Τα τελευταία χρόνια συχνά έρχονταν στη δημοσιότητα περιστατικά πειρατείας εμπορικών πλοίων…
Πρόκειται για τη Νιγηρία, καθώς τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν τριπλάσιες επιθέσεις πειρατών στον Κόλπο της Γουινέας, απ’ ό,τι στα παράλια της Σομαλίας, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.
Σύμφωνα με νέα έκθεση διεθνών οργανώσεων για τη ναυσιπλοΐα, η πειρατεία βρίσκεται σε έξαρση στα νερά της Νιγηρίας, του Μπενίν, του Τόγκο, της Γκάνας και της Ακτής Ελεφαντοστού. Οι επιθέσεις σημειώνονται συχνά από Νιγηριανούς και μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βίαιες. Από τις συνολικά 120 επιθέσεις που έχουν καταγγελθεί φέτος, οι 22 σχετίζονται με τη Νιγηρία, τη στιγμή που μόλις 7 εμπλέκουν τη Σομαλία.
Οι ναυτικοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη δυτική Αφρική, καθώς συχνά ακινητοποιούνται είτε στα ανοιχτά, είτε σε λιμάνι. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, οι λιμενικές αρχές δεν είναι αξιόπιστες καθώς γνωρίζουν ότι ο οπλισμός τους δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των κακοποιών.
Οι πειρατές συχνά είναι πρώην μέλη στρατιωτικών ομάδων και βέβαια καλά οπλισμένοι. Παρά τις δυνάμεις ασφαλείας που διεθνείς οργανισμοί όπως το NATO και η ΕΕ έχουν εγκαταστήσει, οι Αρχές στον Κόλπο της Γουινέας εμφανίζονται εξαιρετικά αναξιόπιστες, αν μέλη τους δεν συνεργάζονται και οι ίδιοι με τους κακοποιούς!
Κύρια πηγή εσόδων των πειρατών της δυτικής Αφρικής είναι η πώληση κλεμμένου πετρελαίου σε τάνκερ που μετακινούνται από και προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την τακτική των Σομαλών, οι οποίοι συχνά ζητούσαν λύτρα.
«Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τους, οι πειρατές της δυτικής Αφρικής κλέβουν προϊόντα διύλισης πετρελαίου, αξίας που εκτιμάται μεταξύ 2 και 6 εκατ. δολαρίων κατά μέσο όρο, με τις τιμές να μπορούν να φτάσουν και τα 10 εκατ.», αναφέρει η σχετική έκθεση των διεθνών οργανώσεων.
«Με 7 περιστατικά κλοπής πετρελαίου να έχουν καταγγελθεί, η αξία του κλεμμένου πετρελαίου το 2012 υπολογίζεται πως κυμαίνεται μεταξύ 14 και 42 εκατ. δολαρίων», υπογραμμίζεται.