ΘΕΡΟΣ-ΤΡΥΓΟΣ-ΠΟΛΕΜΟΣ… !!!η ρήση σας είναι γνωστή…
Μην τρομάζετε όμως…τον τρύγο θα υμνήσω σήμερα!!
Θέρος-τρύγος -πόλεμος.. μια φράση που δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η αλληλεγγύη και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, πόσο καθοριστική είναι η συμβολή όλων – ακόμα και ενός μικρού παιδιού – στο μάζεμα των σταφυλιών…
Αλλά αλήθεια έχετε αναρωτηθεί , γιατί έχει επικρατήσει ο συσχετισμός των τριών αυτών ουσιαστικών θέρος-τρύγος-πόλεμος και τι υποδηλοί; Και τα τρία ουσιαστικά σαφέστατα δηλώνουν ενέργεια που δεν αναβάλλεται. Και εξηγούμαι…
Όταν τα στάχυα ωριμάσουν πρέπει να θεριστούν δίχως χρονοτριβή, γιατί υπό το βάρος του καρπού τους θα γείρουν και θα πέσουν στο χώμα, οι σπόροι του σταριού θα χαθούν,όσοι βέβαια απομείνουν από τα πουλιά ή τα ήμερα και άγρια ζώα του τόπου.
Μα ούτε ο πόλεμος αναβάλλεται ,όταν κηρυχθεί.’Ολοι ,οι δυνάμενοι να φέρουν όπλα ,κατατάσσονται πάραυτα στο στρατό , παίρνουν τα όπλα τους και κατευθείαν για το μέτωπο για την υπεράσπιση του πατρίου εδάφους…
Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τον τρύγο.
Όταν τα σταφύλια ωριμάσουν ,πρέπει να τρυγηθούν οπωσδήποτε ,να κοπούν απ’ το κλήμα και να μεταφερθούν στο λινό για πάτημα . Αν το σταφύλι παραμείνει στο κλήμα ατρύγητο θα χάσει γρήγορα το χυμό του και ή θα φαγωθεί από τα πετούμενα του ουρανού ή θα καταστραφεί από τις επερχόμενες βροχές του φθινοπώρου.
Ύστερα, αφού μείνει για δυο –τρεις ημέρες στο λινό ο μούστος για να βάψει με το κόκκινο χρώμα της ρόγας των σταφυλιών και αφού αφαιρεθούν τα τσίπουρα τους, μεταφέρεται στα βαγένια για να βράσει -ζυμωθεί για διάστημα πλέον του μήνα και να μετασχηματίσει τα σάκχαρα του σε οινόπνευμα..
Μετά σφραγίζεται και είναι έτοιμο για κατανάλωση ο οίνος, το νέκταρ των θεών και το βάλσαμο των ανθρώπων !!!
Η όπως πολύ πιο συνοπτικά είπε ο Βίκτορ Ουγκό: “Ο Θεός δεν πρόσφερε παρά μόνο το νερό, αλλά ο άνθρωπος έφτιαξε το κρασί”!
Eυχαριστούμε την Κάθυ Παπανικολάου για αυτό το ωραίο κείμενο που μας χάρισε!