Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε αναφορά γονέα, που προσέφυγε στην Αρχή, επειδή το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του παιδιού…
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, απαγορεύεται η δημοσίευση στοιχείων ικανών να αποκαλύψουν την υιοθεσία και τα ατομικά χαρακτηριστικά της. Επιπλέον το γεγονός της υιοθεσίας αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, για την επεξεργασία του οποίου ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2472/1997.
Μάλιστα, ο Συνήγορος, με αφορμή ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν, είχε προκαλέσει με επιστολή του την παρέμβαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του υπουργείου Εσωτερικών. Έκτοτε το ζήτημα αποκάλυψης της υιοθεσίας σε πιστοποιητικά γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης (και συγκεκριμένα στα πεδία: τρόπος κτήσης ιθαγένειας και δημοτικότητας) φαινόταν να έχει επιλυθεί.
Κατά τη διάρκεια διερεύνησης της νέας υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι με τη γενικευμένη εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Δημοτολογίου έχουν εισαχθεί και νέα πεδία προς συμπλήρωση στα εκδιδόμενα πιστοποιητικά. Από τα πεδία αυτά μπορεί να αποκαλυφθεί εμμέσως το γεγονός της υιοθεσίας ανηλίκου, χωρίς το Τμήμα Εθνικού Δημοτολογίου του υπουργείου να έχει προβεί σε έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, για την αποφυγή των τέτοιων προβλημάτων.
Μετά την παρέμβαση της Αρχής, το ανωτέρω τμήμα του υπουργείου (το οποίο είχε επίσης ανταποκριθεί θετικά σε πρόταση του Συνηγόρου για τη μη δημοσιοποίηση και άλλων προσωπικών δεδομένων μη συναφών με τη χρήση των εν λόγω πιστοποιητικών), έδωσε οδηγίες στην υπηρεσία Δημοτολογίου του εμπλεκόμενου δήμου και η υπόθεση διευθετήθηκε. Επίσης, δεσμεύτηκε για την αποστολή εγκυκλίου προς τους δήμους της χώρας, σχετικά με θέματα που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όταν ολοκληρωθεί η προσαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ