xOrisOria News

ΑΝ ΤΑ… ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ «Κλειδώνει» ο μηχανισμός για τον ελάχιστο μισθό

«Παράθυρο» για τον επανακαθορισμό των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων από το 2014 αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην
ελληνική οικονομία και στην αγορά εργασίας, «ανοίγει» ο «Μηχανισμός» προσδιορισμού του ελάχιστου νομοθετημένου μισθού που «κλειδώνει» την Τετάρτη σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στον απόηχο των πολιτικών αναταράξεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μέργου και Δαμανάκη για την «τύχη» του κατώτατου μισθού και παρά τη νομοθετημένη πρόβλεψη του Μνημονίου και την κυβερνητική δέσμευση ότι τα ήδη νομοθετημένα (και μειωμένα κατά 22% – 32% για τους νέους) όρια θα μείνουν «παγωμένα» έως το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο «Μηχανισμός», ο οποίος θα τεθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου σε ισχύ από την 1η Απριλίου, θέτει συγκεκριμένα κριτήρια για το ύψος του.

Με βάση το Μνημόνιο (ν. 4093/12) και το σχέδιο της απόφασης που θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη, η διαδικασία διαμόρφωσης του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας θα λαμβάνει υπόψη:

Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης.
Τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και άλλων φορέων, με τους οποίους θα διαβουλεύεται η κυβέρνηση.

 Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν στην «ΗτΣ» ότι η θεσμοθέτηση του ?Μηχανισμού? δεν φέρνει κατ’ ανάγκη νέες μειώσεις.

Ερωτήματα υπάρχουν, ωστόσο, για την επιταγή του ίδιου νόμου ο οποίος προβλέπει τον καθορισμό ενός μοναδικού ελάχιστου νομοθετημένου μισθού (αντί της σημερινής κλιμάκωσής του με βάση τις «παγωμένες» πολυετίες) καθώς και την αξιολόγηση του «Μηχανισμού» που θα γίνει μέσα στο Α΄ τρίμηνο του 2014.

Τότε θα κριθεί ο «Μηχανισμός» (και εμμέσως το ύψος του κατώτατου μισθού) με κριτήρια «την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
«ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 Πιο γρήγορα βήματα ζητά η τρόικα να γίνουν για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής που στερούν τα «γονατισμένα» από την ύφεση και την ανεργία ασφαλιστικά ταμεία από έσοδα δεκάδων δισ. ευρώ (πάνω από 8 δισ. ευρώ κοστίζει η εισφοροδιαφυγή και πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι οι συσσωρευμένες οφειλές από απλήρωτες εισφορές).

 Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στο ΣΕΠΕ όσο και στα Ταμεία συζητήθηκαν χθες σε συναντήσεις του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων της τρόικας, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη στη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών θα ληφθούν αποφάσεις και για το εύρος της ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία που έχουν ζητήσει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι φορείς της αγοράς.

imerisia.gr

Use Facebook to Comment on this Post