Με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβασή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά κ.Θάνος Τζήμερος υποστηρίζει ότι το σχέδιο Χατζηδάκη για ταχύτερη αδειοδότηση της βιομηχανίας κι αργότερα όλων των επιχειρήσεων αποτελεί copy-paste από σχετική πρόταση της Δημιουργίας…
Προτρέπει μάλιστα το κυβερνών κόμμα να είναι πιο…γρήγορο στις αντιγραφές.
Δείτε αναλυτικά όσα λέει ο Θάνος Τζήμερος
ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ!
Ό,τι ακριβώς υποστηρίζαμε από το 2011. Αν είχατε ψηφίσει εμάς, δε θα μιλούσαμε τώρα για νομοσχέδιο που ΘΑ έρθει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά για θέσεις εργασίας που θα είχαν ΗΔΗ δημιουργηθεί, για παραγωγή που θα είχε ΗΔΗ προστεθεί στο ΑΕΠ, για οικονομικό κλίμα που θα είχε ΗΔΗ αντιστραφεί. Το σχέδιο του Χατζηδάκη είναι copy – paste η πρόταση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Διαβάστε την είδηση (πηγή: capital.gr):
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ταχύτερη αδειοδότηση της βιομηχανίας αρχικά, και σε δεύτερο χρόνο όλων των επιχειρήσεων, προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.
Ο νέος νόμος, το πλαίσιο του οποίου παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη, θα στηρίζεται στη λογική της «επιχειρηματικής ευθύνης», καθώς ουσιαστικά οι άδειες θα παρέχονται αυτόματα ενώ ο έλεγχος συμμόρφωσης όπου απαιτείται, θα ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Προβλέπεται δε ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στα τέλη του 2014 – αρχές 2015.
Το νέο σύστημα αδειοδότησης θα αφορά σε όλους τους τύπους αδειών, όπως λ.χ άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης, ίδρυσης επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες κ.α, για βιομηχανικές δραστηριότητας, επιχειρηματικά πάρκα, εξορυκτικές δραστηριότητες, λιμενικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες κ.α
Το νέο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
1. Δήλωση συμμόρφωσης επιχειρήσεων. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τις γενικές προδιαγραφές του νόμου («αυτοσυμμόρφωση»). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν στις διαδικασίες χωρίς να απαιτείται έλεγχος από το Δημόσιο σε κάθε στάδιο.
2. Έλεγχος εκ των υστέρων. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν θα εξετάζονται χαρτιά, αλλά οι εγκαταστάσεις εν λειτουργία και αυτό σε δειγματοληπτική βάση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης το κυριότερο κομμάτι του νέου θεσμικού πλαισίου έχει να κάνει με τον επανακαθορισμό των προδιαγραφών και των προτύπων για κάθε δραστηριότητα
3. Δυνατότητα ελέγχων θα δοθεί εκτός από τους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες, με βάση συγκεκριμένα και ενιαία πρότυπα.
4. Προς το τέλος του 2014 θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς και ενημέρωσης για τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, σήμερα στην Ελλάδα απαιτούνται πάνω από 368 μέρες για να λάβει μια βιομηχανία άδεια περιβαλλοντικών όρων βιομηχανία, χρόνος τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο (82 ημέρες) σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος.
Οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο μέγεθος της γραφειοκρατίας που συνίσταται σε 47 νόμους, άλλα 11 Π.Δ, 19 υπουργικές αποφάσεις, 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος και 14 Βασιλικά και Πολεοδομικά Διατάγματα.