Οι νέες δομές στις αγροτικές φυλακές, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες κράτησης κρατουμένων με χαμηλή παραβατικότητα και το…
Τα παραπάνω διευκρίνισε, πριν από λίγο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
«Δημιουργήθηκε η εντύπωση από μερίδα στον Τύπο ότι πάμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατουμένων. Μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές», σχολίασε ο κ. Καραγκούνης για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η απάντηση του, το πρωί στην Ολομέλεια, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες δομές εντός των αγροτικών φυλακών, αναζητούνται πράγματι χώροι από το υπουργείο για την κράτηση κρατούμενων με χαμηλή παραβατικότητα και για οικονομικές υποθέσεις, οι οποίοι δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη χώροι που φιλοξενούσαν στρατόπεδα, αλλά και άλλοι χώροι οι οποίοι θα κριθούν χρήσιμοι για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Ο κ. Καραγκούνης επικαλέστηκε ως παράδειγμα την ύπαρξη δομής στην Κασσάνδρα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες κράτησης.
Το πρωϊ ο κ. Καραγκούνης μιλώντας για το πρόβλημα της συμφόρησης των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων, εξήγησε ότι «αναζητούνται χώροι, σε αγροτικά καταστήματα κράτησης για όσους έχουν ποινές έως δύο έτη και έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα» και στην συνέχεια πρόσθεσε πως «μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες δομές στα αγροτικά καταστήματα αναζητούμε προσωρινές λύσεις. Όντως αναζητούμε στρατόπεδο εντός της Αττικής ώστε με την κατάλληλη διαμόρφωση να πάνε εκεί οι άνθρωποι και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Πέραν αυτών ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως «το 67% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί. Εάν δεν τους είχαμε τότε οι φυλακές θα έφταναν και θα περίσσευαν για τους έλληνες κρατουμένους» και συμπλήρωσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Αλβανό ομόλογό του προκειμένου οι αλβανοί κρατούμενοι να μεταφέρονται από τα ελληνικά στα αλβανικά σωφρονιστικά καταστήματα.