Η δυναμική συμπεριφορά έχει να κάνει με την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τα προσωπικά μας δικαιώματα, μέσα από….
την έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας, με τρόπο ευθύ, ειλικρινή και κατάλληλο.
Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά
Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ – Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
Στις συναναστροφές μας με άλλους, στο σπίτι, στη δουλειά, ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, η δυναμική συμπεριφορά μας βοηθά να εκφραζόμαστε με ανοιχτό και λογικό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα σεβασμό για τα δικαιώματα και των άλλων. Έτσι, νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και λειτουργούμε σωστά στο κοινωνικό μας πλαίσιο.
Η δυναμική συμπεριφορά ακολουθεί κάποιους βασικούς όρους:
Διαλέγω την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο χώρο για να εκφράσω μια επιθυμία ή ανάγκη μου.
Κρίνω με ηρεμία πότε είναι η σωστή στιγμή να μιλήσω για αυτό που θέλω ή χρειάζομαι, καθώς η παρορμητική συμπεριφορά συνήθως αυξάνει τις πιθανότητες να χειριστώ λανθασμένα μια κατάσταση. Επίσης, φροντίζουμε να συζητήσουμε μαζί του σε ένα μέρος, όπου οι αντιπερισπασμοί από άλλους, αλλά και τα επίπεδα θορύβου θα είναι χαμηλά. Έτσι μπορούμε να εστιαστούμε στη διεκδίκησή μας και να περάσουμε σωστά το μήνυμά μας.
Δεν αποφεύγω τους άλλους, αν δεν ξέρω τι να πω.
Είναι πολύ καλύτερο να κρατήσουμε μία στάση ηρεμίας, να χαμογελάσουμε και να δείξουμε ότι χαιρόμαστε που τους βλέπουμε. Μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», «ότι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο», ή «περισσότερες πληροφορίες».
Είναι αδύνατο στην καθημερινή μας ζωή να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και έτοιμοι να απαντήσουμε ή να αποφασίσουμε στη στιγμή. Εάν κάποιοι άλλοι αποφασίζουν πιο γρήγορα, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει εμείς να έρθουμε σε μειονεκτική θέση. Είναι βασικό μας δικαίωμα να έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε μέχρι να αποφασίσουμε και πρώτα εμείς οι ίδιοι να νιώθουμε καλά με την όποια απόφασή μας.
Κρατώ μια επικοινωνιακή, φιλική εικόνα.
Είναι σημαντικό να δείχνουμε ανοιχτοί στην επικοινωνία και μάλιστα να είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε προσεκτικά και τους άλλους. Φαίνεται ότι συχνά η επικοινωνία μας με τους άλλους αποτυγχάνει, όχι γιατί δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας, αλλά γιατί δεν έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο στο να καταλάβουμε τι μας ζητούν και τι μας απαντούν.
Η επικοινωνία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Εμείς φροντίζουμε να είμαστε σαφείς σε αυτό που επικοινωνούμ και ταυτόχρονα ακούμε με σεβασμό και προσοχή τι μας λένε και οι άλλοι.
Επιπλέον, η διατήρηση μίας φιλικής εικόνας είναι πάντα προς όφελός μας, καθώς χαλαρώνει τους συνομιλητές μας και τους κάνει δεκτικούς στα μηνύματά μας. Αντίθετα, μία μη φιλική εικόνα μας βάζει του άλλους αυτόματα σε αμυντική, ή ακόμα και επιθετική θέση, πράγμα που δυσχεραίνει την επικοινωνία.
Εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα και δε συμφωνώ μόνο για να γίνω αυτόματα αρεστός.
Όταν εκφραζόμαστε, λέμε αυτό που σκεπτόμαστε και έχουμε ως ένα βαθμό επεξεργαστεί στο μυαλό μας. Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επικοινωνήσουμε ελεύθερα, ακόμα και αν οι θέσεις μας δε γίνουν αυτομάτως αρεστές στους άλλους.
Αν κρίνουμε ότι η άποψή μας θα προκαλέσει δυσανασχέτηση, μπορούμε να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας πριν αντιδράσουμε, έτσι ώστε να οργανώσουμε πρώτα στη σκέψη μας το πώς θα εκφράσουμε αυτό που θέλουμε, και στη συνέχεια να το μεταδώσουμε με έναν ειλικρινή και ταυτόχρονα ευγενικό τρόπο.
Εκφράζω τις επιθυμίες μου, χωρίς να περιμένω ότι απαραιτήτως αυτές θα ικανοποιηθούν άμεσα.
Στην επικοινωνία μας με τους άλλους, είναι επίσης σημαντικό να δεχόμαστε ότι επειδή ζητάμε κάτι, δε σημαίνει ότι αυτό θα γίνει αυτομάτως αποδεκτό και θα ικανοποιηθούμε άμεσα. Συχνά χρειάζεται να οργανώσουμε καλύτερα τα επιχειρήματά μας, να ζητήσουμε με διαφορετικό τρόπο αυτό που θέλουμε ή να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να πραγματοποιηθεί.
Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και όταν ζητάμε κάτι, το οποίο γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δε θα γίνει αποδεκτό, η πράξη και μόνο της διεκδίκησης στέλνει αυτόματα μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι «είμαστε δυνατοί, γιατί ζητάμε αυτό που θέλουμε». Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας και να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να μη συγχέουμε την αναγκαιότητα του να διεκδικούμε με την πλήρη επιτυχία. Μπορεί να μην πετυχαίνουμε πάντα το στόχο μας, αλλά όσο φροντίζουμε να επικοινωνούμε σωστά, πάντα θα αυξάνουμε τις πιθανότητές μας.
Μοιράζομαι τη γνώμη και την εμπειρία μου.
Όταν έχουμε κάνει κάτι αξιοσημείωτο, δεν το κρύβουμε. Το μοιραζόμαστε με τους άλλους και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαρούμε κι εμείς οι ίδιοι για τη σκέψη ή την πράξη μας. Προφανώς, δε μιλάμε για υπερβολή στο πόσο θα χαρούμε, αλλά είναι σίγουρο ότι δε θα πρέπει να περάσουμε και στο άλλο άκρο του να υποτιμούμε τη συνεισφορά μας ή τις ενέργειές μας. Εμείς πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού μας και όχι απλώς οι πιο αυστηροί κριτές του.
Αποδέχομαι τα κομπλιμέντα λέγοντας απλώς «ευχαριστώ».
Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ιδιαίτερη αμηχανία, όταν κάποιος τους κάνει ένα όμορφο σχόλιο για την εικόνα τους, κάτι που είπαν, ή κάτι που έκαναν. Ενίοτε, κάποιοι φτάνουν ακόμα και στο να υποτιμήσουν αυτόματα την ενέργεια ή τον εαυτό τους, έτσι ώστε να φύγει η προσοχή από πάνω τους.
Το έντονο ενδιαφέρον από άλλους, μπορεί να μας κάνει κάποιες φορές να νιώσουμε ότι μπήκαμε σε δύσκολη θέση, ακόμα κι αν είναι θετικό, ακριβώς γιατί μας προκαλεί κι εμάς έντονα συναισθήματα.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στον εαυτό μας να δέχεται τα κομπλιμέντα και τα συγχαρητήρια. Είναι πολύ πιο απλό απ ό,τι φανταζόμαστε: αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι απλώς να λέμε: «ευχαριστώ». Δε χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε, να απολογηθούμε, ή να μειώσουμε τη χαρά που μας προκαλεί το θετικό σχόλιο του άλλου. Είναι σημαντικό να εξασκηθούμε στο να αντιδρούμε στα κομπλιμέντα απλώς με ένα χαμόγελο και ένα ευχαριστώ .
boro.gr
Use Facebook to Comment on this Post