xOrisOria News

Οι πηγές της καθημερινής μας “τρέλας”

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες συνήθειες της καθημερινής μας ζωής μάς ανεβάζουν το αίμα στο…

κεφάλι και μας θυμώνουν σε υπερβολικό βαθμό; Μία νέα βρετανική δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η αγένεια και η… παράκαμψη στις «ουρές» είναι δύο από τα χειρότερά μας.

Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα συμμετέχοντας είπαν ότι οι κακοί τρόποι και η αγένεια κάνουν το αίμα τους να «βράζει», ενώ σχεδόν επτά στους δέκα ανέφεραν πως αυτό που τους εκνευρίζει είναι να περιμένουν σε μια «ουρά» (σε κλειστό χώρο ή στον δρόμο) και να εμφανίζεται ξαφνικά ο… έξυπνος της παρέας και να τους παίρνει τη θέση.

Οι έξι στους δέκα δήλωσαν ότι εξαγριώνονται όποτε έρχονται αντιμέτωποι με κακούς οδηγούς, ενώ ο ένας στους τρεις είπε πως εκνευρίζεται πέραν του δέοντος με όσα διαδραματίζονται στην τηλεοραση.

Ιδιαίτερα εκνευριστικό, εξάλλου, θεωρούν οι τέσσερις στους δέκα το να μιλάει κανείς δυνατά στο κινητό του _ και στο τηλέφωνο γενικότερα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Εγκεφαλικών της Βρετανίας και άλλους οργανισμούς, στο πλαίσιο μεγάλης εκστρατείας που πραγματοποιείται στη χώρα για τη σημασία που έχει ο συστηματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.

Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μελέτες δείχνουν πως μολονότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ενήλικες στη Δύση (και στην Ελλάδα) έχουν υπέρταση, οι μισοί δεν το ξέρουν. Ακόμα, δε, και από αυτούς που το ξέρουν και κάνουν θεραπεία, μόνο το 15% κατορθώνει να ρυθμίσει την πίεσή του.

Τι σχέση έχει αυτό με ό,τι μας θυμώνει; Παρ’ ότι πολλοί δεν αισθάνονται την πίεσή τους να αυξάνεται όταν έχουν στρες, η αύξησή της είναι δεδομένη _ και όσο περισσότερο και συχνότερα θυμώνει και στρεσάρεται κανείς τόσο περισσότερο κινδυνεύει να υποστεί στο μέλλον εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το 40% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν οι πάσχοντες φρόντιζαν να ρυθμίζουν την πίεσή τους.

http://www.boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post