Ο κυπριακός Τύπος για τις δραματικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών και κυρίω
ς το θέμα της Λαϊκής κυριαρχεί στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων. Παράλληλα, ενδιαφέρουσα είναι και η αρθογραφία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Το πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου με τίτλο «Αιματηρή διάσωση Λαϊκής» αναφέρεται στο σχέδιο διάσωσης που ενέκρινε η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, με το σχέδιο διασφαλίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες, τα καταστήματα της Λαϊκής θα λειτουργήσουν. Η τράπεζα, σημειώνεται, θα διαχωριστεί σε «καλή», που θα συμπεριλάβει τις ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια και την «κακή» που θα αναλάβει τα προβληματικά και τις υπόλοιπες καταθέσεις, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η Σημερινή», με τίτλο «Σε ακτίνα συμφωνίας Λευκωσία και Eurogroup» γράφει ότι, αν το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή εγκριθεί από τη βουλή, η Κύπρος γλιτώνει την άτακτη χρεοκοπία, οι μέτοχοι χάνουν τις επενδύσεις τους, οι εργαζόμενοι παραμένουν στις δουλειές τους και οι μεγαλοκαταθέτες κουρεύονται σε βάθος χρόνου.
«Η Χαραυγή» με τίτλο «Οργή εργαζομένων» έχει πρώτο θέμα την απόφαση από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για διάσπαση της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα η οποία όπως σημειώνει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, ενώ ανήσυχοι είναι επίσης οι καταθέτες και οι δανειολήπτες.
Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Η Κύπρος ακροβατεί», υπογραμμίζει την ανησυχία και την αγωνία που εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος για τις ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Κύπρο μετά τις αποφάσεις που πήρε το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή.
Ο Νίκος Παττίχης, εκδότης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, σε πρωτοσέλιδο άρθρο στον «Φιλελεύθερο», με τίτλο «Ώρα προσωπικής ευθύνης», κάνει έκκληση στους βουλευτές να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των στιγμών και να επισφραγίσουν τη σωτηρία της χώρας και τη νομισματική σταθερότητα εντός της Ε.Ε. Περιθώρια περαιτέρω ανοχής και υπεκφυγών δεν υπάρχουν, σημειώνει και προσθέτει: «υπεράνω κάθε κομματικής σκοπιμότητας πρέπει να τεθεί το δημόσιο συμφέρον και η προσωπική ευθύνη εκάστου». Η επόμενη μέρα πρέπει να τερματίζει την πολιτική πορεία «όσων επιλέγουν κάλπικα συνθήματα μπροστά σε άδεια ταμεία. Η αυριανή Κύπρος θα είναι αλλιώτικη, αλλά το μέλλον των επόμενων γενεών πρέπει να διασφαλιστεί τώρα», καταλήγει.
Η εφημερίδα «Πολίτης» σε κύριο άρθρο της, με τίτλο «Κύριοι, επιτέλους σοβαρευτείτε!», αναφέρει: «Έχουμε περιθώρια μέχρι την Τρίτη το πρωί αλλά από τις μέχρι τώρα κινήσεις των πολιτικών μας ουδείς έχει πειστεί ότι υπάρχει η αναγκαία προετοιμασία-για να μην πούμε σοβαρότητα-ότι καλώς οδεύουμε». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι διακρίνεται μια υπόγεια διάσπαση της πολιτικής ηγεσίας επί «ενός εντελώς ανεπίκαιρου και επικινδύνου ερωτήματος: παραμονή στην ΕΕ ή σύναψη συμμαχίας με τη Ρωσία;» Ο «Πολίτης» καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κυβερνήσει και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παράγουν από κοινού με τον Πρόεδρο λύσεις. «Ουδόλως μας ενδιαφέρει αν για πρώτη φορά το έως τώρα ανεύθυνο πολιτικό μας σύστημα τίθεται ενώπιων άμεσων αποφάσεων η λήψη των οποίων ίσως αναγκάσει και να αυτοαναιρεθούν. Την ερχόμενη Τρίτη θέλουμε ο ήλιος πάνω από την Κύπρο να ανατείλει στέλλοντας μηνύματα ελπίδας», καταλήγει το άρθρο.
Η εφημερίδα «Αλήθεια», με τίτλο «Μικρές ηγεσίες», τονίζει ότι είναι απορίας άξιο πως άνθρωποι που εξελέγησαν να εκπροσωπούν πολίτες και να διασφαλίζουν το μέλλον τους καταψήφισαν το νομοσχέδιο για το κούρεμα χωρίς να έχουν εναλλακτική λύση. «Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται σήμερα το τραπεζικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης και να απαιτείται ξανά από τις πολιτικές δυνάμεις να επιλέξουν ξανά ένα είδος κουρέματος για να αποτρέψουν να περάσει και η κυπριακή οικονομία σε άτακτη χρεοκοπία» σημειώνει η εφημερίδα.