των James Politi (Ουάσιγκτον), Michael Mackenzie και Tom Braithwaite (Νέα Υόρκη)
Καθώς σε λίγες ημέρες η Ουάσιγκτον θα μείνει με μόλις $30 δισ. για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, οι τραπεζίτες φορτώνουν τα…
ΑΤΜs με πρόσθετο ρευστό, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και ο πανικός απέχει ελάχιστα.
ΗΠΑ: Φουλάρουν
τα ATMs οι τράπεζες – Φόβος στάσης πληρωμών
Οι αμερικανικές τράπεζες φορτώνουν τα ΑΤΜs με επιπλέον κεφάλαια, οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές βουλιάζουν, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο η Ουάσιγκτον να κάνει στάση πληρωμών μέσα στον μήνα.
Στη χθεσινή 3η ημέρα διακοπής της λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών, αξιωματούχοι και επιχειρηματικοί ηγέτες δήλωναν όλο και πιο ανήσυχοι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου για αύξηση στο ταβάνι του χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη αν δεν επιλυθεί η κρίση. «Το λουκέτο σε κυβερνητικές υπηρεσίες είναι αρκετά κακό, αλλά αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους θα είναι πολύ χειρότερο», δήλωσε. Είναι πολύ κρίσιμης σημασίας αποστολή να επιλυθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν συντομότερα, τόνισε.
Δύο από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης που είχαν χρησιμοποιήσει τον Αύγουστο του 2011, την τελευταία φορά που η κυβέρνηση κόντεψε να ξεπεράσει το όριο του χρέους.
Ένας κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε ότι η τράπεζά του τοποθετεί 20-30% περισσότερο ρευστό στα μηχανήματα αναλήψεων από όσο συνήθως μήπως πανικοβληθούν οι πελάτες και προσπαθήσουν να τραβήξουν χρήματα μαζικά. Οι τράπεζες διεξάγουν καθημερινές έκτακτες συναντήσεις συζητώντας πρόσθετα μέτρα, όπως ανοιχτές υπεραναλήψεις για πελάτες που εξαρτώνται από τις πληρωμές της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τις οφειλές τους στις 17 Οκτωβρίου αν δεν βρει το Κογκρέσο συμφωνία.
«Ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα ήταν πρωτοφανής και θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή: να παγώσουν οι πιστωτικές αγορές, να βουλιάξει η αξία του δολαρίου, να εκτιναχθούν στα ύψη τα επιτόκια», αναφέρει σε έκθεσή του υπουργείο, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν και αρνητικές επιδράσεις σε όλο τον κόσμο». Προσθέτει ακόμα πως «μπορεί να εκδηλωθεί χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση που θα μοιάζει με τα γεγονότα του 2008 ή και χειρότερα».
Οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν συγκριτικά ψύχραιμες και ο δείκτης S&P 500 περιόρισε χθες τις μεγάλες απώλειες, αλλά τα premium στα CDSs των ετήσιων αμερικανικών χρεογράφων αυξήθηκαν από 30 ως 54 μονάδες βάσης.
Έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ποσά σε βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα, που θεωρούνται υποκατάστατο του ρευστού και υποστηρίζονται πλήρως από το αμερικανικό δημόσιο. Όμως, όσο πλησιάζει το τελεσίγραφο για το ταβάνι του χρέους και δεν υπάρχει συμφωνία στην Ουάσιγκτον, τα money funds προσπαθούν να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, σημειώνουν οι traders.
Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες, ο πρόεδρος Barack Obama προέβη μια εξοργισμένη ομιλία επιτιθέμενος στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι επιμένουν να καθυστερούν τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεών του στην ασφάλιση υγείας, σε αντάλλαγμα για την έγκριση του προϋπολογισμού.
Χθες το βράδυ, συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων του Κογκρέσου, αλλά δεν κατόρθωσε να γεφυρώσει τις διαφορές τους. Η κυβέρνησή του και οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η χρηματοδότηση της κυβέρνησης και η εξουσιοδότηση νέου δανεισμού για να πληρωθούν οι οφειλές της χώρας δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα θέματα.
Όμως οι Ρεπουμπλικανοί και το Κογκρέσο προσπαθούν σταθερά να κερδίσουν παραχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο, κυρίως για να υπονομεύσουν τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης υγείας, που είναι γνωστή ως Obamacare.
Καθώς οι προσπάθειες να λήξει η διακοπή λειτουργίας (shutdown) κυβερνητικών υπηρεσιών συγχέονται με τις συνομιλίες για να αποτραπεί η στάση πληρωμών, οι Ρεπουμπλικανοί ίσως επαναφέρουν τις απαιτήσεις τους για σημαντικές δημοσιονομικές παραχωρήσεις από τον πρόεδρο, όπως μεγάλες περικοπές δαπανών χωρίς αυξήσεις φόρων. Όμως ο Β. Obama επέμεινε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς προϋποθέσεις και να αυξήσουν το όριο του χρέους. «Δεν διαπραγματεύεσαι βάζοντας το όπλο στο κεφάλι του άλλου», δήλωσε.
Μέσα σε δύο εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση θα μείνει με μόνο 30 δισ. δολ. για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της κι έχει προειδοποιηθεί ότι λίγο αργότερα οι πραγματικές υποχρεώσεις της πιθανόν να ξεπεράσουν αυτό το σύνολο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν να προσδιορίζουν ποιοι λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι και σε ποιον βαθμό θα πυροδοτηθεί στάση πληρωμών. Έχουν απλώς σχολιάσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην εξουσιοδότηση της αύξησης του δανεισμού και ότι δεν είναι λειτουργικό να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες πληρωμές εις βάρος άλλων, όπως προτείνουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί.