Γλιτώστε τις “κρυφές” χρεώσεις στα κινητά

Κατεβάζετε την αγαπημένη σας εφαρμογή, αφήνετε το παιδί σας να παίξει λίγο και τον επόμενο μήνα, ο λογαριασμός…

της πιστωτικής σας κάρτας έρχεται «φουσκωμένος» κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ! Ακούγεται περίεργο, έχει όμως συμβεί πολλές φορές.

Η απάντηση στο τι μπορεί να έχει συμβεί είναι απλή: πέρα από το αρχικό κόστος, πλέον οι περισσότερες εφαρμογές και κυρίως τα παιχνίδια ζητούν πληρωμές και ενώ τις χρησιμοποιείτε. «Δεν μπορείς να περάσεις την πίστα; Με 0,99 ευρώ θα πάρεις 5 επιπλέον κινήσεις». 

«Δεν θέλεις να περιμένεις μέχρι να ωριμάσουν τα σπαρτά σου; Με 0,49 ευρώ θα μπορείς να θερίσεις τώρα». Με αυτού του είδους τα μηνύματα, δελεάζουν το χρήστη ώστε να δώσει επιπλέον χρήματα, αξιοποιώντας τις λεγόμενες «in app purchases». Και μπορεί κατά κανόνα να πρόκειται για μικροποσά, όμως αυτά αθροίζονται και ειδικά στα χέρια ανηλίκων, που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνουν, μπορεί να φτάσουν σε υπέρογκα ποσά.

Πώς θα προστατευθείτε

Για όσους θέλουν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι διατεθειμένοι να «κόψουν» εντελώς τις ψηφιακές αγορές, η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των ρυθμίσεων του συστήματος στο κινητό ή την ταμπλέτα. Το ζητούμενο είναι να απαιτείται πλέον κωδικός κάθε φορά που γίνεται χρέωση σε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και όχι να είναι «ανοικτά» τα in-app purchases σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο μηχάνημα.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Apple, οι κάτοχοι iPad και iPhone θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένη αλλαγή στις γενικές ρυθμίσεις. Εκεί, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους περιορισμούς (Restricions) και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να ισχύουν άμεσα (Immediately).

Οι περιορισμοί αφορούν sτην εγκατάσταση των εφαρμογών -ώστε να μην επιτρέπεται καν η πρόσβαση στο App Store, χωρίς την προηγούμενη άρση του περιορισμού- αλλά και τη δυνατότητα αγορών από την ίδια την εφαρμογή. Εναλλακτικά, αν ο χρήστης δεν θέλει να «κόψει» εντελώς τις αγορές (π.χ. γιατί και ο ίδιος ενδιαφέρεται να «ψωνίζει) μπορεί να τις επιτρέψει, αφού όμως κάθε φορά πληκτρολογήσει τον κωδικό χρήστη του.

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για κατόχους ταμπλετών ή κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημαAndroid. Εκεί, στις Ρυθμίσεις (Settings) και συγκεκριμένα στην ενότητα User Controls μπορεί κανείς να εισάγει έναν κωδικό, ο οποίος θα είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτραπούν οι αγορές μέσα από τα applications.

Και με προπληρωμένες κάρτες

Μια εναλλακτική επιλογή είναι χρήση κάποιας προπληρωμένης κάρτας, η οποία έρχεται «φορτωμένη» με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, έτσι ώστε να αποφεύγει κανείς τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα διατίθενται από μεγάλα καταστήματα λιανικής οι επονομαζόμενες κάρτες δώρων από το iTunes ( iTunes gift cards). Αξιοποιώντας τις μπορεί κανείς να αγοράσει μουσική, ταινίες, app, παιχνίδια, βιβλία σε ψηφιακή μορφή και πολλά άλλα από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple. Οι εν λόγω κάρτες διατίθενται έναντι 15, 25 και 50 ευρώ.

Αντίστοιχα, μέχρι στιγμή η Google δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες όπου διαθέτει προπληρωμένες κάρτες, κάρτες δώρων και κουπόνια για αγορές από το Google Play.

Εναλλακτικά πάντως, μπορεί κανείς να συνδέσει μια προπληρωμένη πιστωτική κάρτα από τράπεζα με τον λογαριασμό του στο iTunes και το Google Play και να την «τροφοδοτεί» με χρήματα όταν θέλει να κάνει κάθε είδους ψηφιακές αγορές. Σε αυτή την περίπτωση, η κάρτα λειτουργεί ως κανονική πιστωτική, αλλά έχει συγκεκριμένο υπόλοιπο, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Όταν τα χρήματα τελειώσουν, ο κάτοχός της μπορεί να προσθέσει άμεσα επιπλέον ποσά, είτε ηλεκτρονικά (μέσω e-banking) είτε καταθέτοντας χρήματα στο τραπεζικό κατάστημα.

Μάλιστα, δεν υπάρχει περιορισμός για το που θα χρησιμοποιηθεί η κάρτα -σε αντίθεση με τις iTunes Cards που αφορούν μόνο αγορές από την Apple- γεγονός που σημαίνει ότι έτσι οι κάτοχοί της μπορούν να «ψωνίσουν» από κάθε είδους e-shop.

moneyguru.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *