Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το Βερολίνο αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα της Κύπρου να καταπολεμήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κατά τις βουλές του Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble και Ευρωπαίων συναδέλφων του, ομάδα εμπειρογνωμόνων αναμένεται να…
Αντικείμενο αυτής της πραγματογνωμοσύνης θα είναι όχι αν το κυπριακό δίκαιο έχει υιοθετήσει τις διεθνείς συνθήκες για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος, μιας και την πτυχή αυτή την έχουν ήδη ερευνήσει ειδικοί και στο παρελθόν. Αυτή την φορά οι εμπειρογνώμονες θα επικεντρωθούν στην πραγματική εφαρμογή των σχετικών κανόνων.
Το σχέδιο αυτό θέλει ο Schäuble και οι γνωστοί σύμμαχοί του από την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ολλανδία να λάβει σάρκα και οστά την επόμενη εβδομάδα κατά τη Σύνοδο του Eurogroup. Μαζί τους φαίνεται να συντάσσεται και ο Olli Rehn, ο οποίος δήλωσε επί του θέματος:
«Θεωρούμε το ζήτημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πολύ σοβαρό», ενώ πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στην Κύπρο αποτελούν ένα πρώτο μόνο βήμα.
Για την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους αμφιβάλλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εκτίμησή του είναι ότι αυτό θα ανέλθει ως το 2014 στο 140% του ΑΕΠ. Όμως, αξιολογεί ως βιώσιμο κατά το τέλος του προγράμματος στήριξης μόνο ένα χρέος της τάξης του 100% και αξιώνει γι’ αυτό ένα μεγάλο «κούρεμα» των απαιτήσεων από τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών.
Ως γνωστόν, στην παρούσα περίοδο διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λευκωσία και Βρυξέλλες για το πακέτο βοήθειας, το οποίο φημολογείται ότι θα ανέλθει σε 17,5 περίπου δισ. ευρώ και θα καλύψει της ανάγκες του νησιού για τα επόμενα τέσσερα έτη. Όμως η εκταμίευση εμποδίζεται κυρίως από το μπλοκ των χωρών που προαναφέρθηκε.