Σπεσιαλιτέ από όλο τον κόσμο που προκαλούν δυσφορία
Σεβόμαστε τις διαφορετικές κουλτούρες στο φαγητό. Άλλωστε, αφού τρώμε αυγά γεννημένα από κότες, γίνεται να σιχαινόμαστε το ζελέ από μύτες ταράνδων;…
Η απάντηση είναι ναι, γίνεται. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Όλα τα πιάτα που θα δείτε σε αυτό το άρθρο θεωρούνται υγιεινά στις χώρες κατανάλωσής τους, αλλά σε εμάς τους δυτικούς δύσκολα θα προκαλούσαν κάτι διαφορετικό από αηδία.
Σιράκο, ή αλλιώς όρχεις ψαριών με σπέρμα
Ναι, το σιράκο είναι σφαιρικά κομμάτια από κρέας ψαριού. Όχι, δεν είναι κεφτεδάκια, τηγανισμένα και γευστικά. Είναι όρχεις των ψαριών, φουσκωμένοι με το σπέρμα τους.
Οι συνταγές περιγράφουν την γευστική εμπειρία ως εξής:
«Αν έχει μαγειρευτεί στον ατμό, το σπέρμα του ψαριού μοιάζει με κρέμα αυγών. Αν τηγανιστεί, η επιφάνεια γίνεται τραγανή, ενώ το εσωτερικό παραμένει απαλό και κρεμώδες. Υπάρχει μια ελαφριά γλυκιά γεύση και μια πολύ μικρή αίσθηση της ωκεάνιας προέλευσής του». Ναι, είναι αναμφίβολα ασύγκριτα μοναδικό.
Τα οφέλη του
Το σπέρμα που περιέχεται στο σιράκο περιέχει τόσο μεγάλη αναλογία ωμέγα3-ωμέγα6 που χρησιμοποιείται στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής.
Τίετ Κανχ, ή αλλιώς σούπα από αίμα πάπιας
Αυτό το βιετναμέζικο πιάτο είναι ένα είδος σούπας φτιαγμένη από μια ολόκληρη πάπια: το κρέας, το λαιμό, τα νεφρά, το συκώτι… τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα, το εννοούμε, μιας και ο πλούσιος, πορφυρός ζωμός, όπου κολυμπούν όλα τα προαναφερθέντα κομμάτια της πάπιας, είναι το φρεσκοστυμμένο αίμα της πάπιας.
Το τίετ κανχ είναι πολύ δημοφιλές φαγητό, οπότε θα είναι σχετικά εύκολο να παραγγείλετε ένα πιάτο μόλις βρεθείτε στο Βιετνάμ. Βέβαια, τα κακά νέα είναι ότι ενδέχεται, μαζί με τη σούπα, να σας σερβιριστεί χωρίς χρέωση ο ιός της γρίπης των πουλερικών. Δώστε επίσης μεγάλη προσοχή, μιας και μερικές φορές, όταν τους τελειώνουν οι πάπιες, την πληρώνουν δύσμοιρα σκυλάκια.
Τα οφέλη του
Αν πιστέψουμε αυτά που διαβάζουμε στο ίντερνετ, αν ακολουθήσετε μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή θα αποκτήσετε ατσάλινους κοιλιακούς. Και τίποτα δεν περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη όσο το τίετ κανχ, έχει σάλτσα ψαριού (πρωτεΐνη), κρέας πάπιας (ξανά πρωτεΐνη), εντόσθια πάπιας (πρωτεΐνη) και σερβίρεται με μια χούφτα φιστίκια (πρωτεΐνη). Α, και αίμα. Πρωτεΐνη.
Γιάρτσα Γκουνμπού, ή αλλιώς μύκητες με κάμπιες
«Γιάρτσα γκουνμπού» είναι η θιβετιανή ονομασία του μύκητα Ophiocordyceps sinensis, που με μια ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά σημαίνει «Θεέ μου, ένα εξωγήινο σκουλήκι – μούμια!»
Το γιάρτσα γκουνμπού είναι ένας μύκητας που προσβάλλει τις προνύμφες του Hepialus humuli, ενός εντόμου κοινού στο Θιβέτ. Η σχέση τους αρχικά είναι ομαλή, ώσπου η αληθινή φύση του μύκητα βγαίνει στην επιφάνεια. Ο μύκητας μουμιοποιεί τις προνύμφες από μέσα προς τα έξω και στη συνέχεια βγάζει πολλά αηδιαστικά κοτσάνια, σκοτώνοντάς τις οριστικά. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι βγάζουν τα «λαχταριστά» απομεινάρια από το έδαφος, τα πλένουν και τα κάνουν σούπα. Ξεχάσαμε να αναφέρουμε πως η τιμή τους αγγίζει τις μερικές χιλιάδες δολάρια!
Τα οφέλη του
Το μαγικό αυτό «βότανο» έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τη θιβετιανή οικονομία, τόσο που οι θιβετιανοί χωρικοί σκοτώνονται μεταξύ τους για την αποκλειστική πώλησή του. Τι κάνει αυτό το βότανο τόσο πολύτιμο όμως;
Μα φυσικά, το γιάρτσα γκουνμπού είναι το βιάγκρα των Ιμαλαΐων. Αν αυτό δεν σας αρκεί, ο μύκητας αυτός ενδυναμώνει την αντοχή και βελτιώνει τη δραστηριότητα του συκωτιού.
Μάλιστα, ένας κινέζος προπονητής το είχε χορηγήσει στους παίκτες του σαν φυσικό στεροειδές, αόρατο στους ελέγχους ντόπινγκ. Και έπιασε! Έπιασε μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται πώς γίνεται οι κινέζοι αθλητές να σπάνε πέντε συνεχόμενα παγκόσμια ρεκόρ ενώ έχουν πλήρη στύση!
Boodog, ή αλλιώς κατσίκα ψημένη με συσκευή οξυγονοκόλλησης
Αφήνοντας στην άκρη την ήδη αποτρόπαια εμφάνισή του, η προετοιμασία του μογγολικού αυτού πιάτου είναι ακόμα πιο φρικαλέα.
Πρώτον, αποκεφαλίστε μια κατσίκα. Δεύτερον, σφίξτε το λαιμό της με σύρμα και βάλτε μερικές καυτές πέτρες στον πρωκτό της, για να ψηθεί από μέσα προς τα έξω. Τρίτον, τσουρουφλίστε όλη τη γούνα της με μια συσκευή οξυγονοκόλλησης, τόσο όσο να πρηστεί σαν ζώο που το χτύπησε αμάξι δύο μέρες πριν. Αν πρηστεί υπερβολικά, ανοίξτε μερικές τρύπες για να μη σκάσει.
Απλά φανταστείτε να κάθεστε στο τραπέζι ενώ η δυσοσμία μιας γούνας καμένης με καμινέτο να έρχεται από την κουζίνα. Αν αυτό δεν επαρκεί να σας κάνει να φύγετε απ’ το τραπέζι τρέχοντας, σκεφτείτε πως κάποιες φορές το φαγητό δεν φτιάχνεται από κατσίκα, αλλά από μαρμότα, ένα αξιολάτρευτο πλάσμα που βλέπετε παρακάτω σε μια κλασική σύνθεση πριν-μετά…
Τα οφέλη του
Όσον αφορά το κρέας, η κατσίκα αποκαλείται το φαγητό-θαύμα. Έχει 30% λιγότερες θερμίδες από το βοδινό, 25% λιγότερες από το κοτόπουλο και πολύ λιγότερα λιπαρά. Σκεφτείτε τέλος πόσες θερμίδες θα κάψετε αν το φάτε, αν καθώς το μασάτε κλαίτε με δάκρυα αποτροπιασμού και αηδίας.
Άκουτακ, ή αλλιώς λιωμένο ψάρι με παγωτό από λίπος ταράνδου
Use Facebook to Comment on this Post