Η ακρίβεια λυγίζει τα νοικοκυριά

Την ώρα που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά, ανοδικά κινείται η ακρίβεια προκαλώντας πονοκέφαλο στα νοικοκυριά, αλλά και στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς τα παράπονα…
που δέχονται καθημερινά από τους πολίτες είναι χιλιάδες.

Οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζουν ακαμψία παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί δραματικά. Μάλιστα, έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με τους μισθούς να είναι μειωμένοι 25% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2010, και τις τιμές στα βασικά προϊόντα να έχουν αυξηθεί κατά 13%. Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%.

«Ζούμε πλέον έναν Γολγοθά»

Ο Φώτης εργάζεται σε κατάστημα με είδη υγιεινής στη Γλυφάδα και, όπως δηλώνει στο «Καρφί», η ζωή για μια οικογένεια είναι πλέον Γολγοθάς. «Κάθε κίνηση και ευρώ. Αν δεν έχεις χρήματα πλέον, ξόφλησες. Δεν υπάρχει μία ημέρα που να μη χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, και μάλιστα βαθιά. Λογαριασμοί, τρόφιμα, καύσιμα, τα παιδιά στο σχολείο, κάποιος γιατρός. Τι να προλάβεις μόνο με ένα μισθό, και αυτόν πετσοκομμένο; Παλαιότερα λέγαμε «ευτυχώς που δεν πληρώνουμε και ενοίκιο». Σήμερα νομίζω πως όποιος έχει ακίνητο στο όνομά του κοιτάζει να το ξεφορτωθεί. Δύο και τρεις φορές φόρος κάθε μήνα; Πληρώνει ένας ολόκληρος λαός τις ζημιές αλλωνών! Για ποια προσπάθεια μας μιλούν συνέχεια και μας παραμυθιάζουν; Εγώ προσωπικά κάποιο αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια που όλοι αυτοί προσπαθούν για εμάς, δεν έχω δει. Μόνο από το κακό στο χειρότερο πάμε. Ο μισθός φθάνει μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο, και αυτό με μεγάλη προσπάθεια και οικονομία».

Περικοπές στα πάντα

Η Έμυ, μητέρα τριών μικρών παιδιών, ημιαπασχολείται σε ένα σούπερ μάρκετ. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο μισθός του συζύγου μου έχει μειωθεί από 1.200 ευρώ στα 920 ευρώ. Τι να τα πρωτοκάνεις; Κάθε εβδομάδα, μόνο στο σούπερ μάρκετ θέλουμε περίπου 150 ευρώ κάνοντας τρομερή οικονομία. Τα χαράτσια μάς χτυπούν από παντού. Σταματήσαμε τα φροντιστήρια και κόψαμε και τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Ακόμη και στο σχολείο το πρωί πηγαίνουμε με τα πόδια. Πετρέλαιο θέρμανσης στην πολυκατοικία δεν θα βάλουμε ούτε τη φετινή χρονιά, παρότι ακούγεται πως θα είναι ένας από τους πιο κρύους χειμώνες των τελευταίων ετών. Έχουμε χάσει τον έλεγχο προ πολλού και κανείς δεν κάνει κάτι. Μόνο λόγια είναι. Μακάρι να υπάρξει ανάπτυξη και βελτίωση, όπως μας υπόσχονται, αλλά δεν το βλέπουμε».

«Μας καταντήσανε να τρέχουμε στα κοινωνικά παντοπωλεία»

Η Ευρυδίκη, συνταξιούχος με αρκετά χαμηλή σύνταξη, δηλώνει στο «Καρφί» απελπισμένη. «Έχω δύο παιδιά παντρεμένα, με οικογένειες. Ο γιος μου έχασε τη δουλειά του πριν από δύο χρόνια και από τότε εργάζεται κάνοντας ελάχιστα μεροκάματα σε μια ταβέρνα. Η κόρη μου, από πλήρη απασχόληση και με πολύ καλό μισθό, πλέον ημιαπασχολείται παίρνοντας ψίχουλα. Της προάλλες ο εγγονός μου χρειάστηκε σφράγισμα, που μας κόστισε 40 ευρώ. Το κάναμε βερεσέ και περιμένω την επόμενη σύνταξη να το ξεπληρώσω. Εγώ, που μένω μόνη μου, δεν καταφέρνω να βγάλω τις υποχρεώσεις μου, με δικό μου σπίτι. Οι νέοι άνθρωποι που είναι στο ενοίκιο και έχουν οικογένειες, πεινάνε στην κυριολεξία. Ένα κιλό κρέας από το σούπερ μάρκετ, εισαγωγής, κοστίζει 10 ευρώ! Λογαριασμοί, χαράτσια, πετρέλαιο θέρμανσης, έξοδα μετακίνησης, περίθαλψη. Τα εισοδήματά μας συρρικνώνονται, αλλά οι τιμές τραβούν την ανηφόρα. Μας καταντήσανε να τρέχουμε στα κοινωνικά παντοπωλεία. Προσπάθειες να μας επιβάλουν σκληρά μέτρα βλέπουμε καθημερινά, προσπάθεια να πέσουν οι τιμές των προϊόντων καμία!»

Ρεπορτάζ: Μαρία Καστρινάκη

tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *