Διεκδικούσε το χρίσμα της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών
Ο χιλιανός επιχειρηματίας Λόρενς Γκόλμπορν απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου υπερτιμολογήσεων και καταγγελιών ότι διαθέτει πόρους στο εξωτερικό. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως πλήγμα στις ελπίδες της κυβερνώσας κεντροδεξιάς παράταξης να παραμείνει στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Δεν θέλω να γίνω εμπόδιο. Αυτή τη στιγμή αποσύρω την υποψηφιότητά μου», είπε ο Γκόλμπορν, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και Ορυχείων ο οποίος είχε επιβλέψει την επιχείρηση για την απελευθέρωση των 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων στην έρημο Ατακάμα το 2010, μιλώντας κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Σαντιάγο.
Ο Γκόλμπορν, ανεξάρτητος πολιτικός υποστηριζόμενος από το κόμμα UDI, χαρακτηριζόταν γενικά ο πιο χαρισματικός κεντροδεξιός υποψήφιος και αυτός που είχε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε μια πιθανή αναμέτρηση με την Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο κι επικρατέστερη υποψήφια της κεντροαριστεράς στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.
Το UDI ανέφερε ότι προσανατολίζεται να επιλέξει τον υπουργό Οικονομίας και Τουρισμού Πάμπλο Λονγκέιρα, έναν βετεράνο πολιτικό που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ως τον διάδοχο του Γκόλμπορν. Ο Λονγκέιρα, ο οποίος είχε ποσοστό δημοτικότητας 50% τον Μάρτιο σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Adimark, αναμένεται να αναμετρηθεί για το χρίσμα με τον πρώην υπουργό Άμυνας Άντρες Αλαμάντ στην εσωκομματική διαδικασία της 30ής Ιουνίου.
Οι απροσδόκητες αυτές εξελίξεις στην προεκλογική κούρσα σημειώθηκαν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επιβάλει πρόστιμο ύψους περίπου 70 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία λιανικής Cencosud διότι εξαπάτησε, χρεώνοντας περισσότερα 600.000 πελάτες της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ που διαθέτει το 2006, την εποχή που ο Γκόλμπορν ήταν διευθύνων σύμβουλός της.
Η εφημερίδα El Sur έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι ο Γκόλμπορν διατηρεί αδήλωτα ποσά σε λογαριασμούς στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ σχετικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο Γκόλμπορν ισχυρίσθηκε ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν παραβιάζουν τον φορολογικό κώδικα. Αλλά ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση του σκανδάλου Cencosud προστέθηκε στις επικρίσεις σε βάρος του για έλλειψη πολιτικής εμπειρίας.
Αρχικά ο Γκόλμπορν δεν διευκρίνισε εάν υπήρξε υπερτιμολόγηση, ενώ στη συνέχεια είπε ότι απλώς συναίνεσε στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Cencosud.
Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με δυσπιστία τους επιχειρηματίες στη Χιλή, την μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στον κόσμο.
Η δεξιά δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τη χαμηλή ανεργία που καταγράφονται στη χώρα επί των ημερών του Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος είναι από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο Πινιέρα, δισεκατομμυριούχος που διηύθυνε άλλοτε μια αεροπορική εταιρεία, έχει πληγεί ιδιαίτερα από το φοιτητικό κίνημα που αξιώνει δωρεάν και ελεύθερη παιδεία για όλους στη Χιλή -τη χώρα στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο Πινιέρα βάσει του Συντάγματος δεν μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη συνεχή προεδρική θητεία.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θέλουν την Μπατσελέτ, παιδίατρο που κυβέρνησε από το 2006 ως το 2010, να κερδίζει εύκολα τις προεδρικές εκλογές αν, όπως αναμένεται, αναδειχθεί υποψήφια της κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η Μπατσελέτ φέρεται να συγκεντρώνει 43% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Γκόλμπορν δεν ξεπερνούσε το 8,8% και ο Αλαμάντ το 5,8%.