Επικίνδυνο για τους ενοίκους του, το κτιρίο του ΕΙΝ Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την έκθεση επικινδυνότητας που δημοσιεύει το Ράδιο Ηγουμενίτσα

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και οι φόβοι που είχαμε εκφράσει, αναφορικά με το ασφαλές του κτιρίου του ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) που σήμερα φιλοξενεί συλλόγους και φορείς.

Από το Δήμο Ηγουμενίτσας, λάβαμε σαν απάντηση (μετά από προσπάθεια και αστοχίες) την έκθεση επικίνδυνης οικοδομής, την οποία συνέταξε για τον τότε προσωρινό παραχωρησιούχο για την χρήση του ως φοιτητικές εστίες, το ΤΕΙ Ηπείρου, στις 7 Φεβρουαρίου του 2006, ο Πολιτικός μηχανικός κ. Ευαγγέλου Σπυρίδων.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας και αφού ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του από 13/04/1929 Δ/τος «Περί επικινδύνων οικοδομών» και τις κείμενες οικοδομικές διατάξεις:
«Το κτίριο παρουσιάζει ρωγμές σε τοίχους πληρώσεως και αποκόλληση των αντισεισμικών αρμών μεταξύ των κτηρίων. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε διαφορικές καθιζήσεις των κτιρίων και καθίζηση του δαπέδου του ισογείου του κτιρίου λόγω συμπύκνωσης του επιχώματος σε μερικά τμήματα.
Δεν παρατηρήθηκαν ρωγμές στα φέροντα στοιχεία του κτιρίου ώστε να δημιουργούνται φόβοι στατικής ανεπάρκειας.
Από αυτές τις παρατηρήσεις αποφαίνομαι ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι επικίνδυνο από άποψη δομικής και κατόπιν τούτου προς άρση του κινδύνου ο αναγραφόμενος ως ιδιοκτήτης ,ως κύριος υπόχρεος από τον νόμο, να προβεί στην επισκευή των ζημιών. Οι εργασίες που απαιτούνται πρέπει να εκτελεσθούν με υπεύθυνη επίβλεψη κατά νόμο τεχνικού» .

Από τις διαπιστώσεις της παραπάνω έκθεσης μπορεί αμέσως να διαπιστώσει κανείς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε το κτίριο, τον Φεβρουάριο του 2006.
Δηλαδή, ακριβώς πριν από 7 χρόνια.
Σήμερα, μετά από 7 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν το 2006 σίγουρα θα έχουν μεγεθυνθεί, εάν όχι πολλαπλασιαστεί.

Σήμερα στον χώρο, στις 11 «λειτουργικές» αίθουσες φιλοξενούνται, στη μια αίθουσα το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας, το παράρτημα του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, ο σκακιστικός όμιλος Θεσπρωτίας, σύντομα θα λειτουργήσει και το κοινωνικό ιατρείο, ενώ τις υπόλοιπες 7 τις μοιράζονται ο σύλλογος Σαρακατσαναίων και ο σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας, με 3 αίθουσες ο πρώτος και 4 ο δεύτερος.

Στις βλέψεις του, όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, είναι η μεταστέγαση στο εν λόγω κτίριο, της Φιλαρμονικής του Δήμου, καθώς και τη σχολής χορού του Δήμου.
Δηλαδή 10άδες παιδιά. Τα δικά μας παιδιά.

Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, αλλά πολύ φοβόμαστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά.

Καταρχήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του από 13/04/1929 Δ/τος «Περί επικινδύνων οικοδομών» δεν υπάρχει διαχωρισμός από απόψεως στατικής και δομικής, στην επικινδυνότητα ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν 4 περιπτώσεις επικινδύνων οικοδομών:

Από απόψεως στατικής και δομικής
Από απόψεως υγιεινής
Από απόψεως ασφαλείας κατά του πυρός, και
Από απόψεως κυκλοφορίας του κοινού εις το εσωτερικόν χώρων συναθροίσεως
Μάλιστα όταν μια οικοδομή θεωρείται επικίνδυνος από απόψεως στατικής και δομικής, χαρακτηρίζεται «κοινώς ετοιμόρροπος»

Προκύπτουν επομένως τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:

Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες που έπρεπε να εκτελεσθούν με υπεύθυνη επίβλεψη κατά νόμο τεχνικού;
Εάν όχι, ποιος πήρε την πρωτοβουλία και αυτή την στιγμή υπάρχουν ένοικοι στο εν λόγω κτίριο;
Έχει γίνει νέα μελέτη, 7 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία;
Ποιος θα είναι υπεύθυνος, σε περίπτωση «δομικού» και «αντισεισμικού» προβλήματος που υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του 2006, «από την καθίζηση του δαπέδου του ισογείου του κτιρίου λόγω συμπύκνωσης του επιχώματος, αλλά και από ρωγμές σε τοίχους πληρώσεως και αποκόλληση των αντισεισμικών αρμών μεταξύ των κτηρίων» όπως διαπίστωσε ο υπογράφων μηχανικός της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας;
Μήπως θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι σημερινοί ένοικοι του κτιρίου, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις, εφόσον αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί;
Μήπως τα θέματα ασφάλειας θα έπρεπε να είναι ποιο ψηλά στην ιεράρχηση της ατζέντας σας κύριοι του Δήμου Ηγουμενίτσας;
Πάνω από μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις και τους πρόχειρους τρόπους εξοικονόμησης πόρων;
Μήπως, λέω, μήπως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη αξία στην σωματική ακεραιότητα των πολιτών;

Το βίντεο που ακολουθεί, μέσα από τον φακό του Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr, δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο του ΕΙΝ, που κατασκευάστηκε το 1973, και σήμερα, 40 χρόνια μετά, εν μέσω μνημονίου, σαπίζει μπροστά την αδυναμία του Δήμου Ηγουμενίτσας, να ανταπεξέλθει οικονομικά, στην επιδιόρθωση και την συντήρηση του 3όροφου κτηρίου που έχει φιλοξενήσει και διδάξει γενιές της Ηγουμενίτσας και κυρίως των γύρω χωριών.
http://892fm.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *