιρεία Airlift είναι η ίδια που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την αντίδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα. Μάλιστα η εταιρεία είχε τότε πουλήσει το συγκεκριμένο ελικόπτερο προκειμένου να αγοράσει αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην χθεσινή απόπειρα. Τότε όπως και τώρα οι υπεύθυνοι θα κληθούν να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι γιατί δεν ελέγχθηκαν οι επιβάτες που το ενοικίασαν για να διαπιστωθεί εάν έχουν πάνω τους όπλα, και το δεύτερο είναι γιατί δεν χρησιμοποίησε ποτέ κώδικες προκειμένου να δηλώσει στον πύργο ελέγχου πως έχει πέσει θύμα αεροπειρατείας.

Use Facebook to Comment on this Post