Ίχνη ραδιενεργού αέριου ξένου που ανιχνεύθηκαν στις αρχές Απριλίου στην Ιαπωνία και τη Ρωσία προέρχονται πιθανότατα από την πυρηνική δοκιμή που είχε πραγματοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα η Βόρειος Κορέα, ανακοίνωσε την…
Τα ραδιενεργά ισότοπα του ξένου ανιχνεύθηκαν από σταθμούς μέτρησης στο Ταγκασάκι της Ιαπωνίας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκάνγκ. Ανιχνεύθηκαν επίσης σε έναν δεύτερο σταθμό στο Ουσουρίσκ της Ρωσίας.
«Ανιχνεύθηκαν δύο ραδιενεργά ισότοπα του ευγενούς αερίου ξένου, το ξένο-131 και το ξένο-133, τα οποία προσφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες για τη φύση της πυρηνικής πηγής» ανακοίνωσε ο CTBTO, ο Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών.
Διευκρίνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο να προέρχονται από άλλη πηγή τα αέρια «δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως».
Ο Οργανισμός είχε καταγράψει τα σεισμικά κύματα που προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή το Φεβρουάριο, όχι όμως και ραδιενεργά ίχνη.
Το γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο μήνες μέχρι να ανιχνευθούν το ραδιενεργό ξένο, επισημαίνει ο CTBTO, εμποδίζει τους επιστήμονες να καταλάβουν αν η πυρηνική συσκευή της Πιονγιάνγκ βασίζεται στο ουράνιο ή το πλουτώνιο.
Οι δύο πρώτες δοκιμές της Β.Κορέας, το 2006 και το 2009, πιστεύεται ότι αφορούσαν συσκευές πλουτωνίου. Όμως η Πιονγιάνγκ αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή πλουτωνίου πριν από έξι χρόνια λόγω των διεθνών πιέσεων. Και η ανάπτυξη βομβών πλουτωνίου είναι πιο δύσκολη από τεχνική άποψη.
Αργότερα η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι είχε δημιουργήσει εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου, το οποίο υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το πλουτώνιο, το οποίο δεν υπάρχει στη φύση και παράγεται μόνο σε αντιδραστήρες.
Άγνωστο παραμένει επίσης το εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός της Πιονγιάνγκ ότι έχει καταφέρει να μικρύνει αρκετά τις πυρηνικές συσκευές της ώστε να χρησιμοποιηθεί στις κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων.