Μία 22χρονη από την Ολλανδία έγινε η πρώτη ασθενής στον κόσμο που υποβάλλεται σε ολική αντικατάσταση κρανίου – και μάλιστα με μόσχευμα δημιουργημένο σε 3D εκτυπωτή.
Η νεαρή κοπέλα έπασχε από….
μία σπάνια διαταραχή, η οποία προκαλούσε προοδευτική πάχυνση των οστών του κρανίου της. Όσο περνούσε ο καιρός, τα οστά πίεζαν τον εγκέφαλός της και της προκαλούσαν ολοένα πιο έντονους πονοκεφάλους.
Επιπλέον, είχε αρχίσει να χάνει την όρασή της και την ικανότητα δημιουργίας εκφράσεων στο πρόσωπό της.
Η απόφαση για την αντικατάσταση ελήφθη όταν τα οστά της έφτασαν σε πάχος τα 12,5 εκατοστά αντί για το φυσιολογικό πάχος του 1,5 εκατοστού, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».
Χωρίς την εγχείρηση, η νεαρή γυναίκα θα έχανε σταδιακά όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες και θα πέθαινε.
Η αντικατάσταση διήρκησε 23 ώρες και πραγματοποιήθηκε από τους νευροχειρουργούς Dr Bon Verweij και Dr Marvick Muradin, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
Οι χειρουργοί αφαίρεσαν όλα τα οστά του κρανίου – από την γραμμή των μαλλιών έως την κορυφή του αυχένα και από το ένα αυτί έως το άλλο.
Στη θέση τους τοποθέτησαν το μόσχευμα, που δημιουργήθηκε από πλαστικό, και ενώθηκε με τα εναπομείναντα οστά του προσώπου και τον αυχένα.
Η εγχείρηση έγινε πριν από τρεις μήνες και, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, η 22χρονη δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Ανέκτησε επίσης την όρασή της και έχει επιστρέψει στη δουλειά της, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί άλλη θεραπεία.
«Είναι σχεδόν αδύνατον κοιτάζοντάς την να αντιληφθεί κάποιος ότι το κρανίο της δεν είναι το δικό της ή ότι έχει κάνει την οποιαδήποτε εγχείρηση στο κεφάλι», δήλωσε ο δρ Verweij.
Κατά το παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί 3D μοσχεύματα για να αντικατασταθούν τμήματα του κρανίου, αλλά η 22χρονη είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο στην οποία αντικαθίσταται ολόκληρο το κρανίο.
Οι γιατροί της λένε ότι η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών στο κρανίο ή όγκων.
briefingnews.gr
Use Facebook to Comment on this Post