xOrisOria News

Η «μαγεία» των λειτουργικών τροφίμων

Πολλές φορές ακούμε για τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του βάρους, συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης ή της διάθεσης. …
Τελικά μπορεί ένα τρόφιμο να συμβάλλει με τέτοιο τρόπο στην υγεία μας και ποια συστατικά είναι συνήθως υπεύθυνα για αυτό;

Η βιομηχανία τροφίμων δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του σχεδιασμού και της εισαγωγής στην αγορά νέων τροφίμων τα οποία καλούνται λειτουργικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους, στη γνωσιακή ικανότητα και τη διάθεση, και που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες φαίνεται να ηγούνται στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων.

Σύμφωνα με την προϊστάμενη διατροφής του Leatherhead Food International, κυρία Angus: «τα πιο πετυχημένα λειτουργικά τρόφιμα είναι αυτά που εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα του γαστρεντερικού και προβλήματα στα οστά». Ωστόσο, η δημιουργία τροφίμων που στοχεύουν στη διαχείριση βάρους είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο της βιομηχανίας αυτής, εξαιτίας των επιδημικών διαστάσεων της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Διαχείριση βάρους: Μεγάλες βιομηχανίες παγκοσμίως εισάγουν στην αγορά διάφορα προϊόντα τα οποία περιορίζουν την όρεξη και την πείνα. Συνήθως τα προϊόντα αυτά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Διάθεση: Το πεδίο της διατροφής σε σχέση με τη γνωσιακή λειτουργία αποκτά έντονο ενδιαφέρον καθώς η επιστημονική γνώση επ’ αυτού ολοένα και αυξάνεται. Η δημιουργία προϊόντων τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την μείωση της γνωσιακής λειτουργίας ενδεχομένως βοηθήσει πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από διάφορα νοσήματα όπως είναι η άνοια.

Βότανα: όπως είναι το ginkgo και ginseng φαίνεται ότι βελτιώνουν τη γνωσιακή λειτουργία, όπως επίσης και το πράσινο τσάι. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα και το DHA έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών καινοτόμων τροφίμων σε αυτή την κατηγορία, κυρίως στα πεδία της βρεφικής διατροφής και σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Στην ελληνική αγορά προϊόντα πλούσια σε ω-3 συναντάμε σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων όπως μαργαρίνες, αρτοσκευάσματα, όπως τα κράκερς και πρόσφατα χυμούς φρούτων.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν αφορούν πλέον μόνο την αγορά των δημητριακών πρωινού. Πλέον, πολλά σνακ είναι ολικής άλεσης. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα είναι διάφορα μπισκότα, όπως τα πτι-μπερ και αρτοσκευάσματα όπως τα κράκερς σικάλεως.

Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά και χυμός εμπλουτισμένος με φυτικές ίνες, ώστε να μπορεί να καλύπτεται η ανάγκη κατανάλωσης φρούτων και από χυμούς, χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης φυτικών ινών. Στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τη δράση της βρώμης και της β-γλυκάνης, που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Τα δύο αυτά συστατικά ήδη έχουν προστεθεί ήδη σε κάποια δημητριακά πρωινού και σε αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.

Επίσης, μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες εμπλουτίζουν τις σοκολάτες με αντιοξειδωτικά, κάτι που παρατηρείται επίσης και στους χυμούς. Τέλος, στο επίπεδο της αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας είναι γνωστή από παλαιότερα η συνεισφορά των φυτοστερολών, που στην Ελλάδα βρίσκουμε σε μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, που προς το παρόν μπορούμε να πάρουμε κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: nutrimed.gr

Use Facebook to Comment on this Post