Κλιμακώνεται η κόντρα του Emma Delta (συμφερόντων μεταξύ άλλων και του Δ. Μελισσανίδη) με τον Σωκράτη Κόκκαλη για την υπόθεση της κοινοπραξίας που αποκτά τα Κρατικά Λαχεία και….
για τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου της Intralot με τον ΟΠΑΠ. Η υπόθεση αν και υπέβοσκε πριν από την απότηση το 33% από την Emma Delta κλιμακώνεται σταδιακά κατά τον τελευταίο ένα μήνα, αποκαλύπτοντας παρασκηνικές μεθοδεύσεις από όλες τις πλευρές. Η ένταση των διαφωνιών και η πολιτική ανάδειξής τους σε μείζονα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δημιουργούν ένα μάλλον εκρηκτικό σκηνικό γύρω από τον ΟΠΑΠ.
Οι κινήσεις του Emma Delta και του Δημήτρη Μελισσανίδη ερμηνεύονται ως εμπρηστικές, ενώ ακόμα δεν έχει υπογρααφεί η τελική συμφωνία για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ και δεν έχουν εισρεύσει στα Ταμεία του ελληνικού Δημοσίου τα 652 εκατ. από την πώληση των μετοχών.
Η διαμάχη για το καταστατικό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της εταιρίας που εξαγοράζει τα Κρατικά Λαχεία και οι ενστάσεις στη σύμβαση με την Intralot δείχνουν ότι ο νεος μέτοχος επιθυμεί να έχει λόγο και καταστεί συνομιλητής με άλλους ισχυρούς επιχειρηματίες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν τον δέχονται στο ίδιο τραπέζι.
Η εκρηκτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το θέμα θέτουν επι κινδύνω και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, φόβοι που αν επιβεβαιωθούν θα οδηγήσουν σε Βατερλώ την κυβερνητική πολιτική στις αποκρατικοπιήσεις και θα στοιχήσουν αδρά στο πολιτικό μέλλον του Αντώνη Σαμαρά.
Οι εμπλοκές
Το καταστατικό της εταιρίας που αναλαμβάνει την άδεια των Κρατικών Λαχείων δεν επιτρέπει στο βασικό μέτοχο ΟΠΑΠ που ελέγχει το 67% και βάζει και τα αντίστοιχα κεφάλαια από τα 190 εκατ. ευρώ, να λάβει αποφάσεις.
Αν και ο ΟΠΑΠ ελέγχει τα 7 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου το καταστατικό προβλέπει συμφωνία τουλάχιστον 8 μελών του ΔΣ για την απόφαση, δένοντας κατ ουσίαν τα χέρια του βασικού μετόχου. Όπερ σημαίνει ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας –η Intralot και η Scientific Games με ποσοστό 16,5% έκαστη– μπορούν ανά πάσα στιγμή να «μπλοκάρουν» τα θέματα που προωθεί ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας και μέτοχος πλειοψηφίας.
Όπως αναφέρουν από την Emma Delta στο καταστατικό προβλέπεται πως ο ΟΠΑΠ εκτός του ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση των γενικών διευθυντών στην εταιρεία που θα διαχειριστεί τα Λαχεία και το Ξυστό, δεσμεύεται εκ των προτέρων για σειρά υπηρεσιών, προμηθειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συμφωνιών εκτύπωσης κ.α., καθώς και για το τίμημά τους. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν συμφωνίες που υπογράφηκαν σε προγενέστερο της πώλησης του Οργανισμού διάστημα, χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα της παραμικρής διαπραγμάτευσης.
Η Emma Delta επιτίθεται και στη σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο -που είναι η Intralot- προσβάλοντας τόσο το οικονομικό τίμημα όσο και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται ως ξεπερασμένη.
Όπως αναφέρουν σε φίλα-προσκείμενα sites άνθρωποι του Δημήτρη Μελισσανίδη: Οι νέοι βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού δεν θα συνεχίσουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα συμφωνίες όπως αυτή που αφορά για στην υποστήριξη, έναντι 46 εκατ. ευρώ, τερματικών των πρακτορείων που θεωρούνται παρωχημένα και έχουν παροπλιστεί:
Διότι, με την υπογραφή της νέας σύμβασης για τεχνολογικό πάροχο αυτόματα θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη) για τη συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), η χρήση των οποίων, όπως οι ίδιοι οι πράκτορες καταγγέλλουν, «είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τόσο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τερματικά όσο και σε απόλυτα νούμερα» και «η θέση μας αλλά και η γνώμη των πελατών μας είναι ότι τα τερματικά αυτά είναι ξεπερασμένα και επί της ουσίας μη χρηστικά».
Και βεβαίως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι νέοι ιδιοκτήτες του Οργανισμού έχουν από νωρίς και προς όλες τις κατευθύνσεις επισημάνει ότι η νέα σύμβαση ουσιαστικά δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για πολά ακόμη χρόνια με τον ίδιο πάροχο, αναφέροντας πως αν και η υλοποίηση του έργου δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα-VLTs, δεν ισχύει το ίδιο για το Σύστημα Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη, σύστημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί όλη η ανάπτυξη των παιχνιδιών νέας γενιάς. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.
http://www.sofokleousin.gr/
Use Facebook to Comment on this Post