xOrisOria News

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα αυτοκτονήσουμε πολιτικά για τους πλειστηριασμούς

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να προστατευτούν εκείνοι που παριστάνουν τους φτωχούς.. Για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε ότι η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους και επανέλαβε ότι η προσπάθεια θα στοχεύει στα μεγάλα «ψάρια» και τα μεγάλα δάνεια. …

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά για το θέμα των πλειστηριασμών» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να προστατευτούν εκείνοι που παριστάνουν τους φτωχούς.
Συνεχίζοντας για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε ότι η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους και επανέλαβε ότι η προσπάθεια θα στοχεύει στα μεγάλα «ψάρια» και τα μεγάλα δάνεια.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία με την τρόικα για τον προσδιορισμό του ορίου διαβίωσης ανέφερε πως «επιδίωξή μας είναι τα αποδεκτά όρια διαβίωσης να οριστούν σε ένα επίπεδο πάνω από το όριο της φτώχειας».
Υπενθυμίζεται ότι στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από 1/1/2014 κατέληξαν την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι επικεφαλής της τρόικας, κρίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υποχρεώσουν όσους δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν το κάνουν, να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.
Ωστόσο, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση θα προβεί στη θέσπιση μιας ρύθμισης, βάσει της οποίας θα υπάρξει πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που θα αποδεικνύεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο την άρση του προστατευτικού καθεστώτος σε «μερική απελευθέρωση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το καθεστώς προστασίας εξετάζεται να υπαχθούν και μικροεπιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους, λαμβάνοντας επιχειρηματικά δάνεια.
«Στόχος τα μεγάλα δάνεια»
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χθεσινές δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση της πολιτικής του ηγεσίας με τους επικεφαλής της τρόικας.
Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει ουδεμία διαρροή του τελικού σχεδίου έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι προστατευμένοι από τους πλειστηριασμούς, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, θα είναι μόνο όσοι τεκμαίρεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία.
Ανακοινώνοντας τη «συμφωνία» με την τρόικα για τη μη διαρροή των σχεδιασμών, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν».
Το ίδιο στέλεχος, αρνούμενο να παράσχει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, παρέπεμψε τους εκπροσώπους του Τύπου στη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στις 22 Αυγούστου είχε πει: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα.
Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Εύλογη, ωστόσο, είναι η απορία για το ποιοι δανειολήπτες χαρακτηρίζονται ως «μεγάλα ψάρια» από το υπουργείο Ανάπτυξης και την τρόικα, αλλά και για το ποιοι θα χαρακτηριστούν και νομοθετικά ως «φτωχοί».
Με δεδομένο ότι χθες η τρόικα δεν ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου για τον ορισμό των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», οι οποίες -σύμφωνα με το υπουργείο και την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται στα περίπου 1.000 ευρώ, φαίνεται ότι ως «μεγάλα ψάρια» θα χαρακτηριστούν και χαμηλά εισοδήματα.

newsroom με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post