Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Σήμερα, έπειτα από εκτεταμένες μελέτες και έρευνες, είμαστε σε θέση να συσχετίζουμε την…….
αλληλεπίδραση της διατροφής με τα διάφoρα στάδια εμφάνισης του καρκίνου.
Η αιτιολογία της εμφάνισης καρκίνου εμπεριέχει τόσο γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες, όσο και περιβαλλοντικούς, ενώ αδιαμφισβήτητη θεωρείται και η επιρροή του τρόπου ζωής που διάγει, κανείς.
Πάντα, όμως, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία και την ανάρρωση, η διατροφή παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους, καθώς μπορεί να δράσει κατά των ελευθέρων ριζών, να διορθώσει τις βλάβες στους ιστούς και να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ενδεχόμενης μετάστασης.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν ότι το άτομο που πάσχει από καρκίνο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε υγιεινές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και θερμίδες, έτσι ώστε να τονώνεται ενεργειακά και να δυναμώνει το ανοσοποιητικό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά κατά τη θεραπεία και την ανάρρωση.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα πρώτο βήμα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε πολλά σημεία του σώματος. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθετε καρκίνο. Τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση και υγιές σωματικό βάρος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Αν και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που μπορεί να προστατεύσει έναντι του καρκίνου, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε
για να μειώσετε το συνολικό σας κίνδυνο. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύει έναντι καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, του ήπατος, του οισοφάγου (του σωλήνα κατάποσης της τροφής), του πνεύμονα και του στομάχου.
Πόσο θα πρέπει να τρώω σε μια ημέρα;
Τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και πέντε μερίδες λαχανικών κάθε μέρα.
Συμβουλές για να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τρώτε διπλή μερίδα λαχανικών
Δοκιμάζετε ένα νέο φρούτο κάθε εβδομάδα
Χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα λαχανικά για ευκολία
Συμπεριλαμβάνετε λαχανικά στο μεσημεριανό σας γεύμα
Προσθέτετε επιπλέον λαχανικά σε όλες τις συνταγές σας
Τρώτε φρούτα αντί για γλυκά.
Τρώτε Υγιεινά
Τρώτε μια ποικιλία από ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα και όσπρια (π.χ. ξερά φασόλια, φακές).
Τρώτε άφθονα δημητριακά (συμπεριλαμβάνοντας ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και χυλοπίτες), κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.
Τρώτε κόκκινο κρέας το πολύ τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τις άλλες ημέρες επιλέγετε ψάρια, πουλερικά, ξερά ή κονσερβοποιημένα φασόλια ή φακές.
Περιορίζετε τα επεξεργασμένα κρέατα ή τα αλλαντικά (π.χ. λουκάνικα Φρανκφούρτης, μπέικον και ζαμπόν).
Επιλέγετε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
Μην τρώτε πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα λιπαρά. Ελέγχετε αν υπάρχουν καμουφλαρισμένα λίπη (π.χ. σνακ, κέικ και έτοιμα φαγητά). Δίαιτες με υψηλά λιπαρά συνδέονται με καρκίνο εντέρου, προστάτη και ενδομητρίου.
Επιλέγετε γιαούρτια, τυριά και γάλατα χαμηλών λιπαρών. Το ασβέστιο προστατεύει από το εντερικό καρκίνο. Αποβουτυρωμένο γάλα ή με 1%λιπαρά, γιαούρτι και χυμός πορτοκαλιού ενισχυμένο σε ασβέστιο είναι καλές πηγές ασβεστίου.
Και όσον αφορά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων;
Αν απολαμβάνετε μεγάλη ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, θα προσλαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, θα μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου και θα είναι λιγότερο πιθανό να είστε υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν είναι αναγκαία όταν τρώνε καλά.
Τρόποι μείωσης του κινδύνου που διατρέχετε από τον καρκίνο
Σταματήστε το κάπνισμα
Προστατεύεστε από τον ήλιο
Διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα
Να είστε σωματικά πιο δραστήριοι
Η διατροφή σας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη
Αποφεύγετε ή περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ
Να θυμάστε ότι αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις, επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.