xOrisOria News

«ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ»

Του Μιχάλη Τζανάκη

Επειδή καμιά φορά μια φράση μπορεί να κρύβει «παγίδες» διευκρινίζω ευθύς εξαρχής ότι τη φράση αυτή την έχω ακούσει από πολλούς ξενοδόχους τελευταία και όχι από Έλληνες επίδοξους πελάτες, που άλλοτε έκαναν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τώρα θ’ αναρωτηθεί ο «υποψιασμένος» αναγνώστης πως γίνεται εγώ απ’ την Κρήτη ν’ …….
αμφισβητώ τους αριθμούς της Όλγας, που θέλει τη μισή Ρωσία, Τσεχία, Πολωνία και Σερβία να έχει καταλύσει στις δαντελωτές ακτές μας σκορπώντας απλόχερα ρούβλια και δηνάρια προς τέρψη των απανταχού «αναπτυξιολογούντων». Δε μας έφταναν τα πετρέλαια, τα αέρια, η COSCO ήρθε και το τουριστικό «ποτάμι» να μας πνίξει στον πλούτο, κάτι που δεν είναι στο χαρακτήρα μας. Επικοινωνώντας με φίλους απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα όλοι εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την καταπληκτική τουριστική σεζόν, που έσωσε –και αυτή εκτός των άλλων «σωτήρων»- το νησί.

Δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός πάντως της “ωραίας” Όλγας που παίζοντας -και αυτή- με τα νεύρα μας τιτλοφορεί τη νέα καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού με τον ηχηρό και συνάμα σαρκαστικό τίτλο «Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου»!!! Θα μου πείτε τζάμπα είναι τα λόγια και από φληναφήματα στη χώρα μας αυτόν τον καιρό, άλλο τίποτα. Είναι και το ανέκδοτο με τον «λαγό» που απάντησε στην τίγρη: «ε, λέμε και καμιά…ανοησία να περνά η ώρα» Ειδικότης μας, άλλωστε.

Τον αριθμό των 17.000.000 τουριστών τον έχουμε εμπεδώσει πια ακούγοντας τον από τον περασμένο Νοέμβριο. Θα ήταν χρήσιμο, έτσι για να μη ζαλιστούμε από τον πολύ τον «πλούτο» να μας δώσουν οι ιθύνοντες και μερικά άλλα νουμεράκια σχετικά με τον τουρισμό. Έτσι για να κατανοήσουμε πλήρως το «καλό» που μας βρήκε από την ανάπτυξη που ρέει αβίαστα στη χώρα.

Συγκεκριμένα επειδή πολλοί είναι λάτρεις των στατιστικών στοιχείων και των αριθμών ας μας πουν:

-Πόσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πέρασαν σε χέρια ξένων επιχειρηματιών τα τελευταία τρία χρόνια.

-Πόσοι Έλληνες εργαζόμενοι απασχολούνται φέτος στον ξενοδοχειακό κλάδο συγκριτικά με πέρυσι και πρόπερσι.

– Πόσες επιχειρήσεις τουριστικές –εστίασης, ειδών δώρων, καφέ κλπ- έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και με τι κόστος (ανεργία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).

– Πόσο συνάλλαγμα αφήνουν κατά κεφαλήν φέτος οι ξένοι επισκέπτες συγκριτικά με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

– Ποια είναι η αναλογία Ελλήνων- αλλοδαπών που εργάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

– Ποιες είναι οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις αποδοχές τους τη φετινή χρονιά και με ποιον ακριβώς τρόπο πληρώνονται (έναντι, μισθοί προηγούμενων μηνών);

– Ποια είναι τα κέρδη των αεροδρομίων, των λιμανιών και πού ακριβώς επενδύονται;

– Ποια είναι η μείωση του εσωτερικού τουρισμού και ποιο ακριβώς είναι το κόστος της για την οικονομία μας;

Με μια μικρή προσθήκη μπορεί η φράση της καμπάνιας του υπουργείου να είναι σωστή. Όντως είναι η «Ελλάδα, η πλουσιότερη (σε βλακεία) χώρα του κόσμου»!!!

Use Facebook to Comment on this Post