Αναπάντητα μένουν από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα ερωτήματα του Γενικού Γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή, κ. Νίκου Νικολόπουλου …
Πιο συγκεκριμένα και βάσει του σχετικού νόμου: Οι αθλητές που υπάγονται στη ρύθμιση εισάγονται σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο, κατά φθίνουσα σειρά μορίων, σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα AEI ή TEI σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων κατά δέκα τοις εκατό (10%) συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστο ίσο με τα μόρια που συγκέντρωσε το ίδιο ακαδημαϊκό έτος ο τελευταίος εισαχθείς στη συγκεκριμένη σχολή.
H διάταξη αυτή παρέχει ευεργέτημα στους αθλητές, οι οποίοι κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους για προσαύξηση των μορίων τους κατά 10% επιδιώκουν την εισαγωγή σε σχολή καλύτερης προτίμησής τους από αυτή που κατόρθωσαν να επιτύχουν αρχικά με τη συγκέντρωση μορίων από την κανονική διαδικασία.
Ωστόσο η επιτροπή του YΠEΠΘ, που είναι αρμόδια για την εξέταση των αιτήσεων των αθλητών, προβαίνει στο εξής παράδοξο: Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο αιτών αθλητής έχει ήδη περάσει σε συγκεκριμένη σχολή δυνάμει της κανονικής διαδικασίας και ότι ο αθλητής επιδιώκει την εισαγωγή του σε ανώτερη – σύμφωνα με το μηχανογραφικό του – προτίμηση. Αντίθετα, αν κατά την εξέταση της αίτησης, η Eπιτροπή διαπιστώσει ότι δεν είναι δυνατή η
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη στρέβλωση, ο κ. Νικολόπουλος σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΧΡΙ.Κ.Ε. τονίζει:
«H Eπιτροπή του υπουργείου παραβαίνει όχι μόνο το νόμο αλλά και τους κανόνες της λογικής, αφού δεν είναι δυνατόν μία θέση να είναι ταυτόχρονα και κενή και καλυμμένη! Mάλιστα, ενώ (σωστά) απορρίπτει τις αιτήσεις για προσαύξηση των αθλητών που έχουν περάσει ήδη με την κανονική διαδικασία στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης, κρίνοντας (ορθά) ότι το αίτημα τους είναι άνευ περιεχομένου, δεν ακολουθεί την ίδια σωστή οδό και για τις αιτήσεις των αθλητών που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν ως προς το αίτημα της εισαγωγής σε σχολή ανώτερης προτίμησης.
Ο κ. Νικολόπουλος προσθέτει επίσης, ότι το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την κατάσταση επιτυχόντων αθλητών με προσαύξηση και το συνολικό αριθμό μορίων που συγκέντρωσαν οι αθλητές μετά την προσαύξηση του 10% με τη δικαιολογία ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Eίναι όμως άξιο απορίας το ότι θεωρούνται προσωπικά δεδομένα τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιεί ―και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο― όταν ανακοινώνει τους επιτυχόντες αθλητές με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων!