ΔΝΤ: Κουρέψτε χρέος ή καταθέσεις

Αναγκαία θεωρείται πλέον η λήψη πολιτικής απόφασης που θα οδηγηθεί στον περιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη…

στήριξη της Ελλάδας και η νέα εμπλοκή ιδιωτών στη διάσωση της χώρας, σύμφωνα με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας είναι πλέον σαφές ότι ακουμπά σε διαφορές πολιτικής. Το μέγεθος και το κόστος του Δημοσίου καθώς και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα δυο βασικά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών. Οι εσωτερικές διαφωνίες της τρόικας για τον τρόπο μείωσης του χρέους και οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα καλλιεργούν εκρηκτικό κλίμα.

Το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο με κινήσεις που θα μειώνουν το χρέος τώρα, ώστε να μπορέσει να διογκωθεί για τη στήριξη των τραπεζών, ή με τη μείωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δομή του χρέους πλέον καθιστά σαφές ότι αν επιλεγεί το κούρεμα του θα χάσει λεφτά η ΕΚΤ ή οι χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα. Αν παλι η κετεύθυνση είναι η μείωση των κεφαλαίων για τις τράπεζες τότε θα χρειασθεί μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Όπερ σημαίνει ότι είτε θα κουρευτεί το χρέος, είτε οι καταθέτες και ομολογιούχοι των τραπεζών. Το σενάριο της άνλτησης κεφαλαίων από τις αγορές θεωρείται μάλλον ανεδαφικό.

Ειδωμένες κάτω από την τρέχουσα συγκυρία οι δηλώσεις του Όλι Ρεν για συμμετοχή ιδιωτών στη διάλυση ή αναδιάρθρωση τραπεζών στην Ευρωζώνη αποκτούν αυξημένο ειδικό βάρος, ενώ σημαντική είναι και σημειολογία τους.

Η διαπραγματευτική γραμή που επέλεξε η κυβέρνηση και έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς θέτει επί κινδύνω το τραπεζικό σύστημα και ανοίγει την κερκόπορτα των καταθέσεων, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και να ανοίξει νέο κύκλο κινητοκότητας του κεφαλαίου.

Το ΔΝΤ θέτει ως κόκκινη γραμμή την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου το χρέος, ενώ η Κομισιόν και η ΕΚΤ ζητούν πάση θυσία μείωση του κόστους και του μεγέθους του Δημοσίου.

Η καθυστέρηση όμως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πολιτική που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τραπεζίτες, την αναγκάζει να διαπραγματευτεί εκ νέου τα απαιτούμενα κεφάλαια υπό το βάρος των πιέσεων για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στήριξη των τραπεζών θα επιβαρύνουν το Δημόσιο χρέος, το οποίο οδηγείται εκτός στόχων, λόγω αστοχιών σε άλλες ενέργειες.

Κάτω από τη σκιά της διόγκωσης του χρέους κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν τεχνικές λύσεις για την προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες όμως σκοντάφτουν καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί προαπαιτούμενα σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα η μια εμπλοκή να διαδέχεται την άλλη.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για λύση πακέτο φαίνεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ όσα λύνει, αλλά μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάδειξη του θέματος σε πολιτικό και όχι σε τεχνικό, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup και ενδεχομένως και στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι στα παρασκήνια η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο για τις τράπεζες, ώστε να μην εγγραφούν στο Δημόσιο χρέος τα κεφάλαια για τις τράπεζες και να επιτευχθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαντά ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο Κύπρου, σε περίπτωση που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποδειχθεί κατώτερη.

Με αυτά τα θέματα ανοιχτά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα δεχθεί σήμερα στις 11:00 την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να αμβλύνει τις διαφωνίες και να βρει κοινό έδαφος ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση της δόσης.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ήδη αποφασίσει την αποχώρηση από την Ελλάδα τη Δευτέρα το μεσημέρι, με ανοιχτή ημερομηνία επιστροφής.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *