Επόμενο στάδιο η προκήρυξη διαγωνισμών για έρευνες που περιλαμβάνουν και γεωτρήσεις.
Την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Οι έρευνες ξεκίνησαν το Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν σήμερα, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και διεξήγαγε τις έρευνες. Έγιναν καταγραφές συνολικούς μήκους 12.431 χιλιομέτρων, μέγεθος που υπερβαίνει τον αρχικό προγραμματισμό λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων για περισσότερα στοιχεία από συγκεκριμένες περιοχές. Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο, μάλιστα, για εταιρείες που αν και είναι ακόμη λίγες, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.
Μετά τη συλλογή των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες θα ακολουθήσει η φάση της επεξεργασίας και της παρουσίασής τους προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν σε πρώτη φάση να αποκτήσουν τα δεδομένα. Το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών («οικοπέδων») για έρευνες που περιλαμβάνουν και γεωτρήσεις.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του Nordic Explorer, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, απέστειλε σήμερα ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος, ενώ σε δηλώσεις του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
«Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στη βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους» τονίζει ο υπουργός. Ο κ. Λιβιεράτος σημειώνει ακόμη την απόλυτη εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας, τη στήριξη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και των δυνάμεων της Βουλής, που δέχτηκαν με ενδιαφέρον και προσοχή το έργο της ανίχνευσης των υδρογονονθράκων, καθώς και την προετοιμασία που έγινε από το 2011 από τον τότε υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.
Πηγή: newsbomb.gr