Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν την Πέμπτη τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής.
Οι μέσες τιμές….
για τα PM10 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων) έφτασαν στη Λυκόβρυση τα 158 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), στο Μαρούσι τα 117 μg/m3, στην Αριστοτέλους τα 102 μg/m3 και στον Πειραιά τα 75 μg/m3. Σημειώνεται ότι η οριακή τιμή για τα PM10 είναι τα 50 μg/m3 και δεν πρέπει να σημειώνεται υπέρβαση περισσότερες από 35 ημέρες ανά έτος.
Η υγρασία σε συνδυασμό με την άπνοια επαναφέρουν στον Αττικό ουρανό το νέφος της αιθαλομίχλης που και την Πέμπτη το βράδυ έπνιξε την πρωτεύουσα.
Οι επιστήμονες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το νέφος της αιθαλομίχλης στην υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η καύση της ξυλείας μπορεί να προκαλέσει ρύπανση έως και τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι τα αυτοκίνητα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στις παρυφές του Υμηττού κατέδειξαν διάχυση της ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές έξω από τον αστικό ιστό όπως στη Πεντέλη και το Μαραθώνα.
Οι πρώτες συστηματικές μετρήσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Τετάρτη το βράδυ και οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν τις νυχτερινές ώρες από 10 έως 12 το βράδυ ενώ το όριο για τα μικροσωματίδια με πολύ μικρή διάμετρο είναι τα 25 μικρογραμμάρια.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία αναμένεται να είναι σοβαρές από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι ρύποι εισχωρούν στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το στρώμα της «αιθαλομίχλης» περιορίζεται και εγκλωβίζεται στα πρώτα περίπου 300 μέτρα καθ’ ύψος, γεγονός που έχει πολλές φορές δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες.
To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) προειδοποιεί για τους κινδύνους από την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα, αλλά και μέσα στο σπίτι επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ουσιών. Συστήνει μάλιστα στους πολίτες να κάνουν χρήση μόνο των καυσίμων για τα οποία είναι σχεδιασμένος ο λέβητας, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένη και καλής ποιότητας καύσιμη ύλη (ξερά ξύλα τα οποία έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν) και να αποφεύγουν τη χρήση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, προϊόντων επιπλοποιίας, χαρτιών, πλαστικών, υφασμάτων, σκουπιδιών, καλωδίων, ελαστικών κτλ
Use Facebook to Comment on this Post