Το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και ο αειθαλής Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν αλλά και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Οζμπορν αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ αλλά και ……
ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Μάρτιν Γουλφ. Εκατόν σαράντα άνθρωποι από 21 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα βρίσκονται από αύριο στο πολυτελές ξενοδοχείο Γκρόουβ στη Βρετανία για το ετήσιο ραντεβού της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ – ανάμεσά τους ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Αλλά τι θα κάνει όλος αυτός ο κόσμος εκεί; Θα κανονίσει τις τύχες του πλανήτη, όπως πιστεύουν οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, ή θα κάνει μερικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σαν ροταριανός όμιλος, όπως γράφει ο Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς στους βρετανικούς «Τάιμς»;
ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο αποκλειστικός χαρακτήρας της συνάθροισης αφήνει πολύ περιθώριο στη φαντασία. Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ γεννήθηκε το 1954 παίρνοντας το όνομά της από το ολλανδικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε μόνο η πρώτη συνάντηση. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν το Συμπόσιο της Σύμης, που κάθε χρόνο μεταφερόταν σε άλλο νησί του Αιγαίου. Αλλά αντίθετα από την ατζέντα του συμποσίου, η ατζέντα της λέσχης υποτίθεται ότι είναι κρυφή. Κανένας δεν ξέρει τι θα συζητηθεί πίσω από τις πόρτες του Γκρόουβ, γιατί η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου απαγορεύεται. Χωρίς διαπιστευμένους δημοσιογράφους και χωρίς τελικά ανακοινωθέντα η φαντασία δεν εξάπτεται απλώς – οργιάζει. Θα αρκούσε όμως να ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα της λέσχης για να συμφωνήσει περισσότερο με τον βρετανό αρθρογράφο παρά με τους συνωμοσιολόγους.
Ανάμεσα στα βασικά θέματα συζήτησης φέτος είναι εάν μπορούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να αναπτυχθούν ταχύτερα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι απειλές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, οι προκλήσεις στην Αφρική, ο κυβερνοπόλεμος και η εξάπλωση των ασύμμετρων απειλών, οι βασικές τάσεις στην ιατρική έρευνα, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο,τι δηλαδή θα μπορούσε να συζητηθεί σε ένα επιστημονικό συνέδριο, σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο ή ακόμη και σε ένα πολιτικό τοκ σόου.
Ή μήπως αυτή είναι η βιτρίνα και από πίσω υπάρχει πράγματι η κρυφή ατζέντα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης; Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης του αξιώματος ή της επαγγελματικής ιδιότητας, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ένας βουλευτής από τη Βρετανία, μια παρουσιάστρια ειδήσεων από την Ιταλία ή ένας επισκέπτης καθηγητής σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο έχουν τόση δύναμη στα χέρια τους για να ορίσουν τις τύχες του κόσμου. Δικαιούται να αναρωτηθεί επίσης αν η Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, που είχε προσκληθεί στο παρελθόν, ασκούσε στον υπόλοιπο πλανήτη την εξουσία που δεν της επιτρεπόταν να ασκεί στην ίδια της τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, αρκεί η παρουσία του επικεφαλής της Goldman Sacks Πίτερ Σάδερλαντ, μερικών τραπεζιτών ακόμη καθώς και κάποιων διευθυνόντων συμβούλων και πολλών πολιτικών για να δημιουργήσει κανείς την εικόνα μιας ελίτ που λειτουργεί περίπου σαν παγκόσμια κυβέρνηση.
ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ. Στο ραντεβού στον πρώην πύργο του δούκα του Κλάρεντον, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της βρετανικής εξοχής μόλις ένα τέταρτο από το αεροδρόμιο του Χίθροου, δεν αποκλείεται επομένως να δώσουν το «παρών» και οι συνήθως απρόσκλητοι επισκέπτες των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης και κατά της οικονομίας της αγοράς. Αυτοί δεν πείθονται ότι η μόνη αγωνία της λέσχης είναι να προωθήσει τον διάλογο ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες, όπως υποστηρίζει, ούτε ότι οι δημοσιογράφοι αποκλείονται για να δοθεί η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να καταθέσουν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους «έξω από τα δόντια», δηλαδή χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει ο δημόσιος λόγος. Ασφαλώς οι διαδηλωτές δεν πρόκειται να συναντηθούν με τους προσκεκλημένους της λέσχης. Από μία άποψη, πάντως, και η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ πιστεύει ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.
Επιστροφή στην Ευρώπη
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια εκτός Ευρώπης – στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Το 2009 το ραντεβού είχε δοθεί στην Αθήνα
tanea.gr