Ένα και μόνο τσίμπημα από κουνούπι στην πόλη ή στην εξοχή, μπορεί να είναι αρκετό για να μας μεταδώσει μολύνσεις με απρόβλεπτη και ραγδαία εξέλιξη…
Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. «Όταν ένα κουνούπι τσιμπήσει ένα παιδί μπορεί να του μεταφέρει ιούς (όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου) και βακτήρια που έχει πάρει το κουνούπι από άλλα ζώα που έχει τσιμπήσει όπως πτηνά, ποντίκια, άλογα κλπ » τονίζει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
Ακόμα και υγιής οργανισμοί μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα πυρετού και σωματικών πόνων για μήνες μετά το τσίμπημα που μπορεί να πέρασε και εντελώς απαρατήρητο.
Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος, τα συμπτώματα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού μπορεί να είναι: πυρετός, πρήξιμο των αδένων, κακουχία, μέχρι και μηνιγγίτιδα. «Το δεύτερο πρόβλημα είναι», προσθέτει ο γιατρός;, «στο σημείο που γίνεται το τσίμπημα να προκληθεί μία αλλεργία η οποία όμως μπορεί να επεκταθεί σε όλο το σώμα του παιδιού με αποτέλεσμα να πρηστεί το πρόσωπο του παιδιού, η γλώσσα του, ακόμα και ο λάρυγγας!»
Πώς όμως μπορούμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά από μολυσμένα κουνούπια;
Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μακριά μανίκια και παντελόνια.
Στο σπίτι δεν θα πρέπει να έχουμε φυτά γιατί εκεί μαζεύονται τα κουνούπια
Να μην υπάρχουν πουθενά πηγές νερού όπως είναι το μπιμπερό, πιπίλες κρέμες, ακόμα και πιατάκια στα οποία έχει μείνει κάποια υγρασία γιατί εκεί πηγαίνουν τα κουνούπια για να γεννήσουν τα αυγά τους
Πολύ καλό μέσο για να φεύγουν τα κουνούπια είναι ο ανεμιστήρας και το air condition
Εντωμεταξύ με καθυστέρηση δύο μηνών (στις 2 Μαΐου) ξεκίνησαν οι ψεκασμοί, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων να έχουν ξεκινήσει την τελευταία στιγμή αγώνα δρόμου για να προλάβουν να αντιμετωπίσουν την μαζική επιδρομή των κουνουπιών.