Από την «μόδα» της αναρχίας σε αυτήν της ακροδεξιάς – Η Χρυσή Αυγή εισβάλλει στα σχολεία

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι πρόσφατο. Το κόμμα μόλις πριν έναν χρόνο είδε τα ποσοστά του από την αφάνεια του 0,3% να φτάνουν σε αυτά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Πριν από έξι περίπου μήνες κατάφερε να πετύχει την είσοδό της στην Βουλή με το 7% που έμεινε αναλλοίωτο και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και πλέον ο Νίκος Μιχαλολιάκος βλέπει το κόμμα του να έχει ξεπεράσει (δημοσκοπικά) και το 10% και να παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα. Από πού όμως αντλεί δύναμη το εθνικιστικό κόμμα.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα τύπου ΛΑΟΣ που κινείται στο φάσμα της λαϊκίστικης ακροδεξιάς όπου η βάση του βρισκόταν κατά κύριο λόγο σε άτομα άνω των 50 αλλά με την εξτρεμιστική και εθνικιστική ακροδεξιά η οποία βλέπουμε να έχει αποκτήσει ισχυρές ρίζες σε πολύ νεαρές ηλικίες. Τόσο νεαρές που μυεί τους νέους στην ιδεολογία τους πριν ακόμη αυτοί να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν.

Ο Δημήτρης είναι μαθητής της τρίτης Λυκείου. Όπως αποκαλύπτουν το tanea.gr, ο ίδιος δηλώνει μέλος της Εθνικιστικής Συσπείρωσης Βορείων Προαστίων. Μία ομάδα η οποία σύμφωνα με τον ίδιο αρκείται στο να βγάζει φυλλάδια και να γράφει συνθήματα σε τοίχους. Όπως όμως εξομολογείται στην ομάδα: «υπήρχαν όμως και κάποιοι που κοπανούσαν αλλοδαπούς στα φανάρια».

Με το άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στα βόρεια προάστια καταργείται και η Εθνικιστική Συσπείρωση. Σύμφωνα με τον Δημήτρη όμως, κάποια πρώην μέλη έφτιαξαν δικές τους, πιο μικρές, ομάδες και συνεχίζουν να χτυπούν αλλοδαπούς. «Με ενόχλησε αυτό. Επιθέσεις σαν κι αυτές είναι ανούσιες. Αν τους έπιαναν θα έμπλεκα και εγώ. Τα μέλη έχουν γραμμή να μην κάνουν επιθέσεις» τονίζει.

«Κάποτε ήταν μόδα η αναρχία. Απλά και μόνο για να πας κόντρα στο σύστημα. Ετσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι που λένε ότι είναι εθνικιστές. Ερχονται με φούτερ του ελληνικού Στρατού ή με μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Ισως το κάνουν και για τις κοπέλες» αναφέρει, θέλοντας να υποδείξει πως η δημοτικότητα του εθνικιστικού κόμματος στο σχολείο του έχει ανέβει. Παράλληλα αποκαλύπτει πως το φαινόμενο ξεκίνησε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 όποτε και ξαφνικά κάθε τάξη απέκτησε και ορισμένους μαθητές ακροδεξιών αντιλήψεων.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μόνο ένα φαινόμενο των Βορείων Προαστίων αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ο Αποστόλης από την δυτική Αττική είναι 15 χρονών και όπως λέει «όποιον Πακιστανό βλέπουμε τον κυνηγάμε». «Τον είχα δει να στέκεται σε εκείνη την κολόνα. Ετρεξα και έπεσα πάνω του μαζί με ένα άλλο παιδί και τον αρχίσαμε» διηγείται. «Εχω χτυπήσει πολλούς. Δέκα, δεκαπέντε. Κάπου εκεί. Αν το μάθουν οι καθηγητές στο σχολείο λέω ψέματα ότι με προκάλεσαν», λέει. Στις επιθέσεις συμμετέχουν και άλλα παιδιά. Μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου. «Δεν είμαστε χρυσαυγίτες. Σαν χόμπι το έχουμε. Οποιος δεν έχει χαρτιά πρέπει να τρώει ξύλο» αναφέρει από την πλευρά του ο 14χρονος Γιώργος.

Από την πλευρά της η Χρυσή αυγή αρνείται πως έχει επαφές με παιδιά που πηγαίνουν ακόμη σχολείο. «Καμία δράση δεν αναπτύσσεται σε σχολικούς χώρους, ούτε δέχεται στα γραφεία της ανήλικα παιδιά χωρίς την παρουσία των γονέων τους», σχολίασε τον προηγούμενο Οκτώβριο το κόμμα με αφορμή επεισόδιο σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών σε σχολείο του Ηρακλείου.

Εκπαιδευτικός αυτών των παιδιών εξηγεί ότι οι μαθητές της «είχαν πάντα την τάση να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονται στον πάτο της κοινωνίας και τώρα οι μετανάστες γίνονται στόχος τους». Σχεδόν κάθε σπίτι σε αυτή την περιοχή έχει και έναν άνεργο. Ο πατέρας του 15χρονου Αποστόλη έχασε τη δουλειά του πριν από πέντε μήνες. Το παιδί κατηγορεί τους μετανάστες. Κάποτε αυτό το γυμνάσιο λειτουργούσε ως αθλητικό σχολείο. Σήμερα δεν έχει καθηγητή Μουσικής και Καλλιτεχνικών. Πέρσι, όταν επρόκειτο να διατεθεί μετά τη λήξη του προγράμματος μια σχολική αίθουσα για διδασκαλία Ελληνικών σε αλλοδαπούς αρκετοί γονείς αντέδρασαν. Φέτος δεν έγιναν αντίστοιχα μαθήματα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *