Δεν είναι λίγα πλέον τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας στο σπίτι μόνο τον ένα γονέα τους, είτε την μητέρα είτε τον πατέρα τους. Η έκρηξη των διαζυγίων τα τελευταία χρόνια έχει…
αυξήσει τον αριθμό των μονογονεικών οικογενειών στην Ελλάδα. Μία απο τις γυναίκες που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας είναι και η Χριστίνα Βέργου.
Πώς είναι για μια γυναίκα να μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της; Ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις εσύ;
Η γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της καλείται να έχει δύο ρόλους. Της μητέρας και του πατέρα. Επίσης πρέπει να ανταπεξέλθει στις διάφορες δυσκολίες, οικονομικές, κοινωνικές, συναισθηματικές. Εγω αντιμετώπισα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Η διατροφή που έπαιρνα απο τον σύζυγό μου ήταν πολύ μικρή για να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να βγω στην αγορά εργασίας με δύο παιδιά, χωρίς καμιά βοήθεια.
Ποια είναι η καθημερινότητα σου;
Η καθημερινότητα μου είναι η κλασική μιας μητέρας που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της. Σχολείο, σπίτι, διαβάσματα, παιχνίδι, δουλειά.
Πόσο δύσκολη, ψυχολογικά, ήταν για σένα και για τα παιδιά η περίοδος του χωρισμού και η προσαρμογή στα νέα οικογενειακά δεδομένα;
Η περίοδος του χωρισμού ήταν για μένα επίπονη. Η ψυχολογία των παιδιών είναι άσχημη. Όσο και να θέλουν να κρύψουν τον πόνο τους δεν μπορούν. Εγω έκανα μεγάλη προσπάθεια για να αποδεχτούν τα νέα οικογενειακά δεδομένα.
Φοβάσαι για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου;
Εννοείται ότι φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μου και το δικό μου στην σημερινή εποχή που ζούμε.
Λέγεται ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν έχοντας δίπλα τους κι ενα αντρικό πρότυπο, το πρότυπο του πατέρα. Τι πιστεύεις εσύ;
Το αντρικό πρότυπο ισχύει κυρίως για τα αγόρια που θέλουν να συζητήσουν τα προβλήματα τους με έναν άντρα, αλλά και πάλι ισχύει η σχέση του παιδιού με την μητέρα.
Με ποιο τρόπο αποφάσισες να σταθείς δίπλα στις μονογονεικές οικογένειες;
Τα δικά μου προβλήματα ήταν η αρχή της ενασχόλησης μου με τις μονογονεικές οικογένειες. Θέλω να σταθώ δίπλα σε όλες τις μονογονεικές οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μέσω του συλλόγου μας. Μάλιστα θέλω να τονίσω ότι όσες οικογένειες μονογονεικές θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου ας το κάνουν στο τηλ. 6943609459.
Ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γενικά οικογένειες όπως η δική σου;
Οι δυσκολίες που, κυρίως, αντιμετωπίζουν οι μονογονεικές οικογένειες είναι οι οικονομικές. Το ίδιο το κράτος δεν βοηθάει, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Επίσης το επίδομα της πρόνοιας είναι 44 ευρώ το δίμηνο για ένα παιδί και δυστυχώς δεν το δικαιούνται όλες οι μονογονεικές οικογένειες. Υπάρχουν και αρκετές κοινωνικές δυσκολίες, όπως η ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοιωνία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλές μονογονεικές οικογένειες δεν έχουν ασφάλιση και όλο αυτό θα πρέπει να το επιληφθεί το κράτος και να μας πάρει στα σοβαρά.
Πιστεύεις ότι μια γυναίκα χωρισμένη με παιδιά, μπορεί να ξαναφτιάξει την ζωή της με έναν άλλο άντρα;
Ναι, πιστεύω ότι μια γυναίκα μετά το διαζύγιο μπορεί να προχωρήσει σε μια σχέση, σε έναν γάμο. Βασική προτεραιότητα, όμως, είναι ο σύντροφος να αγαπάει πρώτα τα παιδιά και μετά την σύντροφο.
thousandnews.gr