Η νίκη στην ενεργειακή φτώχεια ξεκίνησε από την Ελλάδα με ερώτηση – πρόταση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλα

Πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται από την Κομισιόν σε συνέχεια σχετικής ερώτησης – πρότασης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού…

Νίκης Τζαβέλας . Η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής της πολιτικής συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση από το Κοινωνικό Ταμείο του ενεργειακού κόστους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια. Το «κερασάκι στην τούρτα» για την ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τα τελευταία γεγονότα στη Βουλγαρία.

Όπως είπε η κ. Τζαβέλα, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ενημέρωση για το θέμα αυτό από τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Έτιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «το καθοριστικό ερώτημα είναι αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια καθιστώντας την ενέργεια δωρεάν ή εξασφαλίζοντας ότι η αντιμετώπιση της θα γίνει μέρος ενός πακέτου κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης».

Καθώς, η Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου θα ασχοληθεί με το θέμα της ενέργειας, η ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη η ελληνική πλευρά να αναδείξει το θέμα της ενεργειακής φτώχειας, προετοιμάζοντας ανάλογη πρόταση.

Αφορμή για τη συνέντευξη της κ. Τζαβέλα ήταν η παρουσίαση του Ενεργειακού Χάρτη για το 2050, στην έκθεση του οποίου περιλαμβάνονται και ζητήματα που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι ο καθορισμός ΑΟΖ των κρατών-μελών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ενδογενούς ευρωπαϊκού ενεργειακού πλούτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Έκθεση ζητά από την Ε.Ε. την καθιέρωση ξεκάθαρης πολιτικής για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα, με έμφαση στον καθορισμό ΑΟΖ.

Όπως είπε η κ. Τζαβέλα, το θέμα της ΑΟΖ θα στηριχθεί μέσω της πολιτικής άλλων τομέων, όπως για παράδειγμα, η ναυτική ασφάλεια και η αλιεία, για τα οποία επίκειται σχετική νομοθεσία. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα προσφερθεί μια ομπρέλα κανόνων, με στόχο την αποφυγή εντάσεων. Η ίδια επισήμανε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αποσπάσει στη Σύνοδο του Μαΐου μια ευνοϊκή διατύπωση για το θέμα της ΑΟΖ.

Οι ΑΠΕ

Λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνακόλουθων αλλαγών στις επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ η ανάπτυξη αυτής της μορφής ενέργειας φαίνεται ότι υποχωρεί. Η Ε.Ε. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση κυρίως της αιολικής υπεράκτιας ενέργειας, καθώς και της χερσαίας, ενώ αναγνωρίζεται ότι τόσο η γεωθερμία όσο και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς κρατική υποστήριξη.

Ως τα τέλη του έτους η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει την ενεργειακή πολιτική ενόψει 2030, η οποία θα περιλαμβάνει ορόσημα και στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για τις ΑΠΕ και για την ενεργειακή απόδοση. Οι ρυθμίσεις για το πλαίσιο του 2030, ανέφερε η κ. Τζαβέλα, είναι ένα θέμα που θα χειρισθεί η επόμενη Ευρωβουλή (2014-2019).

Στο πλαίσιο, πάντως, του road map 2050, ζητείται από την Κομισιόν συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική και τα μέσα προκειμένου να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και να επιτευχθεί η επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης. Η σχετική Έκθεση αφήνει ανοικτό το θέμα της χρήσης όλων των ενεργειακών μορφών. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο λιγνίτης αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο της Έκθεσης, λόγω της πίεσης των Πρασίνων, ενώ καταγράφεται το παράδοξο φαινόμενο η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ενέκρινε την αποπυρηνικοποίηση της, αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες άνθρακα από τις πλεονάζουσες ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *