Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι επί κυβέρνησης Καραμανλή υπήρξε «εκτροχιασμός» της οικονομίας ωστόσο σημειώνει πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ακούσει τον Κ. Καραμανλή και έπαιρνε άμεσα μέτρα τότε οι όροι του μνημονίου θα ήταν καλύτεροι…
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής o ίδιος ανέφερε:«Μακάρι ο κ. Παπανδρέου να είχε εισακούσει την δραματική έκκληση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2010, για την λήψη περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο. Αν έπαιρνε μέτρα αμέσως, σίγουρα θα ήταν καλύτεροι οι όροι. Ενδεχομένως να μπαίνουμε σε ένα μνημόνιο με τους όρους της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Ήταν τεράστιο το λάθος του κ. Παπανδρέου να που ενέμεινε αρχικώς στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σημειώστε δε – το έχω ξαναπεί – ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε το έλλειμμα πολύ πριν από τις εκλογές.»
Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε για τις επιθέσεις που δέχεται από «γαλάζιους» βουλευτές όπως από τον Πρ. Παυλόπουλο που τον χαρακτήρισε «αλαζόνα».
«Αν είμαι αλαζόνας θα το κρίνουν οι πολίτες και όχι ο κ. Παυλόπουλος. Εγώ βρίσκομαι εδώ από πατριωτικό καθήκον. Δεν είχα καμία διάθεση να εμπλακώ στην πολιτική μέχρι το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά. Ως εκ τούτου, δεν έχω κανένα λόγο όταν με ρωτούν να μην λέω την αλήθεια. Και επειδή κάποιοι αρέσκονται να θυμούνται τις θέσεις που είχα πριν από το 2004, τους υπενθυμίζω, ότι έχω κάνει κριτική και στη δεύτερη περίοδο Σημίτη . Αλλά το γεγονός ότι από τότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα δεν έχει καμία σχέση με τον εκτροχιασμό που ακολούθησε. Διότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα έπρεπε να συμπεριφερθεί υπευθύνως, προσέλαβε 100.000 υπαλλήλους και αύξησε 80% την μέση σύνταξη.
Η εκκλησία πρέπει να μετέχει στην μισθοδοσία των κληρικών
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι προσωπική του άποψη και όχι της κυβέρνησης είναι ότι μέρος των μισθών των κληρικών θα πρέπει να δίνεται από την εκκλησία. «Πάγια θέση μου είναι ότι η εκκλησία πρέπει να μετέχει στην μισθοδοσία των κληρικών μέσω της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της. Αλλά αυτή είναι προσωπική μου άποψη».
Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα επιστρέψει στην ανάκαμψη το επόμενο έτος. «Εάν το πλεόνασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο του στόχου, έχουμε ήδη συμφωνήσει το 70% της υπέρβασης να το διοχετεύσουμε είτε σε κοινωνικές παροχές είτε σε μείωση φόρων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας ωστόσο κατά τυχόν «υπεραισιοδοξίας».
Επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κοινωνικές παροχές μέσα στο 2013 και υποστήριξε πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
«Θα ήμασταν εντελώς αναξιόπιστοι εάν ζητούσαμε τώρα να αλλάξει η συμφωνία. Αλλά επιμένω ότι είμαστε κοντά στην ελπίδα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ο μόνος κίνδυνος είναι να προκαλέσουμε μόνοι μας ατύχημα», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Όσον αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως δεν πρόκειται για νέο φόρο «ουδεμία νέα επιβάρυνση» στους πολίτες, ενώ «στόχος μας είναι να επιμεριστεί» το απαιτούμενο ποσό «με όσο δικαιότερο τρόπο γίνεται».