xOrisOria News

Το “ορφανό της Συρίας” δεν είναι ορφανό, και δεν είναι από τη Συρία!

Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο 1.000 λέξεις, αλλά τα φαινόμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ συχνά απατούν, και υπό καθεστώς ανωνυμίας, με τη βοήθεια του…
θαυματουργού Photoshop, και χωρίς πηγή ή διασταύρωση, μια εικόνα μπορεί να αξίζει όσο 1.000 (ψεύτικες) λέξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συγκλονιστική φωτογραφία “ενός ορφανού από τη Συρία”, που υποτίθεται ότι κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του.

Η επίμαχη φωτογραφία διαδόθηκε σε χρόνο dt (μέσα σε μερικά λεπτά) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε αίσθηση διεθνώς, έγινε θέμα, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προπαγάνδας για τον αιματηρό εμφύλιο, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια στημένη φωτογραφία που είχε τραβηχτεί ως μέρος ενός φωτογραφικού project…


Γιατί στην πραγματικότητα οι τάφοι δεν ήταν τάφοι, αλλά σωροί από πέτρες, το ορφανό παιδί δεν είναι ορφανό, αλλά ο ανιψιός του φωτογράφου (που ποζάρει χαμογελαστός κάνοντας το… σήμα της νίκης σε άλλη φωτογραφία), και η φωτογραφία τραβήχτηκε στην πραγματικότητα στη Σαουδική Αραβία.

Ο φωτογράφος Αμπντούλ Αζίζ αλ Οταίμπι δήλωσε στον Ολλανδό δημοσιογράφο Χάραλντ Ντόρνμπος (ΕΔΩ το ιστολόγιό του) ότι η φωτογραφία του “διαστρεβλώθηκε”, και η υπόθεση αυτή τον έχει σοκάρει, δεδομένου ότι στο προφίλ του στο Facebook είχε καταστήσει σαφές ότι ήταν ψεύτικη.

“Κοιτάξτε, η φωτογραφία μου δεν έχει καμία σχέση με τη Συρία” είπε. “Eίμαι σοκαρισμένος που οι άνθρωποι διαστρέβλωσαν τη φωτογραφία μου”.

“Λατρεύω να βγάζω φωτογραφίες”, συνέχισε ο Αμπντούλ Αζίζ. “Κάθε καλλιτέχνης έχει ιδέες στο μυαλό του. Έτσι κι εγώ είχα την ιδέα να κάνω ένα έργο που θα καταδεικνύει πώς η αγάπη ενός παιδιού για τους γονείς του είναι αναντικατάστατη. Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλον, ακόμα και αν οι γονείς είναι νεκροί.”

“Είμαι πραγματικά πολύ ενοχλημένος με αυτό που συνέβη. Απλά είναι άδικο να παίρνουν μια από τις φωτογραφίες μου και να την χρησιμοποιούν εντελώς εκτός πλαισίου για προπαγάνδα…”

Για την οριστικοποίηση του φωτογραφικού project του, ο Αμπντούλ Αζίζ αλ Οταίμπι πήρε το αυτοκίνητό του και οδήγησε 250 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα, στην περιοχή Γιανμπού. Εκεί, έφτιαξε oρισμένους ψεύτικους τάφους από πέτρες, και ζήτησε από το γιο της αδελφής του να ξαπλώσει ανάμεσά σε δυο και να καλύψει τον εαυτό του με μια κουβέρτα. “Φυσικά ποτέ δεν θα έβαζα ένα παιδί ανάμεσα σε δύο πραγματικούς τάφους”, λέει. “Θα ήμουν κάθετα αντίθετος σε αυτό”…

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο Σαουδάραβας φωτογράφος αναρτά το έργο του στο Facebook διευκρινίζοντας ότι η επίμαχη φωτογραφία είναι ψεύτικη, αναφέροντας το σκεπτικό της ιδέας, πώς δημιούργησε τη φωτογραφία καθώς και τη φωτογραφία του χαμογελαστού ανιψιού του. “Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι δεν θα αντλήσουν λάθος συμπεράσματα” δηλώνει. Η φωτογραφία γίνεται αμέσως δημοφιλής. Τα υπόλοιπα είναι (μια ψεύτικη) ιστορία όπως τόσες άλλες στο διαδίκτυο…

skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post