xOrisOria News

Εργόσημο και στις μικροεπισκευαστικές εργασίες

Nομοσχέδιο «σκούπα» με σειρά διατάξεων για την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται…
διατάξεις για τους διασταυρωτικούς ελέγχους στα αρχεία των συντάξεων, την επέκταση του εργόσημου και σε άλλες δραστηριότητες κι όχι μόνο στο οικιακό προσωπικό. Στις νέες δραστηριότητες που θα αμείβονται με εργόσημο περιλαμβάνονται μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων και αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος) την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου στην περίπτωση του εργόσημου θα υπολογίζονται στο 30% επί τις αναγραφόμενης τιμής και θα αυξομειώνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Επίσης με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού ασφαλιστικής συμμόρφωσης από την 1η Ιουλίου του 2012 καθώς και κυρώσεις στις περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου. Ακόμη στο σχ. ν. περιλαμβάνονται οι διατάξεις για το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ και τα βήματα της νέας συμφιλιωτικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθεί ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post