Ηλεκτρονικές επιθέσεις σε πολύτιμα δεδομένα

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης malware οι επιπτώσεις στα δεδομένα μπορεί να είναι καταστροφικές. Aκόμα χειρότερα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες…
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χώρες της Ευρώπης από την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησαν η B2B International και η Kaspersky Lab, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες μπόρεσαν να ανακτήσουνόλα τα δεδομένα που έχασε κατά τη διάρκεια επίθεσης από κακόβουλο λογισμικό. Αντίθετα, οι έξι στους δέκα έχασαν, τουλάχιστον, κάποιες από τις πληροφορίες του για πάντα.


Η μία στις πέντε επιθέσεις όπως διαβάζουμε στο protothema,καταλήγει με επιτυχία στην κλοπή ή τη φθορά εμπιστευτικών δεδομένων. Για το 14% των θυμάτων η απώλεια των δεδομένων ήταν ανεπανόρθωτη. Το 47% μπόρεσε να αποκαταστήσει μόνο ένα μέρος των χαμένων δεδομένων. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι για το 59% των ερωτηθέντων η αξία των δεδομένων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι η αξία του υπολογιστή στον οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα.

Οι χρήστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ανάκτηση δεδομένων, με έναν στους δέκα να προσλαμβάνει κάποιον ειδικό για να προσπαθήσει να ανακτήσει τα χαμένα bytes. Ωστόσο, η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων συχνά ξεκινάει αρκετά αργά, όταν δεν είναι δυνατό να αποκατασταθούν όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, ένας ειδικός δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα αν ο υπολογιστής του χρήστη έχει προσβληθεί από το encryptor, ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη.

Για να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία αυτά απαιτείται ένα μοναδικό κλειδί και ο μοναδικός τρόπος για να πάρει το θύμα το κλειδί είναι να αντιμετωπίσει τους εγκληματίες, οι οποίοι συνήθως απαιτούν λύτρα. Ενα από τα πιο επικίνδυνα δείγματα αυτού του τύπου malware είναι το Seftad. Μια επιτυχημένη επίθεση από Seftad μπορεί να κρυπτογραφήσει όχι μόνο φωτογραφίες και βίντεο του χρήστη, αλλά και το master boot record.

Αναστέλλει πλήρως την πρόσβαση στον υπολογιστή και μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα όλα τα προγράμματα που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο.


Υπάρχει τρόπος για να αποφευχθεί η απώλεια σημαντικών πληροφοριών εξαιτίας κακόβουλων επιθέσεων; Φυσικά και υπάρχουν πολλοί τρόποι, συμπεριλαμβανομένου και του ακραίου μέτρου της μη αποθήκευσης πολύτιμων δεδομένων σε ψηφιακές συσκευές. Μόνο δύο από αυτούς όμως είναι πραγματικά βιώσιμοι – το σύχνο back-up των αρχείων και μια αξιόπιστη λύση προστασίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *