«Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση από το κράτος για το θέμα των δημοτικών αστυνομικών» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που…
Ο δήμαρχος τόνισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς καμία διαβούλευση μαζί της, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν ξεκάθαρα τι θα συμβεί και σχολίασε ότι χωρίς τη δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην πόλη.
Για τους συνολικούς σχεδιασμούς περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας, επισήμανε ότι αν αυτοί υλοποιηθούν ο Δήμος θα χάσει 1.000 περίπου άτομα από τα 4.000 που εργάζονται στις υπηρεσίες του. «Αν συμβεί αυτό, ο Δήμος δε θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε.
Για τη στάση που θα κρατήσει ανέφερε αρχικά ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα παραδώσει τα κλειδιά του Δήμου και θα προτείνει να διορίσει το πρωτοδικείο έναν Δήμαρχο. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα παραιτηθεί, σχολίασε πως το ενδεχόμενο των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων συζητείται στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και αν επικρατήσει αυτή η επιλογή, θα υλοποιηθεί όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά.
Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σωτήρης Βάιος δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτήν ενώ κατήγγειλε τον δήμαρχο ότι μέχρι τη μία το μεσημέρι δεν είχαν κλείσει οι υπηρεσίες του δήμου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής απόφασης της ΚΕΔΕ για τις σημερινές κινητοποιήσεις, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Είναι συμβολικό το κλείσιμο του Δήμου, ο οποίος οφείλει να εξυπηρετεί τον πολίτη» απάντησε ο κ. Μπουτάρης που εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη στάση του Συλλόγου των Εργαζομένων και κατηγόρησε την ΠΟΕ – ΟΤΑ για εκτράχυνση των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και διοικούντων. Είπε, πάντως, ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία.
Αντιδράσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι
«Οι κ.κ. Μπουτάρης και Καμίνης υπέδειξαν στη σημερινή κυβέρνηση πώς θα γίνουν οι απολύσεις στους δήμους» είπε από την πλευρά του ο κ. Βάιος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, και σχολίασε ότι από το Δήμο Θεσσαλονίκης η συζήτηση αυτή τη στιγμή περί κινητικότητας και διαθεσιμότητας αφορά 170 δημοτικούς αστυνομικούς, 115 καθαρίστριες σε σχολεία, 120 σχολικούς φύλακες και 630 συμβασιούχους που έχουν υποβάλλει ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται να εκδικαστούν. Παράλληλα προανήγγειλε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα και την επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά του Γιάννη Μπουτάρη για μη απόδοση στους εργαζόμενους των μέσων ατομικής προστασίας (είδη ρουχισμού και άλλα) παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, κάθε χρόνο ο Δήμος εισπράττει ανταποδοτικά οφέλη της τάξης των 300.000 ευρώ ετησίως για το σκοπό αυτό.
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους Δήμους, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου. «Παρουσιάσαμε την κατάσταση στον υπουργό, ο οποίος, όμως, πέραν από την κατανόηση που έδειξε για το θέμα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν θυσίες από την πλευρά του ελληνικού λαού και με απολύσεις» σχολίασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου.
Στο μεταξύ, πολυμελής αντιπροσωπεία δημοτικών αστυνομικών μετέβη τα ξημερώματα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα.
Use Facebook to Comment on this Post