Για να μην χάσουν τη δουλειά τους… το ρίχνουν στα διαζύγια

Συνταρακτική η εξομολόγηση μιας δημοσίου υπαλλήλου


Τη λύση του… διαζυγίου για να γλιτώσουν την απόλυση, επιλέγουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι ελπίζοντας πως -πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση που δεν εξαιρεί τις μονογονεϊκές οικογένειες από τη διαθεσιμότητα- με αυτό το τέχνασμα θα ελαχιστοποιούσαν τις πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αναλογίζονται τη λύση του συναινετικού διαζυγίου, ακόμη και τώρα, που με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχει διευκρινιστεί ότι δεν εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι μονογονεϊκές οικογένειες, παρά μόνο όσοι έχουν μόνοι τους τη γονική μέριμνα.

Με το ισχύον πλαίσιο για να εξαιρεθεί κάποιος από το καθεστώς διαθεσιμότητας θα πρέπει να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα κρίνει τον έναν γονέα ανίκανο. Ωστόσο, αυτό δεν πτοεί τους δημοσίους υπαλλήλους από τη λύση του εικονικού διαζυγίου καθώς ελπίζουν ότι η ρύθμιση θα αλλάξει και θα διευκρινιστεί η κατηγορία που προστατεύεται.

Την τάση αυτή, για «εικονικά», συναινετικά, διαζύγια επιβεβαιώνουν και οι δικηγόροι με την Χριστίνα Γαλανοπούλου να μιλά στην Καθημερινή και να τονίζει πως τα πινάκια είναι γεμάτα με τέτοιες υποθέσεις, ενώ οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Αθηνών τονίζουν ότι δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώνουν τέτοιες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 τα συναινετικά διαζύγια δεν ξεπερνούσαν στην Αθήνα τα 4.000 ενώ ήδη, φέτος, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τα χαρτιά για 4.600 συναινετικά διαζύγια διαβάζουμε στην ifimerida.

Βέβαια η διαθεσιμότητα δεν είναι ο μόνος λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στα συναινετικά διαζύγια καθώς στην αύξησή τους συνέβαλε και η απλούστευση των διαδικασιών αλλά και η περικοπή του επιδόματος γάμου. Επίσης, ένας επιπλέον λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στα… δικαστήρια για να λάβουν το χαρτί του διαζυγίου είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έχουν κάνοντας την κίνηση αυτή, με τον δικηγόρο Παναγιώτη Κουσουβέλη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως τα εικονικά διαζύγια αποτελούν το 20% του συνόλου των διαζυγίων που χειριζόμαστε.

Η συνταρακτική εξομολόγηση της Σοφίας…
Μάλιστα, η εφημερίδα Καθημερινή επικαλείται και τη μαρτυρία μιας γυναίκας, της Σοφίας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης εικονικού διαζυγίου με τον σύζυγό της για να γλιτώσει τη διαθεσιμότητα.

Δεν έχω πολλά νέα. Α, εκτός ότι πάμε για διαζύγιο με το Χρήστο. Στα ψέματα προσθέτει αμέσως. Θα βγάλουμε διαζύγιο μπας και γλιτώσω την απόλυση. Το σκεφτήκαμε καλά, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Οπως και να το κάνεις, ακόμα και ψεύτικο, ένα διαζύγιο φέρνει αναστάτωση στην οικογένεια. Και οι δύο σκεφτόμαστε τι θα γίνει εάν στο μέλλον υπάρξει ρήξη μεταξύ μας ή πώς θα επηρεάσει τη σχέση το χαρτί. Πρέπει να είσαι πολύ καλά με τον σύντροφό σου για να μπεις σε μια τέτοια περιπέτεια. Και να είσαι καλά για πάντα.Σκέφτεται λίγο και συνεχίζει: Πού έχουμε φτάσει… Πού μας έχουν φτάσει. Αντί να ενισχύουν τον θεσμό της οικογένειας, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη πρόνοιας, εδώ να ενισχύουν τη διάθεση ενός ζευγαριού να χωρίσει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *