Η διάρρηξη της συνοχής της τρικομματικής κυβέρνησης , ο φόβος αποσταθεροποίησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι οι νέοι αρνητικοί καταλύτες που επηρεάζουν τις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων…..
Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται, η καταβύθιση των δεικτών και των blue chips συνεχίζεται, ενώ ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα, προκαλώντας υποχώρηση των τιμών και αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων. Ανησυχητική η εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ, όπου καταγράφονται μεγάλες απώλειες για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και οι δείκτες υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα κρίσιμων στηρίξεων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεσοχρόνια τάση έχει πλέον αλλάξει και το καλύτερο που μπορεί να αναμένεται στο ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα είναι κάποια ισχυρή τεχνική αντίδραση και πρόσκαιρες “εκλάμψεις”.
Πέραν της πολιιτικής αβεβαιότητας που έχει ανακύψει, σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης θα είναι οι κινήσεις κεφαλαίων που υπαγορεύονται από την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στους δείκτες της MSCI. Η σταδιακή αποχώρηση χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε ώριμες, ανεπτυγμένες αγορές θα συνεχίσει να προκαλεί πιέσεις στα blue chips, ώσπου να ολοκληρωθεί η “αλλαγή σκυτάλης” και τη θέση των αποχωρούντων να πάρουν χαρτοφυλάκια προσανατολισμένα στις αναδυόμενες αγορές.
Εκλογές και ΑΜΚ
Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, η ανακύκλωση σεναρίων για πρόωρες εκλογές εκτιμάται ότι θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, περιορίζοντας τις πιθανότητες ουσιαστικής βελτίωσης του χρηματιστηριακού κλίματος.
Σημαντική θα είναι και η επίδραση από την έκβαση των ΑΜΚ των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν ούτως ή άλλως αντικείμενο προβληματισμού και οι μετοχές τους αντιμετωπίζονται με άκρα επιφυλακτικότητα – απόδειξη το γεγονός ότι κινούνται χαμηλότερα από τις τιμές των ΑΜΚ.
Σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με κέρδη, γρήγορα όμως άλλαξαν κατεύθυνση, υποχωρώντας περίπου κατά 3,5%. Το τελευταίο ημίωρο ανακάμπτουν. Alpha και Πειραιώς έχουν καλύψει ήδη τις απώλειες, η Εθνική χάνει μόλις 0,5%, Αττικής -0,8%. Εκτός διαπραγμάτευσης η Eurobank, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του reverse split. Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,5%, έχοντας κινηθεί από +2,05% μέχρι -2,68%
Ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 852-853 μονάδες, με απώλειες 1,7%. Νωρίτερα έγραψε χαμηλό -2,63% στις 844,3 μονάδες.
Οι κρίσιμες στηρίξεις
Αναλυτές επισημαίνουν ως λίαν ανησυχητική ένδειξη την καθοδική διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων (στις 910-900 και στις 980-975 μονάδες), όπου αναμενόταν ότι θα υπάρξει αντίδραση. Η επόμενη εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή στήριξης είναι τώρα οι 830 μονάδες, όπου πιθανολοείται ότι θα ανακοπεί η καταβύθιση του ΓΔ.
Πολλοί δείκτες βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα, στοιχείο που δικαιολογεί προσδοκίες αντίδρασης – πρόσκαιρης ανάκαμψης. Πάντως η συνολική εικόνα της αγοράς δεν συνηγορεί σε αισιόδοξες προβλέψεις. καθώς σχεδόν όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τα οι περισσότερα mid caps υποχώρησαν.
Ο δείκτης FT25 χάνει τώρα 1,8%, ενώ 21 μετοχές του βρίσκονται στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Μυτιληναίος -4%, 3E Coca-Cola -3,7%, ΔΕΗ -3%, ΟΛΠ -3%, ΜΕΤΚΑ και ΣΩΛΚ -2,7%
Πιέσεις και στα ομόλογα
Η αβεβαιόττα για τις πολιτικές εξελίξεις και οι ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού σχήματος επηρεάζουν άμεσα και την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Οι τιμές όλων των κρατικών χρεογράφων υποχωρού σήμερα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αντίστοιχα οι αποδόσεις τους και να διευρύνονται τα spreads.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 10,76%, spread 916 μονάδες βάσης (διαφορά απόδοσης 9,16% από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο).
Του 15ετούς ανεβαίνει στο 10,47% (spread 844 μ.β.), του 20ετούς στο 9,88% (762 μ.β.) και του 30ετούς στο 9,43% (705 μ.β.).
sofokleousin.gr