Ποιές κοινωνικές ομάδες, ηλικίες, και φύλο προτιμά.
Η κλινική κατάθλιψη δε θα πρέπει να συγχέεται με την καθημερινή χρήση του όρου, που συνήθως αναφέρεται σε αισθήματα θλίψης που είναι μεν έντονα, αλλά παροδικά και συχνά οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή μία κατάσταση.
Η κλινική κατάθλιψη είναι μία διαταραχή διάθεσης κατά την οποία υπάρχει έντονη μελαγχολία και αισθήματα θλίψης, τα οποία παρεμβαίνουν και δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή του ατόμου. Επίσης, το άτομο χάνει τα ενδιαφέροντα του, δεν έχει όρεξη για τίποτα και υποφέρει από αισθήματα ενοχής και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτά τα αισθήματα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 2 μήνες. Περίπου το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στην Ελλάδα.
Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όμως, η μέση ηλικία έναρξης είναι γύρω στα 25 έτη. Είναι δύο φορές συχνότερη στις γυναίκες κατά την εφηβική και ενήλικη ζωή, αλλά παρόλα αυτά είναι το ίδιο συχνή σε αγόρια και κορίτσια κατά την προεφηβική ηλικία. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής και για τα δύο φύλα είναι 25-44 ετών, ενώ μετά τα 65 έτη, η συχνότητα εμφάνισης μειώνεται το ίδιο για άντρες και γυναίκες.
Παγκοσμίως, οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Ο κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικής διαταραχής σε όλη την διάρκεια ζωής του ατόμου είναι 10%-20% για τις γυναίκες και 5% – 12% για τους άντρες.
Οι επιδημιολογικές έρευνες δεν έχουν δείξει πως η κατάθλιψη «προτιμά» συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Παρόλα αυτά, η πιθανότητα εμφάνισης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου αυξάνεται για άτομα- ιδιαίτερα δε παιδιά-, που έχουν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον ασθενή με κατάθλιψη ή άλλη ψυχική διαταραχή.
*Επιδημιολογικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Νέλλη Θεοδοσίου
http://www.jenny.gr