Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο άλλοτε υπερυπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που έφτασε από την κυριαρχία στην αποκαθήλωση.
Σήμερα, ο πρώην ισχυρός άνδρας της ελληνικής πολιτικής σκηνής σύρεται στις δικαστικές αίθουσες, λογοδοτώντας για την προτίμησή του στα…
φιλέτα. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στις γαστριμαργικές ανησυχίες του πρώην υπουργού, αλλά στη συνήθειά του – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της δικογραφίας – να αγοράζει ακίνητα, τα οποία ανήκουν στις περιοχές με τις μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίες στην Ελλάδα, με το… σύστημα εισροών – εκροών χρημάτων με τη βοήθεια offshore.
Η άνθηση της “real estate” δραστηριότητας
Πηγή του news.gr, η οποία γνωρίζει καλά την υπόθεση, αναφέρει – επικαλούμενη τη δικογραφία – ότι η αγορά τους πραγματοποιήθηκε με χρήματα, που προέρχονταν από υπεράκτιες εταιρείες – offshore -, οι οποίες μεσολαβούσαν για την αγορά των ακινήτων. Ο ίδιος άνθρωπος, μάλιστα λέει, ότι τα ακίνητα αγοράζονταν στην πλειοψηφία από τον εξάδελφο Τσοχατζόπουλου, Νικόλαο Ζήγρα, ο οποίος συνδεόταν με τις TORCASSO, BLUEBELL και NOBILIS. H “real estate” δραστηριότητα της οικογενείας ανθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και συγκεκριμένα το 1999. Τα ακίνητα στην οδό Άγγελου Σικελιανού 2 στο Παλαιό Ψυχικό (243 τ.μ.), καταβάλλοντας πάνω από 1 εκατ. ευρώ, της Δεινοκράτους 60 στο Κολωνάκι (402 τ.μ.), με τίμημα 98 εκατομμύρια δραχμές, της Κομνά Τράκα 3, στο Πεδίον του Άρεως (142 τ.μ.), πληρώνοντας 240 εκατ. δραχμές, της οδού Νίκης 13 (184 τ.μ.), του Κόρφου Κορινθίας (148 τ.μ.), ένα οίκημα επί της Κηφισίας 7 (2.000 τ.μ.), 1,3 δισ. δραχμές, καθώς και 22 θέσεις στάθμευσης στο ίδιο κτίριο (αντί 100 εκατομμυρίων δραχμών), περιέρχονται στην κυριότητα των εταιρειών, με τις οποίες σχετίζεται ο εξάδελφος του υπουργού.
Αρκετοί φορείς, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία Ολυμπιακών Ακινήτων, το Άγιο Όρος, καθώς και πολλοί ακόμα ιδιώτες, πωλούν τα ακίνητα στις εταιρείες αυτές, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο πρώην υπουργός, αναφέρει η πηγή. “Όλοι οι πρώην ιδιοκτήτες κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, χωρίς να προκύψει κάτι το μεμπτό σε βάρος τους, από τη στιγμή, που η πώληση από την πλευρά τους πραγματοποιήθηκε νομότυπα”, συμπληρώνει.
Πώς αγοράζονταν τα ακίνητα
Η αγορά τους, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, αποπληρώθηκε με επιταγές μέσω ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έφεραν τη σφραγίδα των offshore εταιρειών. “Η διαδικασία ήταν απλή. Τα χρήματα έρχονταν στην Ελλάδα μέσω της υπεράκτιας εταιρείας, η οποία αναλάμβανε να τα επενδύσει”. Όπως υποστηρίζει, το γεγονός ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, οφείλεται στο ότι το έγκλημα της παράνομης διακίνησης χρημάτων είναι διαρκές, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αδικήματα, που τον βαρύνουν – όπως αυτό της δωροδοκίας -, έχουν ήδη παραγραφεί με βάση το νόμο ‘περί ευθύνης υπουργών’.
Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ο νόμος Παπακωνσταντίνου
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο και διάσημο πια ακίνητο, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο, όπως εξηγεί, ο κύριος Τσοχατζόπουλος δεν το είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του 2010, κάτι που φρόντισε να κάνει 6 μήνες αργότερα, ενώ θεωρεί αβάσιμη τη δέσμευση του εν λόγω ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι, έστω και καθυστέρημένα, φρόντισε να το δηλώσει. “Το μεγάλο του σφάλμα ήταν το γεγονός ότι, μόλις ψηφίστηκε ο νόμος Παπακωνσταντίνου – που έλεγε ότι πρέπει να δηλωθεί το ακίνητο, αλλιώς θα επιβάλλεται 15% φόρος επί της αντικειμενικής ανά έτος –, ο Τσοχατζόπουλος πήγε και δήλωσε τα ακίνητα για να μην επιβαρυνθεί φορολογικά, γεγονός που έφερε στο φως την υπόθεση και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι”.
Η σύσταση μιας οffshore είναι νόμιμη, η χρήση της την καθιστά παράνομη
“Η σύσταση μίας offshore είναι πάντα νόμιμη, γιατί πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία σε κάποια χώρα. Παναμάς, Λιβερία, Άγιος Βικέντιος είναι μερικοί από τους φορολογικούς παραδείσους. Οι κυπριακές και οι μαλτέζικες είναι εταιρείες, που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία και παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις”, αναφέρει δικηγόρος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.
Όπως λέει, ο τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος μία offshore, είναι το στοιχείο, που μπορεί να την κάνει παράνομη. “Μία από τις λειτουργίες τους είναι η χρησιμοποίησή τους για συγκάλυψη περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παίρνω χρήματα από δωροδοκία, τα βάζω σε μία offshore και στη συνέχεια σε άλλη, για να καταλήξουν στην αγορά – ξέπλυμα ακινήτου”, συμπληρώνει.
Πότε ζητείται το άνοιγμα λογαριασμού offshore εταιρείας
Οι offshore παρέχουν ανωνυμία σε ό, τι αφορά στη σύσταση του Διοικητικού τους Συμβουλίου. Όταν ανοίγουμε έναν τέτοιο λογαριασμό σε ευρωπαϊκή τράπεζα, πρέπει να δηλώσουμε τον πραγματικό δικαιούχο. Σε περίπτωση, που υπάρχουν υποψίες για έκνομες δραστηριότητες και ανοιχθεί με εντολή εισαγγελέα ο λογαριασμός, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να αναφέρει στη δικαιοσύνη το όνομα του δικαιούχου. “Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βγήκε beneficial owner (πραγματικος δικαιούχος) ο Ζήγρας. Ο εξάδελφος του υπουργού δεν εμφάνιζε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, που να δικαιολογεί τα χρήματα, τα οποία διακινούσε μέσω αυτών των εταιρειών”, συμπληρώνει ο ίδιος άνθρωπος.
Όπως εξηγεί, υπήρχε δίκτυο εταιρείων σε όλο τον κόσμο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων Ferostaal και των πυραύλων TOR – M1. “Η διαδρομή είναι Γερμανία, Ελβετία στην πρώτη περίπτωση και Ρωσία, Κύπρος, Ελβετία στη δεύτερη, με τα χρήματα να ταξιδεύουν από offshore σε οffshore, οι οποίες ήταν το εργαλείο για τη νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων”. Όπως διευκρινίζει, οι offshore ελέγχονται μόνο από τις τράπεζες με βάσει την εκάστοτε νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος. “Αν πάρω 10.000.000 από τράπεζα στη Λιβερία, πρέπει να με ρωτήσει πού τα πάω αυτά τα χρήματα, κάτι που δεν φαίνεται να συνέβη ποτέ στην προκειμένη περίπτωση. Άρα, προκύπτει ζήτημα και για το ρόλο των τραπεζών”. Σημειώνουμε ότι ήδη στην Ελβετία έχει ξεκινήσει έρευνα για την ποινική ευθύνη των τραπεζών στην υπόθεση, ενώ η ελβετική δικαιοσύνη έδωσε εντολή για πάγωμα 10.000.000 ελβετικών φράγκων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με την υπόθεση”, προσθέτει.
Όπως αναφέρει ο δικηγόρος – με εξειδίκευση σε θέματα ακινήτων-, Γιώργος Νικολακόπουλος, μία offshore μπορεί να δημιουργηθεί από μηδενική βάση ή να προϋπάρχει. “Με αυτό τον τρόπο, οι αγοραστές γλυτώνουν τη δικαιολόγηση των χρημάτων, τη γνωστοποίηση του ονόματος τους – που θα δημιουργούσε θόρυβο -, και φυσικά αποφεύγουν την πληρωμή εξόδων και φορολογικών επιβαρύνσεων”.
Ο κύριος Νικολακόπουλος επισημαίνει ότι τα ακίνητα μεγάλης αξίας είναι πιθανόν να έχουν περάσει από πολλά χέρια – κάτι που συνέβη και στη συγκεκριμένη υπόθεση. “Αν έχω κάποιο ακίνητο, όσο το διατηρώ στην κυριότητά μου ως φυσικό πρόσωπο, έχει ως αποτέλεσμα να προστίθενται φορολογικά βάρη. Είναι συνήθης πρακτική να δημιουργείται μία εταιρεία real estate με μικρότερο συντελεστή φορολόγησης, ή μία offhshore για την αποφυγή της φορολογίας. Έτσι, το ακίνητο φορολογείται μόνο με 3% εφάπαξ το χρόνο, και όχι με 40%, που θα ήταν ο συντελεστής για ένα ακίνητο, το οποίο αποδίδει πάνω από 100.000 από τη μίσθωσή του”.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της διαδικασίας, με εμπλεκόμενο τον πρώην υπουργό, αποδίδουν τη…γνωριμία του με τη δικαιοσύνη στο αίσθημα της αλαζονείας, καθώς “ποτέ”, όπως χαρακτηριστικά λένε, “δεν πίστεψε ότι θα τον ακουμπούσε κανείς”. Όπως και να ‘χει, πάντως, είτε οι κατηγορίες αποδειχθούν βάσιμες, είτε αβάσιμες, η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση. Μακιαβελισμός ή όχι, σε κάθε περίπτωση, αυτοί, που έχουν κληθεί να απαντήσουν, είναι άλλοι, τη στιγμή που η πένα του ιστορικού διαδραματίζει κι εκείνη το δικό της ρόλο, καταγράφοντας αμείλικτα τα γεγονότα που στιγματίζουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
news.gr