xOrisOria News

ΜΑΡΤΥΡΑΣ – ΚΛΕΙΔΙ ”ΔΕΝΕΙ” ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ…

…Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ…


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στο μεγάλο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Γραμμή-γραμμή οι ανακριτές ανακαλύπτουν καλά κρυμμένα μυστικά …

και ανασυνθέτουν τη διαδρομή του βρόμικου χρήματος που είχαν υπεξαιρέσει με δόλιους τρόπους από τους φορολογούμενους κάποια πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος.

Το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας νέα συνταρακτικά στοιχεία. Οπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία AXON του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου είχε καταθέσει χρήματα στην Clavis, συμφερόντων του Γιάννη Σμπώκου. 
Η πληροφορία αυτή ανοίγει τον δρόμο στους ανακριτές για να «δέσουν» μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής με τις παράνομες συναλλαγές, τις δωροδοκίες και τις μίζες που αποσπούσαν, μοιράζονταν και διακινούσαν όταν υπέγραφαν αγορές οπλικών συστημάτων. Και ενώ πάνω από το τραπέζι επιχειρηματολογούσαν ότι θωρακίζεται η εθνική άμυνα, κάτω απ’ αυτό πανηγύριζαν επειδή φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. 

Μία νέα παράμετρος της εξίσωσης όπλα + πολιτικές αποφάσεις x επιχειρηματίες = μίζες αφορά την εμπλοκή του Πάνου Γερμανού, ενός εκ των ισχυρότερων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης. Ο Π. Γερμανός είχε λάβει στους προσωπικούς του λογαριασμούς ποσά εκατομμυρίων σε ευρώ και αμερικανικά δολάρια και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των μιζών που διακινήθηκαν ως «αντίδωρο» για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1.

Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της MultiramaΤο «άγνωστο» πρόσωπο που συνδέει τον Π. Γερμανό με τον Γ. Σμπώκο και τον Θ. Λιακουνάκο είναι ο 81χρονος Γιώργος Καμάρης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο το ιλιγγιώδες ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, που ήταν ένα μέρος από τις μίζες που διακινήθηκαν για μία μόνο από τις υποθέσεις που ερευνώνται. 

Ο Γ. Καμάρης, επιστήθιος φίλος του Γ. Σμπώκου, κατηγορείται ότι μετέφερε εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από μίζες των εξοπλιστικών σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία Π. Γερμανού. Μάλιστα, ο Γ. Καμάρης είχε διατελέσει μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας του Π. Γερμανού Multirama. Πέντε χρόνια αφού εισέπραξε ποσά 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. ευρώ, ο Π. Γερμανός έστειλε έμβασμα 2 εκατ. δολαρίων προς λογαριασμό που διατηρούσε εταιρεία του καταδικασθέντος Γιώργου Σαχπατζίδη στην Ιταλία, χρήματα τα οποία εικάζεται ότι στη συνέχεια διοχετεύθηκαν προς τον Α. Τσοχατζόπουλο. 
  
Παράλληλα με την αναζήτηση των χρημάτων που διανεμήθηκαν για τα γερμανικά υποβρύχια και τα ρωσικά όπλα, οι δικαστικές αρχές ανοίγουν και άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών – συνολικά 10 νέους φακέλους! 

Δίνοντας το μέτρο του… κανιβαλισμού του δημοσίου χρήματος που γινόταν στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, ανώτατη δικαστικός ρωτήθηκε από τους «New York Times» ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει πάει σε μίζες στα εξοπλιστικά. «Θα πάρω σύνταξη και ακόμα δεν θα έχω μάθει!», απάντησε η δικαστικός, η οποία πάντως δεν κατονομάζεται.

Όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», τον Ιανουάριο του 2008 το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Εισαγγελίας του Μονάχου I για δικαστική συνδρομή προκειμένου να διερευνηθεί αν στο πλαίσιο της προμήθειας των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, σύμβαση που υπεγράφη το 2003 επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, διαπιστώθηκαν ποινικές πράξεις ή έγιναν παράνομες πληρωμές…

Την υπόθεση δημοσίευσε η ιστοσελίδα kentri.gr και σήμερα το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει την απάντηση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην Εισαγγελία του Μονάχου I, από 16 Ιανουαρίου του 2008, όπου αναφερόταν: «Σας επιστρέφουμε τα έγγραφά σας, ανεκτέλεστα, προκειμένου να λάβετε γνώση και αν επιθυμείτε να επανέλθετε με περισσότερα στοιχεία». Εξι χρόνια μετά -ίσως λόγω της επιτακτικής ανάγκης που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της διασπάθισης δημοσίου χρήματος- οι ανακριτές και οι εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των δύσοσμων υποθέσεων για τα εξοπλιστικά ερευνούν σχολαστικά και αναζητούν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τους βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι παράνομες συναλλαγές που έγιναν στην πλάτη του ελληνικού λαού, τον οποίο φόρτωσαν με δυσβάστακτο χρέος.

Κολλητός του ΣμπώκουΤο νέο πρόσωπο που άθελά του βοηθά τους ανακριτές να σπάσουν την ιδιότυπη ομερτά περί τα εξοπλιστικά και να συνεχίσουν την προσπάθεια να ξηλώσουν το πουλόβερ με τις μίζες, τις παράνομες συναλλαγές και την πραγματική απαλλοτρίωση κρατικού χρήματος με όχημα τους αμυντικούς εξοπλισμούς είναι ο Γιώργος Καμάρης. 

Ο 81χρονος «δεινός κολυμβητής», όπως τον περιγράφει στο απολογητικό του υπόμνημα ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός, ήταν παλιός φίλος του φυλακισμένου Γιάννη Σμπώκου. Ο Γ. Σμπώκος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, θεωρείται από τα κεντρικά πρόσωπα του συστήματος που αποσπούσε μίζες για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπέγραφε. Η αλήθεια είναι ότι επί θητείας του Γ. Σμπώκου το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αγόραζε όπλα λες και προετοιμαζόταν για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Η επιμέλειά του στην προετοιμασία της μίζας περιγράφεται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τους ανακριτές κυρίους Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο στο συμβόλαιο αγοράς των 21 ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1. Η σύμβαση υπεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου του 1999 από τον Γ. Σμπώκο και τον Μιχαήλ Βορόμπιεφ, εκπρόσωπο της εταιρείας Antey. Ήδη από τον Νοέμβριο του 1997 οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Σμπώκος είχαν συμφωνήσει στο ποσό των «ωφελημάτων» που θα εισπράξουν. 
«Για τον μεν υπουργό τουλάχιστον στο ποσό των 32.404.000 ελβετικών φράγκων, 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, 98.500.000 δραχμών και 75.285.041 δραχμών, ενώ για τον ίδιο ως άνω υπουργό, από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, τουλάχιστον στο ποσό των 12.247.918,73 ευρώ», όπως αναφέρεται στη δικογραφία. 
Ούτε καν στρογγυλοποίηση δεν είχε γίνει στις μίζες. Το εξωφρενικό είναι ότι τα συγκεκριμένα ποσά ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Γ. Σμπώκος, που την εποχή εκείνη ήταν το alter ego του πρώην υπουργού, τα είχαν απαιτήσει και τελικώς τα εισέπραξαν από ένα και μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 509,5 εκατ. ευρώ. Αναλογιζόμενοι πόσες είναι οι μίζες απ’ όλα τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το 1996, οπότε ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέλαβε υπουργός Αμυνας, μέχρι το 2005 που μπήκε φρένο στις μεγάλες αγορές όπλων, οι ανακριτές παθαίνουν ίλιγγο…

Το επόμενο και κυριότερο μέλημα των Γ. Σμπώκου και Α. Τσοχατζόπουλου ήταν πώς θα κρύψουν τα ίχνη τους, μεταβιβάζοντας τις μίζες που είχαν εισπράξει από εταιρεία σε εταιρεία και από πρόσωπο σε πρόσωπο ώστε να νομιμοποιήσουν το βρόμικο χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Στην προσπάθειά τους αυτή χρησιμοποίησαν μια σειρά από πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο καταδικασθείς Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Βλάσιος Καμπούρογλου, που βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2012 υπό συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, ο επίσης καταδικασθείς Ιωάννης Ζήγρας, αλλά και ο 81χρονος σήμερα Γιώργος Καμάρης, φίλος του Γ. Σμπώκου από τη δεκαετία του 1980. 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Καμάρης, πρώην γενικός διευθυντής της Pirelli Hellas, επέστρεψε στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τη συγκέντρωση των «κλεμμένων» το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. 

Ο Γ. Καμάρης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μέσω της εταιρείας Clavis, την οποία είχε ιδρύσει περί το 1996 έπειτα από παρότρυνση του Γ. Σμπώκου, διακινήθηκαν πολλά εκατομμύρια που κατετίθεντο από εξωχώριες εταιρείες άλλων ενδιάμεσων κρίκων στη διαδικασία «λεύκανσης» των χρημάτων από τις μίζες, αλλά και χρήματα που έστελνε ο Γ. Καμάρης σε άλλους.

Μέσω Clavis τα εμβάσματα στον ΓερμανόΟ 81χρονος υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή η εταιρεία Clavis International Limited Liability Company πέρασε στους αδελφούς Γιώργο και Πιερ Χριστοδουλίδη, asset managers από τη Γενεύη, οι οποίοι ανέλαβαν και τη διαχείρισή της. 


Μέσω της εταιρείας Clavis, την οποία ο Γ. Καμάρης είχε ιδρύσει αλλά ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιούσε, οι αδελφοί Χριστοδουλίδη πέρασαν 2 εκατ. δολ. ΗΠΑ και ακόμη 1 εκατ. ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό του ισχυρού επιχειρηματία Π. Γερμανού. Τα χρήματα αυτά στάλθηκαν με έμβασμα τα έτη 2001 και 2002. 
Η πρώτη δόση προς τον Π. Γερμανό ήταν στις 17 Δεκεμβρίου του 2001 (1 εκατ. δολ.), ακολούθησε ακόμη 1 εκατ. δολ. στις 6/3/2002, ενώ στις 4/7/2002 κατατέθηκε ακόμη 1 εκατ. ευρώ, και πάλι σε προσωπικό λογαριασμό του Π. Γερμανού, στο υποκατάστημα της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias στην Πλάκα. 

Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την εταιρεία Clavis του Γ. Καμάρη, διοχετεύτηκαν όμως στον Π. Γερμανό μέσω των εταιρειών Husky International και Rea International οι οποίες ανήκουν στους αδελφούς Χριστοδουλίδη. 

Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Π. Γερμανός, ο διαχειριστής Πιερ Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον κορυφαίο επιχειρηματία να του επιστρέψει το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων σε ευρώ. Ο Π. Γερμανός επέστρεψε τα χρήματα (το ισόποσο ήταν 1.470.000 ευρώ), και μάλιστα τα κατέθεσε στην άγνωστη -όπως υποστηρίζει- σε αυτόν εταιρεία SDG SRL, ιδιοκτησίας του καταδικασθέντος και ευρισκόμενου στη φυλακή Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος λειτουργούσε ως ενδιάμεσος και ταμίας του Α. Τσοχατζόπουλου. 
«Εάν γνώριζα ότι τα χρήματα αυτά σχετίζονταν με δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και έπρεπε να αποδοθούν σε αυτούς, θα έπρεπε να είμαι είτε ανόητος, είτε αυτοκαταστροφικός για να δεχτώ να τα λάβω σε προσωπικό μου λογαριασμό, και δη στην Ελλάδα, και να τους τα εμβάσω επίσης από λογαριασμό μου σε υποδειχθέντα από αυτούς λογαριασμό», επισημαίνει στο απολογητικό του υπόμνημα ο Π. Γερμανός. 
Ο κορυφαίος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης σήμερα των καταστημάτων Public, που τον περασμένο Ιούνιο βραβεύτηκαν ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα, κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη ότι «απέκρυψε, κατείχε και χρησιμοποίησε περιουσία με σκοπό να συγκαλύψει την αληθινή της προέλευση, γνωρίζοντας ότι αποτελεί προϊόν εγκλήματος από την παθητική δωροδοκία των Ιωάννη Σμπώκου και Ακη Τσοχατζόπουλου». 

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Π. Γερμανός επισημαίνει: «Εάν ήθελα τα 1.470.000 ευρώ να καταλήξουν στα διωκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είμαι ανόητος να τους τα εμβάσω στην Ιταλία, σε λογαριασμό εταιρείας ιδιοκτησίας αχυράνθρωπου, ο οποίος εν συνεχεία να τα μεταφέρει στην Ελλάδα, να αγοράσει ακίνητα για να τα ξεπλύνει, να πωλήσει τα ακίνητα εν συνεχεία και να λάβει το αντίτιμο, ώστε αυτό να φτάσει στους τελικούς παραλήπτες!». 
Αντιλαμβανόμενος ωστόσο ότι στον λογαριασμό του είχε λάβει 2 εκατ. δολ. και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ από μίζες που είχε εισπράξει ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο κορυφαίος επιχειρηματίας προέβη «αυθορμήτως» σε επιστροφή όλου του ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, ο Π. Γερμανός έκανε δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο όλο το ποσό καταβάλλοντας ακόμη και τους τόκους. 
Ο πρώην ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Γερμανός» γνωρίζει ότι δεν αθωώνεται ούτε και σβήνει την εμπλοκή του στην υπόθεση δωρίζοντας τις μίζες που είχαν εισπράξει οι Σμπώκος και Τσοχατζόπουλος, αλλά προφανώς επιδιώκει να ισχυροποιήσει την υπερασπιστική του θέση και να καταδείξει τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την άνομη προέλευση των χρημάτων. «Δεν είχα λόγο να εμπλακώ σε ξέπλυμα», τονίζει ο Π. Γερμανός, ο οποίος αποκαλύπτει πως την τελευταία 10ετία δήλωσε στο Ελληνικό Δημόσιο φορολογητέα έσοδα συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ.
Ο Γ. Καμάρης θεωρείται από τους ανακριτές ότι είχε «multi» ρόλο στην υπόθεση των μιζών. 
Ο 81χρονος συνδέει τον Γ. Σμπώκο με τους Θ. Λιακουνάκο και Π. Γερμανό. Ο ανακριτής, κατά τη διάρκεια της απολογίας του Γ. Καμάρη, επισημαίνει στον κατηγορούμενο ότι η εταιρεία του με την επωνυμία Clavis είχε συναλλαγές με διάφορες εταιρείες όπως η AXON, συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου. Με την αποκάλυψη αυτή, ο ανακριτής επισημαίνει ότι από τα τραπεζικά έγγραφα της Clavis προκύπτει ότι η εταιρεία (την οποία επί της ουσίας ήλεγχε ο Γ. Σμπώκος) είχε συναλλαγές με την εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου. 
Από το σημείο αυτό οι ανακριτές επαληθεύουν όσα είχε πει στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας. «Τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες εκπροσωπούσε ο Λιακουνάκος. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο κ. Λιακουνάκος», έχει πει ο προφυλακισμένος Α. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, που έχει καταγγείλει ότι ο ιδιοκτήτης της AXON τού παρέδωσε 600.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ.

Οι «29» που εμπλέκονται στις μίζες με τα υποβρύχιαΤο «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τα ονόματα των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Τα πρόσωπα αυτά ήταν επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο, μέλη επιτροπών και άλλοι αξιωματικοί, συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και στελέχη της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Μεταξύ των 29 περιλαμβάνεται ο καταδικασθείς Γ. Σμπώκος και οι προφυλακισμένοι Α. Κάντας και Σωτήρης Εμμανουήλ. 

Όπως αναφέρεται σε βούλευμα του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, οι 29 βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης των εξοπλιστικών είναι οι: Μιχαήλ Ματαντός, Αντώνης Χάγιας, Αλέξανδρος Παπαντωνίου, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Ιωάννης Μπέλτσιος, Μιχαήλ Νομικός, Εμμανουήλ Σαρτζετάκης, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτριος Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Σωτήρης Εμμανουήλ, Ιωάννης Μανωλέμης, Ιωάννης Σμπώκος, Σπυρίδων Τραυλός, Ιωάννης Μίχας, Γιώργος Κοντάκης, Σταύρος Μαρκάτος, Γιώργος Κολίρης, Γιώργος Παλαιολογόπουλος, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Μανούσος Παραγιουδάκης, Γιώργος Αθανασάκης, Δημήτρης Πουλιέζος, Νίκος Λεονταρίτης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Αντώνης Κάντας, Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Κουτιανούδης.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στο μεγάλο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Γραμμή-γραμμή οι ανακριτές ανακαλύπτουν καλά κρυμμένα μυστικά και ανασυνθέτουν τη διαδρομή του βρόμικου χρήματος που είχαν υπεξαιρέσει με δόλιους τρόπους από τους φορολογούμενους κάποια πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος.
Το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας νέα συνταρακτικά στοιχεία. 

Όπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία AXON του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου είχε καταθέσει χρήματα στην Clavis, συμφερόντων του Γιάννη Σμπώκου. Η πληροφορία αυτή ανοίγει τον δρόμο στους ανακριτές για να «δέσουν» μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής με τις παράνομες συναλλαγές, τις δωροδοκίες και τις μίζες που αποσπούσαν, μοιράζονταν και διακινούσαν όταν υπέγραφαν αγορές οπλικών συστημάτων. Και ενώ πάνω από το τραπέζι επιχειρηματολογούσαν ότι θωρακίζεται η εθνική άμυνα, κάτω απ’ αυτό πανηγύριζαν επειδή φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. 

Μία νέα παράμετρος της εξίσωσης όπλα + πολιτικές αποφάσεις x επιχειρηματίες = μίζες αφορά την εμπλοκή του Πάνου Γερμανού, ενός εκ των ισχυρότερων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης. Ο Π. Γερμανός είχε λάβει στους προσωπικούς του λογαριασμούς ποσά εκατομμυρίων σε ευρώ και αμερικανικά δολάρια και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των μιζών που διακινήθηκαν ως «αντίδωρο» για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1.

Στα μαλακά όσοι φέρνουν πίσω τα κλεμμέναΝομοθετικό πλαίσιο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με γενναίες εκπτώσεις στις ποινές των καταχραστών δημοσίου χρήματος αν επιστρέψουν τις μίζες
Στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει την ηπιότερη ποινική μεταχείριση όσων επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα που έχουν καταχραστεί, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Βασική φιλοσοφία της υπό κατάρτιση ρύθμισης είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η μετατροπή της κατηγορίας για όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα από κακούργημα σε πλημμέλημα, υπό τη προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν πίσω στο Δημόσιο τα χρήματα που έχουν καταχραστεί. 
Ωστόσο, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη και αφορούν στο αδίκημα της διακίνησης μαύρου χρήματος, δικαστές και εισαγγελείς που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες ήδη έχουν επιδιώξει και έχουν καταφέρει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα. Η αρχή έγινε με τον Αντώνη Κάντα, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των εξοπλιστικών, ο οποίος εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές με 14 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς offshore εταιρειών σε τράπεζα της Σιγκαπούρης. 

Ο Α. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, μετά την απολογία του στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή κρίθηκε προφυλακιστέος. Πλην όμως είχε δεσμευτεί να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο το μαύρο χρήμα που ενθυλάκωσε, κάτι που τελικώς συνέβη ενώ ο ίδιος πια βρισκόταν στον Κορυδαλλό. Ειδικότερα, σε λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με τους συνηγόρους του κατηγορουμένου κυρίους Ιωάννη Μαντζουράνη και Ηλία Μπίσια, επεστράφησαν ήδη περί τα 9,5 εκατ. ευρώ. 
Το παράδειγμα του Α. Κάντα ακολούθησε ένας ακόμη κατηγορούμενος για το μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Πρόκειται για τον Γιώργο Κάμαρη -κατηγορούμενο για την υπόθεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1- ο οποίος επέστρεψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. 

Ανάλογες κινήσεις με επιστροφή χρημάτων από κατηγορημένους για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς έχουν γίνει και στο πλαίσιο άλλων ερευνών. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ήδη στον λογαριασμό που έχει ανοιχθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα άνω των 17,3 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την Υγεία και την Παιδεία.

Oι έρευνες πάνε στην μετά Ακη εποχήΠρόσωπα που αποτελούν τους βασικούς κρίκους στην αλυσίδα του αποκαλούμενου «συστήματος Τσοχατζόπουλου» παρελαύνουν τα τελευταία 24ωρα ενώπιον των δύο ανακριτών κυρίων Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου που χειρίζονται την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης TOR-M1.

«Τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν», παρατηρούν δικαστικές και εισαγγελικές πηγές που έχουν γνώση των δικογραφιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα και δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές δικαστικές αρχές εξακολουθεί να παραμένει η διερεύνηση της μετά Τσοχατζόπουλου εποχής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας!
Η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι έρευνες για τα εξοπλιστικά μπορεί να κρύβει νέες εκπλήξεις, σημείωναν οι ίδιες δικαστικές πηγές, παραπέμποντας σε δικογραφίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 της Wegmann, κατασκευάστριας εταιρείας και για τα άρματα μάχης Leopard.
Πλέον, στο μικροσκόπιο της ανάκρισης έχουν τεθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν στη δράση δύο προσώπων με κομβικό, όπως προκύπτει, ρόλο στη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ από τα εξοπλιστικά. 

Πρόκειται για τον Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), και τον Γιάννη Μπέλτσιο, άλλοτε συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία και συνελήφθησαν κατόπιν έκδοσης ενταλμάτων. Ο δεύτερος κατηγορούμενος έχει χαρακτηριστεί «ταμίας» του καταδικασμένου σε 20ετή κάθειρξη Τσοχατζόπουλου, ρόλο πάντως που ο ίδιος αρνείται. 

Απολογία δίνει, εκτός απροόπτου, στους ανακριτές την ερχόμενη εβδομάδα και ο Μιχαήλ Ματαντός, εκπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα,. Ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας -που κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Δωδεκανήσου και διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο- επρόκειτο να απολογηθεί την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ζήτησε και έλαβε από τους ανακριτές και νέα προθεσμία. 

Ο Ματαντός θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για την ανάκριση και ήδη η επικείμενη απολογία του και το ενδεχόμενο να κατονομάσει όσους δωροδόκησε προκαλούν πανικό σε συγκεκριμένους κύκλους και πρόσωπα που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος!

Απαραίτητος ο Εμμανουήλ για τους ΓερμανούςΟ ρόλος που διαδραμάτισε ο υπόδικος πλέον Σ. Εμμανουήλ στην προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων αποκαλύπτεται στη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία του Μονάχου για την υπόθεση των δωροδοκιών της εταιρείας Ferrostaal.

Δύο στελέχη της εν λόγω εταιρείας, οι Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Μόλενμπεκ, είχαν επανειλημμένως τονίσει στους ανωτέρους τους πως για να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προμήθεια των υποβρυχίων ήταν απολύτως απαραίτητο να συμμαχήσουν με τον Σ. Εμμανουήλ, διότι διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να προχωρήσουν με τη σύμβαση των υποβρυχίων. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ο Σ. Εμμανουήλ δέχτηκε περί τα 17 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς του λογαριασμούς. Κατά 7 εκατ. ευρώ περισσότερες, δηλαδή 24 εκατ. ευρώ, είναι οι μίζες σύμφωνα με τη Γερμανική Δικαιοσύνη.
Τα χρήματα δίνονταν και για να κρατηθούν εκτός της σύμβασης για τα υποβρύχια οι Γάλλοι βασικοί ανταγωνιστές των Γερμανών.

Ο Μπέλτσιος και ο κύκλος της προσευχήςΕξίσου όμως κομβικός στο πάρτι του μαύρου χρήματος για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων θεωρείται για την Ελληνική Δικαιοσύνη και ο ρόλος του Γ. Μπέλτσιου, ο οποίος και με δημόσιες δηλώσεις του έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ωστόσο, καταθέτοντας στην Εισαγγελία του Μονάχου, ο Γιόχαν Χάουν είχε αναφέρει για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου: 

«Ο Α. Τσοχατζόπουλος μας συνέστησε τον Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως μας φανεί χρήσιμος… Ο Μπέλτσιος άνηκε σε έναν κύκλο προσευχής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους συμμετόχους ως “κύκλος προσευχής” και “ομάδα Α”. Ηταν ένα ιδρυτικό μέλος και πρώην στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Αυτός ο κύκλος προσώπων διέθετε την απαιτούμενη πρόσβαση στους αρμόδιους για την ανάθεση του έργου υψηλόβαθμους φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα». Τον Γ. Μπέλτσιο έχει κατονομάσει όμως στη δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και ο Νίκος Ζήγρας. 
Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού που έδωσε με τις απολογίες του στη Δικαιοσύνη συγκλονιστικές πληροφορίες για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος με φόντο τα εξοπλιστικά, είχε αναφέρει πως ο Γ. Μπέλτσιος μαζί με τον Γιάννη Σμπώκο ήταν αυτοί που μετέφεραν χρήματα, πάντα αργά το βράδυ, στο γραφείο του πρώην υπουργού. «Δεν υπήρξα και δεν είμαι ταμίας οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου ή προσώπου δημοσίου ενδιαφέροντος. Δεν είμαι υπάλληλος ουδενός», είχε αναφέρει πάντως από την πλευρά του ο Γ. Μπέλτσιος κληθείς να καταθέσει στην Εξεταστική στη Βουλή, αρνούμενος κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Δίνει νέα ονόματα ο ΕυσταθίουΚαι ενώ αναμένεται η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που μπορεί να τον οδηγήσει στη φυλακή, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Atlas Πάνος Ευσταθίου προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει νέα στοιχεία για τη διακίνηση μιζών στα εξοπλιστικά στον ανακριτή. 

Με συμπληρωματικό υπόμνημα αναμένεται να προσκομίσει στον κ. Μαλλή νέα στοιχεία για τον τροφοδότη τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε σε τράπεζα στο Λονδίνο και ο οποίος είχε εντοπιστεί από τις δικαστικές αρχές με καταθέσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ. Φέρεται δε διατεθειμένος να αναφερθεί και σε νέα πρόσωπα που έλαβαν μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι όμως πολιτικά. 
Ηδη, πάντως, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο την προφυλάκιση του Ευσταθίου όπως είχε ζητήσει μετά την απολογία του ο κ. Μαλλής. Τον τελικό λόγο έχει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί άμεσα με βούλευμά του.
protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post