Στα άκρα οδηγήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την υποβολή πρότασης δυσπιστίας από το ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών. …
Η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου της κ. Ευ. Βενιζέλου, αντιστρέφοντας πλήρως το πλαίσιο της μετωπικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και επιχειρεί να μετατρέψει την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει και παράπλευρο όφελος: Εξαναγκάζει τους λεγόμενους «αντάρτες» να παραμερίσουν τις ενστάσεις τους για το γάλα, τα φωτοβολταϊκά και άλλα επιμέρους ζητήματα, και να υπερψηφίσουν όλα τα άρθρα με τις διατάξεις – προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας. Η κυβερνητική επιχειρηματολογία στηρίχθηκε στο άρθρο 84 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, και είχε απορριφθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας άμεσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την προηγηθείσα δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αποδεχόταν την «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως τί μιλάει ο κ. Βενιζέλος; Ποιός ακριβώς εκφράζει τον πρωθυπουργό: ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του, ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Αν αποδεχθείτε την πρόσκληση του κ. Βενιζέλου και απορρίψετε την πρόταση της κυβέρνησης να μην κάνετε αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, αφού θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»!
Σημειώνεται ότι, βάσει των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού, αν υποβληθεί τέτοια πρόταση κατά του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, δεν θα έχει επίπτωση στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, καθώς θα πρέπει να οριστεί –προκειμένου να εξεταστεί- μία εκ των δύο επομένων συνεδριάσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου: Δηλαδή αύριο Δευτέρα ή Τρίτη.
Με αφορμή την αναφορά στο πρόσωπό του, ο κ. Σταμάτης περενέβη: «Είστε σε απελπισία κ. Τσίπρα. Δεν καταλάβατε τη δήλωσή μου. Σας είπα ότι αν είναι νόμιμο και συνταγματικό, προχωράμε αμέσως στη συζήτηση. Εγώ δεν ήμουν εκείνη τη στιγμή σε θέση να γνωρίζω αν είχαν περάσει έξι μήνες από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Διαβάστε ξανά προσεκτικά τί έχω δηλώσει. Η Βουλή θα αποφασίσει αν είναι σωστό το αίσημά σας».
Για το θέμα, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι “αν απορριφθεί θα πρόκειται για εκτροπή πολιτικά, κοινοβουλευτικά και ηθικά απαράδεκτη”.
«Θεωρούμε εκτροπή δημοκρατικά και ηθικά αλλά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευτεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να παρερμηνεύσουν τον κανονισμό και να μην προχωρήσουν στην συζήτηση της πρότασης», τόνισε ο κύριος Παπαδημούλης και πρόσθεσε:
«Μια τέτοια εκτροπή, τέτοια θεαματική “κολοτούμπα” και στροφή 180 μοιρών μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ερμηνευθεί. Φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για την δημοσιότητα από μια τέτοια συζήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματα τους ακόμα και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις».
Ο κύριος Παπαδημούλης συνέχισε λέγοντας: «Ακόμα και το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην γνωμάτευση του αμφισβητεί για την συνταγματικότητα της κατάπτυστης και σκανδαλώδους διάταξης για τις τράπεζες και το Ταμείο Σταθερότητας με την οποία απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες όσους πουλήσουν τραπεζικές μετοχές που αγοράστηκαν από τον ελληνικό λαό, σε τιμή όχι μόνο κάτω από αυτήν που αγόρασε όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία αλλά και κάτω από τις τιμές του χρηματιστηρίου».
«Περιμένουμε η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια να τηρήσει την δέσμευση της. Αν προχωρήσουν στην εκτροπή τότε θα μιλήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη και αυτό θα γίνει σύντομα και δεν μπορεί να το αποτρέψουν», κατέληξε.
Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας. Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.
Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Πριν λίγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.
Αμφίβολη η θετική δήλωση προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης των δόσεων
Του Σωτήρη Νίκα
Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει κάποια αντίδραση ως προς την εξέλιξη αυτή, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες «παγώνει» προς το παρόν.
Ούτως ή αλλιώς το Eurogroup της Τρίτης δεν θα ενέκρινε τυπικά την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση, όμως, από τη στιγμή που θα είχε ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, η ελληνική πλευρά ανέμενε μία θετική δήλωση προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης των δόσεων. Κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν δείχνει εφικτό. Επίσης, δημιουργείται μια αναστάτωση ως προς τη διαδικασία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γ. Στουρνάρας θα πρέπει την Τρίτη να προεδρεύσει του Eurogroup και ταυτόχρονα να στηρίξει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη Βουλή.
Πηγή: Καθημερινή
Use Facebook to Comment on this Post