Κλίμα δυσπιστίας καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup σήμερα, ενώ όπως φάνηκε και στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι πήραν…..
αποστάσεις από τους χειρισμούς της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σα ευρωπαϊκά φόρα τίθεται πλέον ανοιχτά θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και εγείρονται ερωτηματικά για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Στη διαμμάχη που έχει ξεσπάσει το ΔΝΤ επιλέγει να μη συμμετάσχει, τουλάχιστον δημοσίως, στάση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.
Η Ελλάδα προσπαθεί να αντιπαρέλθει την κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώνεται στος κόλπους της Ευρωζώνης με επιθετικές δηλώσεις και δημιουργία εκρηκτικού περιβάλλοντος ποντάροντας στη γερμανική στήριξη στο τέλος του δρόμου.
Τρόικα και Κομισιόν χρεώνουν στην Ελλάδα το διαρκές και επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος της τρόικας και τη στοχοποίηση της ΕΕ, την ίδια στιγμή που καλείται να επενδύσει πρόσθετα κονδύλια μέσω των αναπτυξιακών ταμείων και της ΕΤΕπ.
Η κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον ανάγκασε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους υπουργούς ζητώντας τους επιτακτικά να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα και να στείλουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις λίστες με τις διαθεσιμότητες.
Από Ελληνικής πλευράς Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας εχουν συγκροτήσει ένα αραγές, για την ώρα, μέτωπο και βάλλουν κατά των τεχνοκρατών υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και ότι έχει απτή πρόοδο. Ο υπουργός Οικονομικών στρέφει τα πυρά του κατά του επικεφαλής του κου Βίζερ, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος ζητά από βήματος της βουλής έγκυρους συνομιλητές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει την υπέρβαση στο Eurogroup παρουσιάζοντας τα εντυπωσιακά στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ. Το EuroWorking Group ανθίσταται σθεναρά στα στοιχεία που προσκομμίζει η Ελλάδα επισημαίνοντας ότι βασίζονται σε λογιστικές εγγραφές.
Την έκβαση της ιδιότυπης διελκυστίνδας μπορεί να κρίνει η τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν ο οποίος διατηρεί χαμηλούς τόνους και κινείται στα παρασκήνια. Επισήμως, πάντως, το ΔΝΤ δεν τοποθετείται και περιμένει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως θα υποστηρίξει πως η Τρόικα είναι εκείνη που «παίζει καθυστερήσεις», ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει -και θα το κάνει- ακόμα και χωρίς την έγκριση των ελεγκτών!
Πάντως ουσιαστική σύγκλιση επί του χρηματοδοτικού κενού δεν υπάρχει καθαώς η τρόικα επιμένει στα 2,8 δισ. και δεν δέχεται τις προβολές για την αύξηση εσόδων από φόρους, καθώς εκτιμά ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα έσοδα από το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ μέχρι και τον Οκτώβριο, δικαιολογούν μια τέτοια στάση αυτή. Δεν φαίνονται να κάμπτονται από τις πρώτες πληροφορίες ότι υπάρχει μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ στην εστίαση έως και 18% και δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξει και σχετική πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό που θα καταθέσει το αργότερα μέχρι την άλλη εβδομάδα, στις 21 Νοεμβρίου, ακόμα και ερήμην της Τρόικα αν δεν έχει επιτευχθεί ως τότε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Στην περίπτωση αυτή όμως, η κυβέρνηση θα ανοίξει ένα ακόμα «μέτωπο» με τους δανειστές, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις τους, προκειμένου να νομοθετήσει μέτρα που σχεδιάζει και υποστηρίζει η ίδια. Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς και στην θέσπιση άλλων δύο μέτρων, από τώρα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου: τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων, αλλά και στα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών μετά την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που επίκειται την 1.1.2014.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνία πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, συνεπώς η χρηματοδότηση παραμένει παγωμένη και τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά για διοχέτευση ζεστού χρήματος στην οικονομία εκτροχιάζονται.
sofokleousin.gr